Vesti
Kultura

Pesnički susreti ’’Lazar Vučković’’: U dva dana od Prizrena do Mitrovice

Dvodnevni Pesnički susreti "Lazar Vučković" održaće se 29. i 30. septembra, a pesnički karavan će obići Gornje selo kod Prizrena, Bogosloviju u gradu na Bistrici, Gračanicu, Prilužje i Kosovsku Mitrovicu.
Pesnički susreti ’’Lazar Vučković’’: U dva dana od Prizrena do Mitrovice
Književno veče u Gračanici u okviru Pesničkih susreta ''Lazar Vučković'' 2021. godine (Foto arhiva Kim)

Pesničke susrete tradicionalno organizuje Novinsko izdavačka ustanova "Panorama - Jedinstvo". Ovogodišnja manifestacija je 54. po redu.

Susreti će biti otvoreni u Gornjem Selu kod Prizrena ispred rodne kuće pesnika i novinara "Jedinstva" Lazara Vučkovića 29. septembra u 11.00 časova.

Istog dana u 14.00 u Prizrenskoj bogosloviji pesnici će kazivati stihove mladim bogoslovima, a u 17.00 u Domu kulture "Gračanica" biće održano pesničko veče i dodeljene nagrada za najbolju poeziju objavljenu poslednjih godinu dana u časopisu "Stremljenja".

Narednog dana, 30. septembra u 9.20 časova, pesnički karavan će posetiti OŠ "Vuk Кaradžić" u Prilužju i družiti se sa đacima iz ove škole.

Završna manifestacija ovogodišnjih Pesničkih susreta "Lazar Vučković" će se održati 30. septembra u Mitrovačkom dvoru u Кosovskoj Mitrovici od 12.30 časova.

Podsetimo, pesnički susreti "Lazar Vučković" se održavaju od 1969. godine u znak sećanja na prerano preminulog pesnika i novinara koji se tri godine ranije utopio u Ohridskom jezeru zajedno sa kolegom pesnikom Blažom Šćepanovićem. Obojica su tada učestvovala na "Struškim večerima poezije".Ostale vesti

“Ona koja raspušta vojske”: Ženska pobuna protiv rata
Aristofanov komad "Lisistrata" pisan pre 2400 godina, reditelj Boban Skerlić adaptirao je za ovo vreme i dao mu naziv - “Ona koja raspušta vojske”. Glumci Narodnog pozorišta u Prištini večeras su ovu crnu komediju izveli premijerno pred svojom publikom u Gračanici. Prihod o prodatih karata ide u humanitarne svrhe.
  • 30.11.2022
„Ona koja raspušta vojske“ aktuelnija nego ikad
Komad "Ona koja raspušta vojske", urađen po Aristofanovoj komediji "Lisistrata", u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izveden večeras od 20.00 časova u gračaničkom Domu kulture. „Predstava je spojila antički diskurs sa ekspresionizmom i savremenim pozorištem“, rekao je umetnički direktor Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) Nenad Todorović na konferenciji za medije pred premijeru. 
  • 30.11.2022
Otvorena izložba slika Maje Todić: Prirodno je da budem inspirisana Gračanicom
Izložba slika „Identiteti“ akademske slikarke Maje Todić otvorena je u njenoj rodnoj Gračanici. Na platnu mnoštvo toplih boja, motivi Gračanice, Patrijaršije, monaške odore, Gazimestana. „Prosto je prirodno da kao slikarka rođena u Gračanici budem i inspirisana Gračanicom, ona je vesnik našeg identiteta ali i koren koji se dalje prenosi na ostale prostore“, kaže autorka.
  • 29.11.2022

Dramska predstava "Ona koja raspušta vojske" u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izvedena u sredu, 30. novembra od 20.00 časova u Domu kulture "Gračanica", a celokupan prihod od prodatih ulaznica biće uplaćen u fond za lečenje Sare Prljinčević (15) koja boluje od akutne limfoblasne leukemije.

  • 29.11.2022
Koreodrama ’’700’’  3. decembra u Gračanici

Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije "Venac" izvešće 3. decembra koreodramu "700" u Domu kulture "Gračanica" u 19.30 časova. "Venac" igra u slavu 700 godina manastira Gračanica.

  • 29.11.2022
Gračanica: Izložba slika

Izložba slika akademske slikarke Maje Todić, pod nazivom "Identiteti", biće otvorena 29. novembra u 19 časova u Galeriji Doma kulture "Gračanica".

  • 26.11.2022