Vesti
Kultura

’’Petao’’ i publika u istoj kutiji

Kamerna predstava „Krv crvenog petla“ sinoć je izvedena u Domu kulture „Gračanica“. Pred pedesetak gledalaca, glumci su na invertovanoj sceni plakali, „ledili se“, grčili i pevali.
’’Petao’’ i publika u istoj kutiji
Ekipa predstave ''Krv crvenog petla'' na sceni u Gračanici (Foto Kim)

Komad „Krv crvenog petla“ rađen je po tekstu Miloša Latinovića i u režiji Jovane Tomić. Predstava je inspirisana delima latino-američkih pisaca, Gabrijela Garsije Markesa pre svih. Karakteriše ga česta upotreba rediteljskih rešenja koja se pre mogu videti na filmu, nego u teatru. Sa druge strane, tematski okvir određen je žanrom psihološkog trilera.

Glumica Katarina Mitić Pavlović, koja u predstavi igra lik Laure, istakla je da joj se reakcija gračaničke publike tokom i nakon jednosatne predstave izuzetno dopala.

„Prvi put radim ovu vrstu predstave, ovaj žanr, uopšte pristup igri, tako da mi je to bilo beskrajno uzbudljivo. Generalno smo svi, kao ekipa, istog mišljenja, senzibiliteta, iste energije. Bilo mi je zanimljivo i izazovno baš zbog tih stalnih promena i tog stalnog kolebanja dobrog-lošeg, morala, nekih životnih okolnosti koje su joj se (Lauri) nametnule. Mi na kraju predstave imamo kratku interakciju sa publikom, ali mi se čini da su reakcije divne“, kazala je ona nakon završetka predstave.

Glumac Narodnog pozorišta u Prištini Nebojša Đorđević, u predstavi Onesimo Sančes, istakao je da mu je drago što je publika u Nišu i Gračanici predstavu ispratila sa nepodeljenom pažnjom, ističući da ekipa iza sebe već ima dovoljan broj izvođenja i scenskih iskustava koja su neophodna za uspešno izvođenje ovog komada.

„Prostor je bio drugačije osmišljen nego u Nišu. Bili smo okrenuti na kontru, zavesa je bila iza nas, a ne iza publike. Tako da je bilo ’igranja u kutiji’, kako je zapravo i osmišljeno od početka da predstava izgleda. Publika je bila i bliže nego što inače sedi, tako da smo i time dobili tu neku kamernu, zaista kamernu scenu. Samim tim nam je bilo inspirativno i drugačije za igranje“, naveo je Đorđević.

Niški glumac Marko Pavlovski objasnio je da je njegov lik (Hoze) u fizičkom smislu vrlo zahtevan jer je konstantno u grčevima i pokretima. Ipak, naveo je i da „kada se prođe proces i kada se sve uvežba i usvoji, to postane deo glume i glumca“.

„Nije mi bilo teško, Jovana Tomić je divan reditelj. Imao sam divnu ekipu, tako da mi ništa nije predstavljalo problem. Prosto, sve je bilo lako, lepo smo radili. Jovana je prepoznatljiva po svojoj rediteljskoj estetici, iz tog razloga smatram da je posebna. Ima svoje viđenje pozorišta, scene, teksta koji radi. Mi smo, upravo iz tog razloga, baš toliko uživali“, napomenuo je Pavlovski.

Uživala je i publika, pa je Nikola Mitić istakao je da mu se predstava „Krv crvenog petla“ jako dopala i da su neki momenti bili posebno interesantni.

„Jedan momenat koji je meni posebno ’zapao za oko’ je da je u toku predstave glumcu potekla suza. Ovakve scene se dešavaju i u realnom životu, a eto imali smo priliku da to vidimo i na sceni“, rekao je nakon predstave Nikola.

Pre izvođenja u Gračanici, predstava "Krv crvenog petla" premijerno je izvedena u Narodnom pozorištu u Nišu 23. decembra prošle godine i od tada je na redovnom repertoaru teatra u gradu na Nišavi.Ostale vesti

Slike Branislava Ilića: Akvareli i pejzaži nepromenljivog rukopisa

Izložba slika istaknutog umetnika iz Zvečana, Branislava Baneta Ilića, otvorena je sinoć u Studentskom klubu u Kosovskoj Mitrovici.

  • 02.02.2023
Tri premijere u ovoj godini

Ansambl Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) će u 2023. godini izvesti tri premijere. Najpre će, krajem februara ili početkom marta obradovati najmlađu publiku predstavom "Princeza Snežana i deset patuljaka" po tekstu Branislava Milićevića (Branka Kockice), a u režiji Igora Damnjanovića.

  • 01.02.2023
Gračanica na starim fotografijama. Prva posleratna izložba Arhiva KiM
Izložba "Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama" otvorena je večeras u Galeriji Doma kulture "Gračanica". Ovo je prva posleratna izložba koju je organizovao Arhiv Kosova i Metohije.
  • 31.01.2023
Film ’’Peto pismo Hilde Dajč’’ i tribina ’’Кozara 1942’’ sutra u Prizrenu i Gračanici
Dom kulture "Gračanica", Muzej žrtava genocida i Bogoslovija Sveti Ćirilo i Metodije, organizuju projekciju dokumentarno-igranog filma "Peto pismo Hilde Dajč" reditelja Ivice Vidanovića i tribinu Кozara 1942 u utorak 31. januara u Bogosloviji u Prizrenu sa početkom  u 12 časova i u Domu kulture „Gračanica“ u 19 časova.
  • 30.01.2023
Nasleđe od kamena i neba u Vašingtonu
Uoči Dana Svetog Save, 26. januara 2023. godine, u Ambasadi Republike Srbije u Vašingtonu otvorena je izložba fotografija "Nasleđe od kamena i neba" inspirisana Uneskovom svetskom kulturnom baštinom Srbije. Izložbu su otvorili Ambasador Republike Srbije u SAD Marko Đurić i Svetlana Rogić, osnivačica i direktorka organizacije "Art eksčejndž" (Art Exchange) iz Vašingtona, koja je i organizatorka izložbe.
  • 29.01.2023
Dokumentarni film: Životna škola i filmska istina

Životna škola i filmska istina - ovako jedan od najpoznatijih dokumentarista u regionu, Boris Mitić, objašnjava autorski dokumentarni film. U Privatnom kulturnom centru Akvarijus ove nedelje su posetioci mogli da razgovaraju sa najpoznatijim imenima srpske dokumentaristike - Milošem Tomićem, Milošem Ivanovićem, Borisom Mitićem i Nikolom Dragovićem.

  • 29.01.2023