Vesti
Kultura

’’Petao’’ i publika u istoj kutiji

Kamerna predstava „Krv crvenog petla“ sinoć je izvedena u Domu kulture „Gračanica“. Pred pedesetak gledalaca, glumci su na invertovanoj sceni plakali, „ledili se“, grčili i pevali.
’’Petao’’ i publika u istoj kutiji
Ekipa predstave ''Krv crvenog petla'' na sceni u Gračanici (Foto Kim)

Komad „Krv crvenog petla“ rađen je po tekstu Miloša Latinovića i u režiji Jovane Tomić. Predstava je inspirisana delima latino-američkih pisaca, Gabrijela Garsije Markesa pre svih. Karakteriše ga česta upotreba rediteljskih rešenja koja se pre mogu videti na filmu, nego u teatru. Sa druge strane, tematski okvir određen je žanrom psihološkog trilera.

Glumica Katarina Mitić Pavlović, koja u predstavi igra lik Laure, istakla je da joj se reakcija gračaničke publike tokom i nakon jednosatne predstave izuzetno dopala.

„Prvi put radim ovu vrstu predstave, ovaj žanr, uopšte pristup igri, tako da mi je to bilo beskrajno uzbudljivo. Generalno smo svi, kao ekipa, istog mišljenja, senzibiliteta, iste energije. Bilo mi je zanimljivo i izazovno baš zbog tih stalnih promena i tog stalnog kolebanja dobrog-lošeg, morala, nekih životnih okolnosti koje su joj se (Lauri) nametnule. Mi na kraju predstave imamo kratku interakciju sa publikom, ali mi se čini da su reakcije divne“, kazala je ona nakon završetka predstave.

Glumac Narodnog pozorišta u Prištini Nebojša Đorđević, u predstavi Onesimo Sančes, istakao je da mu je drago što je publika u Nišu i Gračanici predstavu ispratila sa nepodeljenom pažnjom, ističući da ekipa iza sebe već ima dovoljan broj izvođenja i scenskih iskustava koja su neophodna za uspešno izvođenje ovog komada.

„Prostor je bio drugačije osmišljen nego u Nišu. Bili smo okrenuti na kontru, zavesa je bila iza nas, a ne iza publike. Tako da je bilo ’igranja u kutiji’, kako je zapravo i osmišljeno od početka da predstava izgleda. Publika je bila i bliže nego što inače sedi, tako da smo i time dobili tu neku kamernu, zaista kamernu scenu. Samim tim nam je bilo inspirativno i drugačije za igranje“, naveo je Đorđević.

Niški glumac Marko Pavlovski objasnio je da je njegov lik (Hoze) u fizičkom smislu vrlo zahtevan jer je konstantno u grčevima i pokretima. Ipak, naveo je i da „kada se prođe proces i kada se sve uvežba i usvoji, to postane deo glume i glumca“.

„Nije mi bilo teško, Jovana Tomić je divan reditelj. Imao sam divnu ekipu, tako da mi ništa nije predstavljalo problem. Prosto, sve je bilo lako, lepo smo radili. Jovana je prepoznatljiva po svojoj rediteljskoj estetici, iz tog razloga smatram da je posebna. Ima svoje viđenje pozorišta, scene, teksta koji radi. Mi smo, upravo iz tog razloga, baš toliko uživali“, napomenuo je Pavlovski.

Uživala je i publika, pa je Nikola Mitić istakao je da mu se predstava „Krv crvenog petla“ jako dopala i da su neki momenti bili posebno interesantni.

„Jedan momenat koji je meni posebno ’zapao za oko’ je da je u toku predstave glumcu potekla suza. Ovakve scene se dešavaju i u realnom životu, a eto imali smo priliku da to vidimo i na sceni“, rekao je nakon predstave Nikola.

Pre izvođenja u Gračanici, predstava "Krv crvenog petla" premijerno je izvedena u Narodnom pozorištu u Nišu 23. decembra prošle godine i od tada je na redovnom repertoaru teatra u gradu na Nišavi.Ostale vesti

Dom kulture ’’Gračanica’’ i Kulturni centar ’’Lukijan Mušicki’’ potpisali protokol o saradnji
Dom kulture “Gračanica” i Kulturni centar “Lukijan Mušicki” iz Temerina potpisali su danas protokol o saradnji koji predviđa razmenu kulturnih sadržaja.
  • 20.05.2022
Gračanica: Prezentacija KC ’’Lukijan Mušicki’’  iz Temerina

Prezentacija Кulturnog centra „Lukijan Mušicki “ iz Temerina održaće se u petak 20. maja 2022. godine u 11 časova u čitaonici „Darinka Jevrić“ Doma kulture „Gračanica“.

  • 19.05.2022
Lidija Dimkovska: Čovekov identitet je relativna stvar
Lidija Dimkovska je trenutno jedan od najboljih i najaktivnijih severnomakedonskih pisaca koji ne želi da bude određen nijednom nacionalnom književnošću. Piše na makedonskom jeziku, ali odbija da bude deo makedonske nacionalne književnosti sve dok ona bude zatvorena za makedonske pisce koji ne pišu na makedonskom jeziku.
  • 19.05.2022
KM: Noć muzeja tragom jevrejskih lekara
Uzbudljivom gradskom šetnjom kroz Кosovsku Mitrovicu, Privatni kulturni centar „Akvarijus“ obeležiće večeras Noć muzeja.
  • 18.05.2022
Dve nagrade za ’’Zvonara’’ u Zaječaru
Predstava "Zvonar Bogorodičine crkve", nastala kao rezultat poslovno-tehničke saradnje Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Кosovskoj Mitrovici, Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) i Doma kulture u Gračanici je dvostruko nagrađena na upravo završenom 12. Pozorišnom festivalu za decu "ZajeČAR".
  • 13.05.2022
Lidija Dimkovska u PKC ’’Akvarijus’’
Lidija Dimkovska, jedna od najznačajnijih savremenih severnomakedonskih spisateljica, dobitnica Nagrade za književnost Evropske unije biće gošća Privatnog kulturnog centra (PKC) „Akvarijus“ u ponedeljak, 16. maja 2022. godine.
  • 13.05.2022