Vesti
Kultura

Pisci u Bogosloviji u Prizrenu

Dobitnik književne nagrade „Gračanička povelja“ Ranko Risojević, Zlatko Jurić i Živojin Rakočević održali su danas književni čas u Bogosloviji „Sveti Kirilo i Metodije“ u Prizrenu.
Pisci u Bogosloviji u Prizrenu
Pisci u Prizrenu (Foto Goran Andrejević)

Risojević je bogoslovima ispričao lična iskustva i duhovne spoznaje prilikom paralelnog čitanja Novog zavjeta na srpskom i francuskom jeziku, ističući da je to bio njegov prvi susret sa Biblijom. On je saopštio da je na taj način veoma dobro naučio francuski jezik, te prihvatio i zavoleo knjigu koju čita sve do danas i koja je značajno uticala na njegovo književno stvaralaštvo.

Jeromonah Isidor Jagodić, zamenik rektora prizrenske Bogoslovije „Sveti Kirilo i Metodije“, poželeo je dobrodošlicu gostima i izrazio zahvalnost književniku Ranku Risojeviću koji je prihvatio poziv da bogoslovima govori svoju poeziju i prenese lična iskustva i odnos prema književnosti, umetnosti i ljubavi prema bližnjem, kao jednoj od osnovnih vrednosti hrišćanstva.

Direktor Doma kulture Gračanica, Živojin Rakočević ukazao na značaj održavanja ovakvih programa u Prizrenu i Bogosloviji i da je susret savremenog stvaralaštva sa nasleđem, susret pisaca sa profesorima i bogoslovima trenutak kada oživljava grad Prizren i kada njegovi simboli dobiju svoju punoću i realnost.

„Risojević je svojim stvaranjem uključen u duhovnu strukturu i umetničke vrednosti Kosova i Metohije, a njegova služba jeziku i književnosti jeste i poetska služba Bogu“, rekao je Rakočević.

Govoreći o književnom stvaralaštvu Ranka Risojevića i njegovoj poetici, Zlatko Jurić je ukazao na značaj i doprinos ovog pisca srpskoj savremenoj književnosti, posebno ističući njegova dela namenjena za decu i pesme samoće, tihovanja i molitvenih formi.

„Sa istančanim senzibilitetom, Risojević je ispisao neke od najpoetičnijih pesama molitvenog karaktera u savremenoj srpskoj književnosti i nadogradio ovaj vizantijski književni žanr. Na taj način, pesnik se pridružio plejadi srpskih pjesnika koji su ispisali izvrsne stihove u molitvenoj formi kao što su: Jovan Dučić, Vasko Popa, Ivan V. Lalić, Novica Tadić“, rekao je Jurić.

Nakon književnog časa u Prizrenskoj bogosloviji, književnici su posetili Manastir Svetih Arhangela, zadužbinu cara Dušana, i prizrensku crkvu Bogorodicu Ljevišku, koja se nalazi na UNESKO-voj listi svetske kulturne baštine. Ove dve svetinje, kao i ostali objekti srpskog duhovnog i kulturnog nasleđa u Prizrenu teško su postradali u pogromu 17. marta 2004. godine.Ostale vesti

Predstava ’’Srpska drama’’ u četvrtak u Srednjoškolskom centru
Predstava "Srpska drama", aktuelizovana verzija komada Siniše Кovačevića u režiji Zorana Кovandžića, a u izvođenju glumaca Alternativne pozorišne trupe "Čkalja" iz Кruševca biće odigrana u četvrtak 23. marta u 11 časova u Srednjoškolskom centru u Lapljem Selu.
  • 20.03.2023
Jovan Zafirović: Aforizam je moj stav
Zbirka aforizama "Glavom kroz stid" mladog satiričara iz Kosovskog Pomoravlja Jovana Zafirovića je predstavljena večeras publici u Domu kulture "Gračanica".
  • 15.03.2023
Promocija knjige aforizama Jovana Zafirovića večeras u Gračanici
Knjiga aforizama „Glavom kroz stid“ autora Jovana Zafirovića, biće predstavljena gračaničkoj publici u Domu kulture večeras u 19.00 časova.  U programu, pored autora, učestvuju Ivana Vanovac, Aleksandar Dunđerin i Žarko Milenković.
  • 15.03.2023
„Nedelja Kosova i Metohije“ u Matici srpskoj
Matica srpska, najstarija srpska književna, kulturna i naučna institucija, organizuje „Nedelje Kosova i Metohije“ od 20 do 24. marta 2023. godine u Novom Sadu.
  • 15.03.2023
Koncert “Metohijska pojanja” održan u Mitrovačkom dvoru
Koncert „Metohijska pojanja“ autora Svetislava Božiča održan je sinoć u Mitrovačkom dvoru u okviru manifestacije „U susret jubileju“ kojom Fakultet umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici ove godine obeležava 50 godina svog postojanja i rada.
  • 08.03.2023
Festival ženskog stvaralaštva od 7. do 10. marta u PKC
Festival ženskog stvaralaštva (FEŽES) 2023. počinje sutra u 18 sati i 30 minuta otvaranjem izložbe dečjih radova, koje potpisuju polaznici "Malog ateljea" i "Likovnog ateljea".
  • 06.03.2023