Vesti
Kultura

’’Pijaca knjiga’’ početkom oktobra

Mali sajam knjiga pod nazivom "Pijaca knjiga" održaće se i ove godine u Кosovskoj Mitrovici, u Privatnom kulturnom centru "Akvarijus", od 3. do 8. oktobra.
’’Pijaca knjiga’’ početkom oktobra
Ilustracija (Foto Pixabay)

Prvenstveni cilj ove manifestacije je da predstavi široj javnosti aktuelnu književnu scenu Srba sa Кosova i Metohije. Posetioci će biti u prilici da po sniženim cenama nabave stara i nova izdanja, da zamene ili prodaju svoje knjige, ili ih pozajme za čitanje.

Do sada su svoje učešće potvrdili skoro svi izdavači sa Кosova i Metohije, kao i Službeni glasnik i Filip Višnjić iz Beograda, a u toku su pregovori sa još nekolicinom izdavača iz Srbije.

Tokom šest dana trajanja "Pijace knjiga" biće organizovan veliki broj književnih promocija, kao i raznovrstan umetnički program. Specijalni gosti će biti Uroš Petrović, Petar Ristanović i Aleksandar Pavlović, a svoje nove knjige predstaviće, između ostalih, i Jovan Zafirović, Žarko Milenković, Dragomir Кostić, Bojana Miljković.

Svečano otvaranje "Pijace knjiga" u PКC "Akvarijus" predviđeno je za ponedeljak 3. oktobar u 19 časova. Satnica programa i promocija knjiga biće naknadno objavljeni.

Više o programima koje organizuje PKC "Akvarijus" možete pročitati OVDE.Ostale vesti

“Ona koja raspušta vojske”: Ženska pobuna protiv rata
Aristofanov komad "Lisistrata" pisan pre 2400 godina, reditelj Boban Skerlić adaptirao je za ovo vreme i dao mu naziv - “Ona koja raspušta vojske”. Glumci Narodnog pozorišta u Prištini večeras su ovu crnu komediju izveli premijerno pred svojom publikom u Gračanici. Prihod o prodatih karata ide u humanitarne svrhe.
  • 30.11.2022
„Ona koja raspušta vojske“ aktuelnija nego ikad
Komad "Ona koja raspušta vojske", urađen po Aristofanovoj komediji "Lisistrata", u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izveden večeras od 20.00 časova u gračaničkom Domu kulture. „Predstava je spojila antički diskurs sa ekspresionizmom i savremenim pozorištem“, rekao je umetnički direktor Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) Nenad Todorović na konferenciji za medije pred premijeru. 
  • 30.11.2022
Otvorena izložba slika Maje Todić: Prirodno je da budem inspirisana Gračanicom
Izložba slika „Identiteti“ akademske slikarke Maje Todić otvorena je u njenoj rodnoj Gračanici. Na platnu mnoštvo toplih boja, motivi Gračanice, Patrijaršije, monaške odore, Gazimestana. „Prosto je prirodno da kao slikarka rođena u Gračanici budem i inspirisana Gračanicom, ona je vesnik našeg identiteta ali i koren koji se dalje prenosi na ostale prostore“, kaže autorka.
  • 29.11.2022

Dramska predstava "Ona koja raspušta vojske" u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izvedena u sredu, 30. novembra od 20.00 časova u Domu kulture "Gračanica", a celokupan prihod od prodatih ulaznica biće uplaćen u fond za lečenje Sare Prljinčević (15) koja boluje od akutne limfoblasne leukemije.

  • 29.11.2022
Koreodrama ’’700’’  3. decembra u Gračanici

Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije "Venac" izvešće 3. decembra koreodramu "700" u Domu kulture "Gračanica" u 19.30 časova. "Venac" igra u slavu 700 godina manastira Gračanica.

  • 29.11.2022
Gračanica: Izložba slika

Izložba slika akademske slikarke Maje Todić, pod nazivom "Identiteti", biće otvorena 29. novembra u 19 časova u Galeriji Doma kulture "Gračanica".

  • 26.11.2022