Vesti
Kultura

“Peter Handke istinski genije”

U čast nobelovca Petera Handkea u Gračanici je danas održana svečana akademija. “Handke poseduje moć istinskog genija”, rekao je književnik Živojin Rakočević.
“Peter Handke istinski genije”
Peter Handke (Foto Agencija EFE/C.)

Zbog njegovog odnosa prema Srbima tokom bombardovanja i čestih poseta srpskim sredinama na Kosovu, Petera Handkea ovdašnji Srbi doživljavaju kao prijatelja. Na dan dodele Nobelove nagrade za književnost koja je ove godine pripala upravo Handkeu, u Domu kulture u Gračanici je u njegovu čast održana svečana akademija.

“Kada je Handke dobio ovo priznanje u kome je diskretno rečeno da njegov glas treba saslušati i iznova pročitati, to je prilika da i mi kažemo ono što smo dugo govorili u nekom vremenskom periodu a nije imao ko da čuje. Sa Peterom Handkeom smo dobili nešto najviše što može da se dobije, čoveka koji je uvek sklon da gleda stvari iz nekog posebnog ugla, koji je vrlo strog i koji neće odstupiti. On je u Srbima prepoznao dubinsko delovanje kosovskog zaveta”, kazao je prof. dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske.

Književnik i direktor Doma kulture “Gračanica” Živojin Rakočević kazao je da Handke poseduje moć istinskog genija.

“Handke se određivao prema vrednostima, postao je svedok na taj način što je sve nas pretvorio u svedoke, i one koji ga napadaju i oni svedoče deo istorije. Onaj ko mi protivureči taj je moj anđeo zaštitnik. To su istinski ljudi koji nas prepoznaju”, kazao je Rakočević i dodao:

“Hanke bi od od nas tražio lica, jer genije je u stanju da vas pročita isto kao duhovnik, da prođe kroz kosti, naše istine i zablude, a to je uradio u vremenu kada smo se pitali imali iko da nas voli? On je bio taj“, zaključio je Rakočević.

Pohvale na račun Nobelovca uputila je i direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić koja je Handkea nazvala apostolom istine.

“Handke kreće kroz Kosovo i Metohiju, Bosnu i Hrecegovinu upoređuje vojne izveštaje sa istinom na terenu, upravo tada postaje paradigma slobode govora, mišljenja, percepcije i rasuđivanja slobode na zapadu zemljine kugle. Odupirući se ubijanju slobode, istine i pravde doživljava glogotu i ostaje čovek”.

Iako srećni zbog njegove nagrde, Kostićeva priznaje da ovdašnja janvost nije previše upućena u Handkeova dela. Kaže, da oni koji su ga čitali, shvataju o kakvom je geniju reč.

Nobelova nagrada Handkeu je isto kao da su je dali Srbima u Hoči, Gračanici, kaže pesnik Dragomir Kostić.

“Handke je nepotkupljiv, zato i može prkositi čitavom svetu. Bio je uz Srbe u teškim vremenima kada su drugi okretali glavu. Iako su Srbi o Handkeu malo pisali, više bi se o njemu pisalo da nas je napadao, nego što nas je branio, a on se zbog nas zavadio sa celim svetom”, rekao je Kostić.

Svečanoj akademiji pored brojnih zvanica, prisustvovao je i vladika Teodosije.

Peter Handke (1942, Grifen), jedan je od najznačajnijih pisaca nemačkog jezika i savremene svetske književnosti. Pisac stotinak knjiga, romana, pripovesti, drama, poezije, eseja, žurnala i filmskih scenarija; autor više filmova, i koautor i saradnik u mnogim filmovima Vima Vendersa; likovni ilustrator svojih tekstova. Dobitnik niza nagrada: Bihnerove, Kafkine, Šilerove, Ibzenove, Nestrojeve, nagrade „Tomas Man“, nagrade „Milovan Vidaković“.Ostale vesti

Slike Branislava Ilića: Akvareli i pejzaži nepromenljivog rukopisa

Izložba slika istaknutog umetnika iz Zvečana, Branislava Baneta Ilića, otvorena je sinoć u Studentskom klubu u Kosovskoj Mitrovici.

  • 02.02.2023
Tri premijere u ovoj godini

Ansambl Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) će u 2023. godini izvesti tri premijere. Najpre će, krajem februara ili početkom marta obradovati najmlađu publiku predstavom "Princeza Snežana i deset patuljaka" po tekstu Branislava Milićevića (Branka Kockice), a u režiji Igora Damnjanovića.

  • 01.02.2023
Gračanica na starim fotografijama. Prva posleratna izložba Arhiva KiM
Izložba "Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama" otvorena je večeras u Galeriji Doma kulture "Gračanica". Ovo je prva posleratna izložba koju je organizovao Arhiv Kosova i Metohije.
  • 31.01.2023
Film ’’Peto pismo Hilde Dajč’’ i tribina ’’Кozara 1942’’ sutra u Prizrenu i Gračanici
Dom kulture "Gračanica", Muzej žrtava genocida i Bogoslovija Sveti Ćirilo i Metodije, organizuju projekciju dokumentarno-igranog filma "Peto pismo Hilde Dajč" reditelja Ivice Vidanovića i tribinu Кozara 1942 u utorak 31. januara u Bogosloviji u Prizrenu sa početkom  u 12 časova i u Domu kulture „Gračanica“ u 19 časova.
  • 30.01.2023
Nasleđe od kamena i neba u Vašingtonu
Uoči Dana Svetog Save, 26. januara 2023. godine, u Ambasadi Republike Srbije u Vašingtonu otvorena je izložba fotografija "Nasleđe od kamena i neba" inspirisana Uneskovom svetskom kulturnom baštinom Srbije. Izložbu su otvorili Ambasador Republike Srbije u SAD Marko Đurić i Svetlana Rogić, osnivačica i direktorka organizacije "Art eksčejndž" (Art Exchange) iz Vašingtona, koja je i organizatorka izložbe.
  • 29.01.2023
Dokumentarni film: Životna škola i filmska istina

Životna škola i filmska istina - ovako jedan od najpoznatijih dokumentarista u regionu, Boris Mitić, objašnjava autorski dokumentarni film. U Privatnom kulturnom centru Akvarijus ove nedelje su posetioci mogli da razgovaraju sa najpoznatijim imenima srpske dokumentaristike - Milošem Tomićem, Milošem Ivanovićem, Borisom Mitićem i Nikolom Dragovićem.

  • 29.01.2023