Vesti
Kultura

Pisci sa Kosova i Metohije u Budimpešti

Sinoć je u svečanoj sali Zadužbine Tekelijanum u Budimpešti održano književno veče pesnika sa Kosova i Metohije. Predstavnici odbora za kulturu Zadužbine Tekelijanum, predsednik Crkvene opštine Milan Kićevac i Ahijerejski namesnik Otac Lazar Pajtić dočekali su goste i najavili saranju sa institucijama kulture na Kosovu i Metohiji.
Pisci sa Kosova i Metohije u Budimpešti
Pisci u Budimpešti (Foto Nebojša Jevtić)

„Velika nam je čast i zadovoljstvo da smo večeras imali priliku da ugostimo pesnike Kosova i Metohije. Ovo je samo prvi korak u nizu, koji Zadužbina čini kada je u pitanju povezivanje Srba sa Kosova i Metohije i Srba iz Mađarske. Nakon blagoslova Preosvećenog Vladike Teodosija koga smo upoznali sa našom idejom, radujemo se što ćemo uskoro doći i upoznati se sa radom najznačajnijih kulturnih institucija i pojedinaca na Kosovu i Metohiji. Naš bratski susret će biti prava prilika da razmenimo dosadašnja iskustva i zajedno načinimo plan buduće saradnje. Hvala Vam na trudu i ljubavi koje ste nam podarili Vašim dolaskom“, izjavio je Kićevac .

Književnik iz Kosovske Mitrovice Milan Mihajlović smatra da je ovo izuzetan događaj.

„Ovde je nekako bilo nadahnutije, zato što znamo da je ovo koren Matice srpske u kojoj smo takođe nastupali. Izuzetna je prilika da predstavimo naše savremeno stvaranje, a naši domaćini su pokazali mnogo topline i osećaja za naš rad i položaj“, izjavio je Mihajlović.

U programu su učestvovali Ratko Popović, Dragomir Kostić, Milan Mihajlović i Žarko Milenković, a stihove je sa svojim kolegama govorio i književnik iz Budimpešte Dragan Jakovljević. Književni čas u Tekelijanumu održan je uz podršku Matice srpske i Srpskog pozorišta u u Mađarskoj.Ostale vesti

„Riznica“, portal za kulturu i tradiciju
Osnovna ideja za pokretanje portala Riznica (riznica.net) jeste promocija „zaboravljenih i nepravedno potisnutih vrednosti zbog dnevno-političkih tema“, rekao je glavni i odgovorni uredni tog portala iz Gračanice Ivan Miljković za Udruženje novinara Srbije (UNS).
  • 28.05.2020
Zajednica pozorišta Srbije spremna da obnovi rad
Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije, koja okuplja šesnaest institucionalnih pozorišta van Beograda i Vojvodine, saopštila je da su članice spremne da nastave sa radom odmah po dobijanju preporuka od nadležnog ministarstva u vezi sa uslovima pod kojima se mogu organizovati probe i predstave.
  • 28.05.2020
U PKC „Akvarijus“ večeras izložba Mimoze Studenice
U virtuelnoj galeriji Privatnog kulturnog centra “Akvarijus” večeras u 19:00 časova biće predstavljena izložba kolaža pod nazivom “Žena”,  likovne umetnice iz Prištine Mimoze Studenice.
  • 22.05.2020
Novi program Doma kulture
Dom kulture Gračanica je i za narednu nedelju pripremio bogat online kulturni program. Posetioci njihove stranice moći će da pogledaju koncerte, učestvuju na likovnoj koloniji, prate časove balete ali i druge sadržaje.
  • 17.05.2020
U toku je deveta nedelja koliko traje izolacija i ograničeno kretanje usled pojave epidemije koronavirusa. Dom kulture "Gračanica" je i za ovu nedelju pripremio kulturni program koji emituje preko društvenih mreža.
  • 10.05.2020
Dom kulture „Gračanica“ nastavlja sa programima tokom epidemije
Dom kulture „Gračanica“ je za osmu nedelju ograničenog kretanja i vanrednog stanja izazvanog epidemijom virusa korona pripremio programe kulturnog sadržaja.
  • 03.05.2020