Vesti
Kultura

Pisci sa Kosova i Metohije u Budimpešti

Sinoć je u svečanoj sali Zadužbine Tekelijanum u Budimpešti održano književno veče pesnika sa Kosova i Metohije. Predstavnici odbora za kulturu Zadužbine Tekelijanum, predsednik Crkvene opštine Milan Kićevac i Ahijerejski namesnik Otac Lazar Pajtić dočekali su goste i najavili saranju sa institucijama kulture na Kosovu i Metohiji.
Pisci sa Kosova i Metohije u Budimpešti
Pisci u Budimpešti (Foto Nebojša Jevtić)

„Velika nam je čast i zadovoljstvo da smo večeras imali priliku da ugostimo pesnike Kosova i Metohije. Ovo je samo prvi korak u nizu, koji Zadužbina čini kada je u pitanju povezivanje Srba sa Kosova i Metohije i Srba iz Mađarske. Nakon blagoslova Preosvećenog Vladike Teodosija koga smo upoznali sa našom idejom, radujemo se što ćemo uskoro doći i upoznati se sa radom najznačajnijih kulturnih institucija i pojedinaca na Kosovu i Metohiji. Naš bratski susret će biti prava prilika da razmenimo dosadašnja iskustva i zajedno načinimo plan buduće saradnje. Hvala Vam na trudu i ljubavi koje ste nam podarili Vašim dolaskom“, izjavio je Kićevac .

Književnik iz Kosovske Mitrovice Milan Mihajlović smatra da je ovo izuzetan događaj.

„Ovde je nekako bilo nadahnutije, zato što znamo da je ovo koren Matice srpske u kojoj smo takođe nastupali. Izuzetna je prilika da predstavimo naše savremeno stvaranje, a naši domaćini su pokazali mnogo topline i osećaja za naš rad i položaj“, izjavio je Mihajlović.

U programu su učestvovali Ratko Popović, Dragomir Kostić, Milan Mihajlović i Žarko Milenković, a stihove je sa svojim kolegama govorio i književnik iz Budimpešte Dragan Jakovljević. Književni čas u Tekelijanumu održan je uz podršku Matice srpske i Srpskog pozorišta u u Mađarskoj.Ostale vesti

’’Uprkos svemu’’ u gradu na Ibru
Dokumentarni film „Uprkos svemu“ Gorana Avramovića, posvećen radu Narodnog pozorišta u Prištini sa privremenim sedištem u Gračanici, priča je o kolektivu koji je pokazao da se ljubav prema umetnosti ne može uništiti. Film koji kroz priču o životu jedne institucije, govori o sudbini srpskog naroda, kulture, postojanja i identiteta na Kosovu, prikazan je sinoć u severnom delu Kosovske Mitrovice.
  • 26.02.2021
Projekcija filma
Dokumentarni film „Uprkos svemu“ Gorana Avramovića posvećen radu Narodnog pozorišta Priština biće premijerno prikazan danas u Kosovskoj Mitrovici, u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“.
  • 25.02.2021
Veče ruskih romansi u Gračanici
U Domu kulture u Gračanici večeras će biti održan Koncert ruskih romansi.
  • 25.02.2021
Ne postoji pilula za sreću
Predstava „Placebo“, po tekstu Aleksandra Jugovića, a u režiji Isidore Goncić, premijerno je izvedena pred publikom u Gračanici. "Predstava je izgledala baš kako sam želela, tako da sam presrećna", rekla je rediteljka nakon premijere. Publika je trud ekipe NPP-a pozdravila dugotrajnim aplauzom.
  • 24.02.2021
Nova pozorišna komedija pred publikom u Gračanici
Crna komedija „Placebo“ po tekstu Aleksandra Jugovića a u režiji mlade rediteljke Isidore Goncić premijerno će biti izvedena večeras pred publikom u Gračanici. Predstavu izvodi Narodno pozorište Priština, a sa domaćim glumcima zajedno na sceni će igrati i nekoliko beogradskih.
  • 24.02.2021
Koncert Ruske romanse u četvrtak u Gračanici

Pokrajinski kulturni centar Priština-Leposavić i Dom kulture „Gračanica“ 25. februara u 19 časova organizuju koncert Ruskih romansi u velikoj sali Doma kulture.

  • 22.02.2021