Vesti
Kultura

Pitulić: Naučno aktuelizovanje problema iz različitih uglova

Matica srpska povremeno organizuje `Nedelju Kosova i Metohije` u Novom Sadu. Ove godine će u periodu od 21. do 24. februara biti promovisana četiri izdanja Kosovoskometohijskog odbora ove institucije.
Pitulić: Naučno aktuelizovanje problema iz različitih uglova
Prof. dr Valentina Pitulić (Printskrin Jutjub@Sputnjik)

"Matica srpska je osnovala Kosovskometohijski odbor koji se bavi svim temama koje su vezane za Kosovo i Metohiju, a koje se odnose na štampanje knjiga sa ovom tematikom, čuvanje muzičke baštine i ostalih oblika kulture i nauke koja se baštinila na Kosovu i Metohiji još od srednjeg veka pa do dana nadašnjeg", kazala je za RTV Kim predsednica Kosovskometohijskog odbora Matice Srpske prof. dr Valentina Pitulić.

Matica srpska je prepoznala da je tema Kosova i Metohije veoma važna, formiran je Kosovskometohijski odbor koji aktuelizuje sve probleme i bavi se objavljivanjem građe koju do sada nismo imali u koricama knjige.

"Pokušaj je to da se sačuva Srpska zajednica na Kosovu i Metohiji, jedan etnopsihološki spoj koji možemo da posmatramo kroz narodnu književnost i narodne umotvorine koji su najbolji pokazatelji o psihološkog stanja jednoga naroda, o tome kako se pevalo, šta se pevalo, koji su običaji očuvani. Mislim da je vrlo značajno što smo mi ovo podigli na drugi nivo, naučni nivo i aktuelizovali projekat Kosova i Metohije", rekla je profesorka Pitulić.

Od ponedeljka do četvrtka sledeće nedelje u svečanoj sali Matice srpske govoriće brojni profesori, pisci, studenti i umetnici.

"U ponedeljak je promocija knjige ‘Običaji i pesme Srba u Turskoj (u Prizrenu, Peći, Moravi i Debru)‘ Ivana Stjepanoviča Jastrebova koji je bio ruski konzul. Pesme koje je on beležio na Kosovu i Metohiji, a posebno u okolini Prizrena su lirske pesme obredne, božićne, ljubavne, slavske. Zabeležio je i mnogo epskih pesama. Konačno je 2020. godine ova knjiga prevedena na srpski jezik. U utorak, 22. februara je promocija knjige prof. Sanje Ranković i Mirjane Zakić, ‘Srpsko pevačko nasleđe centralnog dela Kosova i Metohije‘. Ova knjiga je nastala na osnovu terenskih istraživanja, gde su autorke u poslednjih pet godina radile na terenu, beležile su sve ono što se i danas čuva kao tradicija u centralnom delu Kosova i Metohije, a tiče se pevanja. One su etnomuzikolozi, ovo je jedna etnomuzikološka knjiga. One daju sliku stanja današnje pevačke tradicije Srba na Kosovu i Metohiji, onih koji su ostali i dalje da žive ovde i onih koji su, na neki način uspeli da sačuvaju to svoje muzičko blago. Ovo je jedna vrlo znacajna knjiga, gde one govore i o kavalu, o negovanju određenih starih instrumenata, koji mogu i danas da se čuju", rekla je prof. dr Pitulić.

U sredu, 23. februara, će široj publici biti predstavljena istorijska knjiga Aleksandra Petrovića i Danka Kamčevskog pod nazivom "Kosovo na kraju istorije".

"To je knjiga koja ulazi u etnopsihološke, političke, istorijske, psihološke, socijološke i druge prilike na teritoriji Kosova i Metohije, u sve ono što jesu problemi, na neki način politički odnosi, politička čvorišta koja počinju i završavaju se na teritoriji Kosova i Metohije. Tako da imamo i jednu vrlo značajnu knjigu koja sagledava iz savremenog ugla Kosovo I Metohiju u aktuelnom trenutku u odnosu na veliike sile i sve ono što se nama dogodilo na Kosovu i Metohiji. Svi oni na neki način pokušavaju da naprave jedan mali psihološki otklon i posmatraju ovo stanje u okviru nekih geopolitičkih odnosa, snaga u svetu, velikih sila", kazala je ona.

U četvrtak, 24. februara, biće promovisana knjige Uroša Šešuma "Srpska četnička akcija (1887- 1908)".

"Ona govori o nastanku četničkog pokreta, kako su se okupljali, gde su se prvo organizovali ti pokreti, koju su funkciju oni imali u vreme turske vlasti: To je bila jedna dobra organizacija, u početku tajna, a onda su imali vrlo važnu ulogu, kasnije i u oslobođenju Stare Srbije od Turaka. To je bio prvi organizacioni oblik formiranja četnika i njihovih akcija, malih organizacija u funkciji najave mnogo veće akcije oslobođenja Stare Srbije", dodala je profesorka.

Četiri značajne knjige aktuelizuju problem Kosova i Metohije, ali iz potpuno različitih uglova: umetnosti, političkih zbivanja, istorijskih prilika, uticaja velikih sila.

"Preko analiza naučnih istraživača iz različitih oblasti možemo da napravimo jedan uvid u aktuelnu temu Kosova i Metohije, ali iz različitih uglova", zaključila je u razgovoru za RTV Kim prof. dr Valentina Pitulić.

Sva četiri dana će biti obezbeđen prenos programa iz Novog Sada uživo na Jutjub kanalu Matice srpske.Ostale vesti

Živojin Rakočević dobitnik gran prija na festivalu „Pro poet“
Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojin Rakočević dobitnik je glavne nagrade na Međunarodnom književnom festivalu u Inđiji „Pro poet“.
  • 29.05.2023
Počinju Vidovdanske svečanosti: Dečija smotra folklora u Arhangelima
Tradicionalna dečija smotra folklora pod nazivom "U susret Vidovdanu" kojom ujedno počinju Vidovdanske svečanosti 2023. godine biće održana u subotu, 27. maja u porti manastira Svetih Arhangela kod Prizrena.
  • 25.05.2023
Spasovdanski dani u Prizrenu
Dom kulture „Gračanica“ i Društvo prijatelja manastira Sveti Arhangeli kod Prizrena organizuju „Spasovdanske dane u Prizrenu“ 24. i 25. maja. Posetioce očekuje promocija knjiga Mitre Reljić, izložba slika nastalih na koloniji „Jesen u Prizrenu“ 2022, kao i nastupi vokalnih solista i kazivanje stihova pesnika.
  • 24.05.2023
Mira Lolić Močević Srbima na Kosovu: Vi čuvate ono najsvetije
"Ako napustimo Kosovo i Metohiju onda će nestati Srba. Mi smo pupčanom vrpcom vezani za Kosovo i Metohiju", kazala je Mira Lolić Močević, autorka filma "Ako te se sjetim samo" sinoć premijerno prikazanog u Gračanici.
  • 24.05.2023
’’Jahao sam prema drvoredima – izabrane pesme 1981-2021’’: Duhovna vatra kojoj se uvek vraćamo
Promocija knjige “Jahao sam prema drvoredima – izabrane pesme 1981-2021” Ace Vidića održana je večeras Gradskoj biblioteci “Vuk Karadžić” u Kosovskoj Mitrovici.
  • 23.05.2023
PR kvintet u ’’Akvarijusu’’
Petar Rakić kvintet kojeg čine istaknuti muzičari mitrovičke muzičke scene nastupiće u PКC "Akvarijus" u Кosovskoj Mitrovici u sredu, 24. maja od 21.00.
  • 23.05.2023