Vesti
Kultura

Pesnik Mošo Odalović nagradu poklonio zavičaju

Godišnja nagrada Zadužbine „Rodoljub Nićiforović“ iz Pariza pripala je ove godine srpskom pesniku za decu Mošu Odaloviću koji je ovu nagradu posvetio selu Staro Gracko kod Lipljana.
Pesnik Mošo Odalović nagradu poklonio zavičaju
Mošo Odalović (Foto Novosti)

Novčani deo nagrade od 60 000 dinara Odalović je darovao Osnovnoj školi „Braća Aksić“ i Fudbalskom klubu „Staro Gracko“. U školi - od I do VIII razreda – ima ukupno 16 đaka, a fudbalski klub je godinama najbolji u Okružnoj ligi Centralnog Кosova.

„Zadužbinaru Rodoljubu javih uz zebnju - nisam li se ogrešio; a on mi otud javlja da je njihovo načelo: ’Mi pomažemo danas – ti pamti, pa sutra uzvrati slabijem!’“, izjavio je Mošo Odalović uz zahvalnost za, kako kaže, „lepu nagradu našeg zadužbinara“.

Jedan od najvećih srpskih pesnika za decu, slikar, ilustrator i kaligraf rođen je u selu Staro Gracko, a u učionici u kojoj je pohađao osnovnu školu stoji njegova slika.

„Ovaj gest smo svi primili sa oduševljenjem, prvo deca, pa roditelji, pa mi učitelji. Nije pomogao samo novčano, nego nam je poslao i enciklopedije, razne knjige... tako da smo sada malo obogatili našu malu školsku biblioteku“, kaže za RTV Kim učitelj iz Zoran Ćirković.

On smatra da je ovaj gest jako važan da i drugi, koji imaju više materijalnih mogućnosti ne bi trebalo da zaborave svoj zavičaj, decu i ljude koji u njemu, uprkos teškim prilikama žive.

„Mošo je naš. Gde god idemo mi govorimo o njemu. Kad nas pitaju - „Gde je to Staro Gracko?“ , mi uvek kažemo - „Tamo gde se rodio Mošo Odalović i gde je rastao“.

Polovina nagrade, 30 000 dinara, uručena je Fudbalskom klubu "Staro Gracko" u čijoj je upravi Zoran Ćirković. "Mošo je pored dece, mislio i obradovao omladinu koja se okuplja u fudbalskom klubu. Ta novčana pomoć je dobordošla i veoma smo zahvalni“.

Zahvalan je i centarfor kluba Perica Mirković. „Baš me je iznenadila i obradovala ova vest. To je jedan izuzetan gest poznatog pesnika koji potiče odavde sa Kosova. Našem klubu znači svaka podrška, a kada je od jednog cenjenog književnika onda je to još draže“, kaže Perica.

Zoran Ćikrović kaže da će novac od pesnikove nagrade najverovatni potrošiti na organizovanje izleta do srednjovekovnih srpskim manastirima. „Mi poodavno nismo obišli srpske svetinje u Prizrenu, zatim Visoke Dečane, Pećku Patrijaršiju, Draganac, i želja je dece da mi odemo tamo. Nažalost, sada smo sprečeni zbog korone, ali čim se situacija stabilizuje mi ćemo posetiti naše svetinje i tako iskoristiti taj novac“.

Zadužbina Rodoljub Nićiforović realizuje svoje aktivnosti na kulturnom, umetničkom, prosvetnom, socijalnom i drugim planovima, podržavajući inicijative, akcije i realizacije pojedinaca i organizacija, dodelom diploma, zahvalnica, nagrada i stipendija.

 Ostale vesti

„Sirano“ ponovo oduševio mališane u Gračanici
Izvođenjem predstave „Sirano“ Narodno pozorište u Prištini započelo je novu godinu. Mališani su uživali u komadu Edmonda Rostana, a Dom kulture Gračanica otvorio je svoj program za 2021. godinu.
  • 12.01.2021
Predstava
Pozorišna predstava "Sirano" Narodnog pozorišta u Prištini, a u režiji Nenada Todorovića, igraće se danas u Domu kulture "Gračanica".
  • 12.01.2021
Ansambl NPP-a izvešće sledeće nedelje predstavu "Sirano" u Domu kulture u Gračanici i Donjoj Gušterici.
  • 08.01.2021
Ansambl „Venac“ započeo proces digitalizacije
Ansambl narodnih igara i pesama "Venac" iz Gračanice počeo je sa digitalizacijom. Cilj je da se celokupni umetnički rad putem interneta prikaže široj narodnoj masi i postane dostupan svima, kazala je za RTV Kim direktorica ove kulturne ustanove Snežana Jovanović.
  • 04.01.2021
Likovna scena u 2020: Pomeranje granice mogućeg
Prošlogodišnja produkcija institucija i pojedinaca koji se bave likovnom umetnošću na Кosovu i Metohiji predstavlja pomeranje granice mogućeg delanja i prezentacije u vanrednim okolnostima. Iako nepoznata široj kulturnoj javnosti, ona svedoči i nanovo potvrđuje svojevrsni fenomen stvaralačke postojanosti i kreativnosti savremene srpske umetnosti i kulture, napisao je za radiokim.net istoričar umetnosti i urednik likovnih programa Doma kulture Gračanica Nebojša Jevtić.
  • 03.01.2021
Uprkos neslobodi i ugroženosti: Najlepša književnost 2020.
Godina iza nas sasvim sigurno neće ostati upamćena po izdavačkim poduhvatima. Pandemija, odnosno percepcija pandemije u većem delu sveta, uslovila je niz do sada nezapamćenih mera i uskraćivanja sloboda, koje, dakako, nisu pogodavale životu umetnosti, pa tako ni afirmaciji pisane reči. Takva situacija verovatno je primorala i srpske pisce sa Кosova i Metohije da svoje završene rukopise ne predaju u štampu ove godine, jer je bilo jasno da usled otkazivanja gotovo svih književnih manifestacija, neće moći da svoje knjige predstave javnosti na adekvatan način, piše za radiokim.net Aleksandar Dunđerin.
  • 30.12.2020