Vesti
Kultura

’’Petao’’ i publika u istoj kutiji

Kamerna predstava „Krv crvenog petla“ sinoć je izvedena u Domu kulture „Gračanica“. Pred pedesetak gledalaca, glumci su na invertovanoj sceni plakali, „ledili se“, grčili i pevali.
’’Petao’’ i publika u istoj kutiji
Ekipa predstave ''Krv crvenog petla'' na sceni u Gračanici (Foto Kim)

Komad „Krv crvenog petla“ rađen je po tekstu Miloša Latinovića i u režiji Jovane Tomić. Predstava je inspirisana delima latino-američkih pisaca, Gabrijela Garsije Markesa pre svih. Karakteriše ga česta upotreba rediteljskih rešenja koja se pre mogu videti na filmu, nego u teatru. Sa druge strane, tematski okvir određen je žanrom psihološkog trilera.

Glumica Katarina Mitić Pavlović, koja u predstavi igra lik Laure, istakla je da joj se reakcija gračaničke publike tokom i nakon jednosatne predstave izuzetno dopala.

„Prvi put radim ovu vrstu predstave, ovaj žanr, uopšte pristup igri, tako da mi je to bilo beskrajno uzbudljivo. Generalno smo svi, kao ekipa, istog mišljenja, senzibiliteta, iste energije. Bilo mi je zanimljivo i izazovno baš zbog tih stalnih promena i tog stalnog kolebanja dobrog-lošeg, morala, nekih životnih okolnosti koje su joj se (Lauri) nametnule. Mi na kraju predstave imamo kratku interakciju sa publikom, ali mi se čini da su reakcije divne“, kazala je ona nakon završetka predstave.

Glumac Narodnog pozorišta u Prištini Nebojša Đorđević, u predstavi Onesimo Sančes, istakao je da mu je drago što je publika u Nišu i Gračanici predstavu ispratila sa nepodeljenom pažnjom, ističući da ekipa iza sebe već ima dovoljan broj izvođenja i scenskih iskustava koja su neophodna za uspešno izvođenje ovog komada.

„Prostor je bio drugačije osmišljen nego u Nišu. Bili smo okrenuti na kontru, zavesa je bila iza nas, a ne iza publike. Tako da je bilo ’igranja u kutiji’, kako je zapravo i osmišljeno od početka da predstava izgleda. Publika je bila i bliže nego što inače sedi, tako da smo i time dobili tu neku kamernu, zaista kamernu scenu. Samim tim nam je bilo inspirativno i drugačije za igranje“, naveo je Đorđević.

Niški glumac Marko Pavlovski objasnio je da je njegov lik (Hoze) u fizičkom smislu vrlo zahtevan jer je konstantno u grčevima i pokretima. Ipak, naveo je i da „kada se prođe proces i kada se sve uvežba i usvoji, to postane deo glume i glumca“.

„Nije mi bilo teško, Jovana Tomić je divan reditelj. Imao sam divnu ekipu, tako da mi ništa nije predstavljalo problem. Prosto, sve je bilo lako, lepo smo radili. Jovana je prepoznatljiva po svojoj rediteljskoj estetici, iz tog razloga smatram da je posebna. Ima svoje viđenje pozorišta, scene, teksta koji radi. Mi smo, upravo iz tog razloga, baš toliko uživali“, napomenuo je Pavlovski.

Uživala je i publika, pa je Nikola Mitić istakao je da mu se predstava „Krv crvenog petla“ jako dopala i da su neki momenti bili posebno interesantni.

„Jedan momenat koji je meni posebno ’zapao za oko’ je da je u toku predstave glumcu potekla suza. Ovakve scene se dešavaju i u realnom životu, a eto imali smo priliku da to vidimo i na sceni“, rekao je nakon predstave Nikola.

Pre izvođenja u Gračanici, predstava "Krv crvenog petla" premijerno je izvedena u Narodnom pozorištu u Nišu 23. decembra prošle godine i od tada je na redovnom repertoaru teatra u gradu na Nišavi.Ostale vesti

Večeras predstava „Nasmejani snovi“
Dom kulture „Gračanica“ je danas za sve posetioce njihove Fejsbuk stranice pripremio dečju predstavu „Nasmejani snovi“ po tekstu, scenariju i režiji Boška Boškova u sklopu kulturnog programa “Kultura u doba Korone”.
  • 01.04.2020
Dom kulture "Gračanica" nastavlja da priprema događaje u okviru programa "Kultura u doba Korone" koje deli sa posetiocima njihove Fejsbuk i Instagram stranice. Da su ljudi zainteresovani za sadržaj koji im ova kulturna ustanova nudi, pokazuje podatak da je protekle nedelje njihova stranica imala 10.000 pregleda.
  • 30.03.2020
Dom kulture Gračanica nastavlja sa programima
Dom kulture Gračanica je i za treću nedelju, koliko već traje ograničeno kretanje i vandredno stanje izazvano koronavirusom, pripremio programe u okviru "Kulture u doba Korone".
  • 29.03.2020
Večeras razgovor sa pesnikom Gojkom Božovićem
Za sve ljubitelje književnosti, Dom kulture Gračanica za petak je pripremio književno-tribinski program, u 18 časova održaće se onlajn razgovor sa pesnikom, književnim kritičarem, esejistom i izdavačem Gojkom Božovićem iz Beograda.
  • 27.03.2020
Sutra počinje onlajn filmski festival
Dom kulture Gračanica nastavlja sa programom kulturnih sadržaja. U petak počinje sa radom prvi onlajn filmski festival "Moj of".
  • 26.03.2020
Predstava
Narodno pozorište Priština sa sedištem u Gračanici objavilo je da će predstava "Strah i beda Trećeg rajha" moći da se pogleda online na njihovom web sajtu pristina.theater.
  • 26.03.2020