Vesti
Kultura

Pesnički susreti ’’Aleksandar Aca Despotović’’: Veče protkano ljubavlju prema poeziji

U okviru 28. Mitrovačkog festivala kulture sinoć su u porti hrama Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici otvoreni pesnički susreti "Aleksandar Aca Despotović".
Pesnički susreti ’’Aleksandar Aca Despotović’’: Veče protkano ljubavlju prema poeziji
Pesnički susreti u Kosovskoj Mitrovici (Foto Radio Mitrovica sever)

Na početku manifestavcije ispred mnogobrojne publike, velikog broja pesnika i književnika i ljubitelja poezije, svojim nastupom predstavio se Crkveni hor "Branislav Nušić" iz Kosovske Mitrovice pod dirigentskom palicom Petra Rakića. Prisutnima su se predstavili i recitatori Jovana Jokić i Đorđe Ilić, koji su kazivali stihove iz pesme "Amaneti Oca Jovana".

VD direktora Kulturnog centra "Dragica Žarković" Milan Mihajlović je svečano otvorio pesničke susrete i poručio da noć treba da bude protkana ljubavlju, prema svima onima koji su večeras došli kako bi učestvovali u ovoj kulturnoj manifestaciji.

"Mislim na pesnike koji su 22. juna došli u portu Svetog Dimitrija, ali i na sve vas koji ste prisutni i znate šta je stih i šta je poezija. Nas iz srednje generacije je upravo za to ’pelcovao’ Aleksandar Aca Despotović", rekao je Mihajlović koji je prisutne podsetio na život i značajna dela Despotovića. On je u nastavku večeri pročitao stihove posvećene Aleksandru Despotoviću iz pesme "Žubor vremena kroz usamljena jutra".

Publici su se svojim stihovima predstavili i Milica Ilić Jeftimijević, Zoran Kostić, Ratko Popović, Vidak Maslovarić, Grozdana Lučić Lalić, Novica Sovrlić, Radomir Raša Stojanović, Veroljub Vukašinović, Živojin Rakočević kao i ostali učesnici pesničkih susreta.

Urednik Književne tribine "Francuska 7" u Beogradu Vidak Maslovarić je istakao da su pesnički susreti itekako dragoceni, obzirom na to da se održavaju na svetoj srpskoj zemlji - Kosovu i Metohiji.

"Susretanja sa ljudima koji žive ovde, nose nekakav impuls koji je vezan za Kosovo i Metohiju i za one ljude koji, rekao bih, žive svoju patnju na ovim prostorima. Moji utisci su izvanredni, jer je moja majka poreklom iz Peći, baka i deka su sahranjeni u Belom Polju, tako da uvek imam neku dimenziju tuge i ponosa, ali i potrebe da na ovom prostoru trajem", rekao je Maslovarić.

Maslovarić dodaje da pesnici koji žive i stvaraju na prostoru Kosova i Metohije imaju potrebu da zapišu i dokumentuju trenutak patnje, koja, kako on kaže, traje izvesni vremenski period.

"Oni koji žive i stvaraju ovde, imaju dodatnu dimenziju i potrebu da istraju u tome i zapišu taj trenutak velike patnje, jer ovo dugo traje. Rekao bih da se iz nenormalnih okolnosti piše ono što traje na dugi korak. Uvek se setim rečenice, koju sam čuo od Miroslava Antića, da se poezija piše upravo u trenucima kada je unutar sopstva najteže", navodi Maslovarić.

Muzičkim programom predstavio se i član Udruženja guslara "Banović Strahinja" iz Kosovske Mitrovice Stanko Adžić.

U nastavku večeri učesnicima pesničkih susreta uručene su zahvalnice i priznanja.

Kako je najavljeno iz organizacije, za danas je predviđen muzičko-poetski program koji će biti održan u Mitrovačkom dvoru sa početkom u 20h, a na kojem će nastupiti pijanista Nikola Rackov i vokalni solisti Snežana Berić i Oliver Njego.

Organizator događaja je Kulturni centar "Dragica Žarković" pod pokroviteljstvom Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica.Ostale vesti

Uručene nagrade ‘’Longin’’ i ‘’Dimitrije Popović’’
U Galeriji Doma kulture "Gračanica" svečano je otvorena izložba sa 24. Vidovdanske likovne kolonije i dodeljena nagrada “Longin“ akademiku Svetomiru Arsiću Basari za sveobuhvatno likovno stvaralaštvo. Zvezdani Gerić je uručena nagrada "Dimitrije Popović" za najuspešniju mladu umetnicu na likovnoj koloniji "Vidovdan 2022".
  • 25.06.2022
Promocija Vidovdanskog glasnika: Štampani osvrt na godinu koju nije pojelo ćutanje
"Sudeći po ovom broju, nešto se u velikoj meri pomerilo kada je u pitanju naše stvaralaštvo na Kosovu i Metohiji", rekao je glavni i odgovorni urednik časopisa Vidovdanski glasnik Živojin Rakočević na promociji ove publikacije u Domu kulture "Gračanica".
  • 25.06.2022
Politička karijera i javni rad Tomislava Sekulića ostavili su zapažen trag na političkoj sceni Kosova i Metohije krajem 20. veka. U knjigu "Кosovska hronika Tomislava Sekulića", koja je sinoć promovisana u Domu kulture "Gračanica" autor Stojan Sekulić je utkao dokumenta, novinske tekstove, rukopise svog strica, kako bi sačuvao od zaborava njegov dopripnos sredini u kojoj je delovao, ali i stavio na uvid javnosti sve što je relevantno za razumevanje i tumačenje života i rada ovog kosovskog političara.
  • 24.06.2022
Venac: Premijera programa ’’700’’
Povodom 700 godina manastira Gračanica, uz blagoslov Eparhije raško-prizrenske i kosovsko-metohijske, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Ansambl ’’Venac’’ sinoć je premijerno izveo koreodramu, program pod nazivom ’’700’’, na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.
  • 23.06.2022
Ekstra Nena, Oliver Njego i Nikola Rackov večeras u Mitrovačkom dvoru
Koncert umetničkog trija koji čine Snežana Berić - Ekstra Nena, Oliver Njego i Nikola Rackov biće održan večeras od 20h u Mitrovačkom dvoru
  • 23.06.2022
Promocija knjiga Stojana Sekulića
U okviru  Vidovdanskih svečanosti, Dom kulture "Gračanica" ogranizuje promociju knjiga "Кosovska hronika Tomislava Sekulića" i "Gračanička trilogija", autora akademika prof. dr Stojana Sekulića.
  • 22.06.2022