Vesti
Kultura

Pisci sa Kosova i Metohije u Budimpešti

Sinoć je u svečanoj sali Zadužbine Tekelijanum u Budimpešti održano književno veče pesnika sa Kosova i Metohije. Predstavnici odbora za kulturu Zadužbine Tekelijanum, predsednik Crkvene opštine Milan Kićevac i Ahijerejski namesnik Otac Lazar Pajtić dočekali su goste i najavili saranju sa institucijama kulture na Kosovu i Metohiji.
Pisci sa Kosova i Metohije u Budimpešti
Pisci u Budimpešti (Foto Nebojša Jevtić)

„Velika nam je čast i zadovoljstvo da smo večeras imali priliku da ugostimo pesnike Kosova i Metohije. Ovo je samo prvi korak u nizu, koji Zadužbina čini kada je u pitanju povezivanje Srba sa Kosova i Metohije i Srba iz Mađarske. Nakon blagoslova Preosvećenog Vladike Teodosija koga smo upoznali sa našom idejom, radujemo se što ćemo uskoro doći i upoznati se sa radom najznačajnijih kulturnih institucija i pojedinaca na Kosovu i Metohiji. Naš bratski susret će biti prava prilika da razmenimo dosadašnja iskustva i zajedno načinimo plan buduće saradnje. Hvala Vam na trudu i ljubavi koje ste nam podarili Vašim dolaskom“, izjavio je Kićevac .

Književnik iz Kosovske Mitrovice Milan Mihajlović smatra da je ovo izuzetan događaj.

„Ovde je nekako bilo nadahnutije, zato što znamo da je ovo koren Matice srpske u kojoj smo takođe nastupali. Izuzetna je prilika da predstavimo naše savremeno stvaranje, a naši domaćini su pokazali mnogo topline i osećaja za naš rad i položaj“, izjavio je Mihajlović.

U programu su učestvovali Ratko Popović, Dragomir Kostić, Milan Mihajlović i Žarko Milenković, a stihove je sa svojim kolegama govorio i književnik iz Budimpešte Dragan Jakovljević. Književni čas u Tekelijanumu održan je uz podršku Matice srpske i Srpskog pozorišta u u Mađarskoj.Ostale vesti

Živojin Rakočević dobitnik gran prija na festivalu „Pro poet“
Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojin Rakočević dobitnik je glavne nagrade na Međunarodnom književnom festivalu u Inđiji „Pro poet“.
  • 29.05.2023
Počinju Vidovdanske svečanosti: Dečija smotra folklora u Arhangelima
Tradicionalna dečija smotra folklora pod nazivom "U susret Vidovdanu" kojom ujedno počinju Vidovdanske svečanosti 2023. godine biće održana u subotu, 27. maja u porti manastira Svetih Arhangela kod Prizrena.
  • 25.05.2023
Spasovdanski dani u Prizrenu
Dom kulture „Gračanica“ i Društvo prijatelja manastira Sveti Arhangeli kod Prizrena organizuju „Spasovdanske dane u Prizrenu“ 24. i 25. maja. Posetioce očekuje promocija knjiga Mitre Reljić, izložba slika nastalih na koloniji „Jesen u Prizrenu“ 2022, kao i nastupi vokalnih solista i kazivanje stihova pesnika.
  • 24.05.2023
Mira Lolić Močević Srbima na Kosovu: Vi čuvate ono najsvetije
"Ako napustimo Kosovo i Metohiju onda će nestati Srba. Mi smo pupčanom vrpcom vezani za Kosovo i Metohiju", kazala je Mira Lolić Močević, autorka filma "Ako te se sjetim samo" sinoć premijerno prikazanog u Gračanici.
  • 24.05.2023
’’Jahao sam prema drvoredima – izabrane pesme 1981-2021’’: Duhovna vatra kojoj se uvek vraćamo
Promocija knjige “Jahao sam prema drvoredima – izabrane pesme 1981-2021” Ace Vidića održana je večeras Gradskoj biblioteci “Vuk Karadžić” u Kosovskoj Mitrovici.
  • 23.05.2023
PR kvintet u ’’Akvarijusu’’
Petar Rakić kvintet kojeg čine istaknuti muzičari mitrovičke muzičke scene nastupiće u PКC "Akvarijus" u Кosovskoj Mitrovici u sredu, 24. maja od 21.00.
  • 23.05.2023