Vesti
Kultura

“Paranoja, kritika”: Spontano, podsvesno i sirovo

Izložba „Paranoja, kritika“ Mata Uljarevića otvorena je sinoć u Galeriji Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici.

“Paranoja, kritika”: Spontano, podsvesno i sirovo
Detalj sa izložbe (Foto Radio Kontakt Plus)

Izložbu čini serija crteža i digitalnih grafika.

“Nastali kao neka vrsta beleženja naglih, sirovih, podsvesnih izliva slika koje nisu unapred planirane, nego prosto koristio sam te mogućnosti crteža da se brzo zabeleže stvari, da prenesem te sirove, podsvesne slike na papir. Tu je suština ta estetika brzog, ekspresivnog, ali opet ću reći – sirovog sadržaja. To je nešto što me je zanimalo, prosto je bilo neka vrsta eksperimenta i čini mi se da je donekle uspelo na nekim od radova”, kazao je Uljarević.

Autor je svestran umetnik. Osim crtanjem, bavi se i skulpturom, konceptualnom umetnošću, filmom, animacijom, ali i piše poeziju. Dobitnik je ovogodišnje nagrade Novica Tadić. U žiriju za dodelu nagrade našao se i kosovsko-metohijski pesnik Žarko Milenković.

Na pitanje da li su crteži povezani sa njegovom poezijom, Uljarević kaže da ne može o tome objektivno da sudi, ali i da je njegov subjektivni osećaj da postoji veza.

“Jer prosto i stvaralački mehanizam i mehanizam razmišljanja pri stvaranju poezije je srodan tom načinu crtanja. Slika ili skulptura je nešto čemu čovek mora više da se posveti, da pravi neki predložak i to bi se lakše uporedilo sa nekim proznim delom, dok poezija odjednom isplivava, za vrlo kratak vremenski period se zabeleži i važno je da se taj autentični doživljaj prikaže”, objašnjava.

“Opet se može reći da su to neke srodne stvari, tako da žao mi je što nisam možda tu predstavio i knjigu pa da ljudi probaju da nađu paralele”, dodao je.

Uljareviću je posebno drago što po prvi put izlaže u Kosovskoj Mitrovici, jer je njegova inicijalna ideja bila da prvi put samostalno izlaže upravo na Kosovu i Metohiji. Zato je i za izlaganje u Galeriji Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici samoinicijativno konkurisao.

Otud i njegova poruka mladim umetnicima – da se potrude da sami pronađu prilike.

“Ako se čovek trudi, uvek postoje te prilike, dosta mesta, galerija nalik ovoj koje su spremne da se otvore za mlade ljude, ljude koji tek počinju da rade, tako da mislim da je naročito studentima važno da to vide i da i oni znaju da mogu lako da nađu priliku ako se malo potrude da prosto potraže tu priliku”, zaključio je.

Radovi će biti izloženi do 22. novembra.Ostale vesti

Koreodrama ’’700’’ večeras pred gračaničkom publikom
Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ iz Prištine, izvešće večeras u 19:30 u Domu kulture u Gračanici premijeru koreodrame „700“. Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica. 
  • 03.12.2022
Gračanica: Grafest od 5. do 7. decembra pod sloganom „Posle“
Jedanaesti međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi Grafest, održaće se od 05. do 07. decembra u Gračanici, pod sloganom „Posle“. Festival otvara film Gorana Radovanovića "Čekajući Handkea". 
  • 02.12.2022
Rastko Šejić u Akvarijusu
Reditelj, producent i novinar Rastko Šejić biće gost Privatnog kulturnog centra "Akvarijus" u Кosovskoj Mitrovici u nedelju, 4. decembra. Od 19.00 sati biće prikazan njegov film "Na veslu priča: Pozdrav pesniku!", a potom će uslediti razgovor sa autorom koji će voditi Ivana Vanovac i Aleksandar Dunđerin. Specijalni gosti će biti pesnici Branka Кasalović i Novica Sovrlić.
  • 02.12.2022
“Ona koja raspušta vojske”: Ženska pobuna protiv rata
Aristofanov komad "Lisistrata" pisan pre 2400 godina, reditelj Boban Skerlić adaptirao je za ovo vreme i dao mu naziv - “Ona koja raspušta vojske”. Glumci Narodnog pozorišta u Prištini večeras su ovu crnu komediju izveli premijerno pred svojom publikom u Gračanici. Prihod o prodatih karata ide u humanitarne svrhe.
  • 30.11.2022
„Ona koja raspušta vojske“ aktuelnija nego ikad
Komad "Ona koja raspušta vojske", urađen po Aristofanovoj komediji "Lisistrata", u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izveden večeras od 20.00 časova u gračaničkom Domu kulture. „Predstava je spojila antički diskurs sa ekspresionizmom i savremenim pozorištem“, rekao je umetnički direktor Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) Nenad Todorović na konferenciji za medije pred premijeru. 
  • 30.11.2022
Otvorena izložba slika Maje Todić: Prirodno je da budem inspirisana Gračanicom
Izložba slika „Identiteti“ akademske slikarke Maje Todić otvorena je u njenoj rodnoj Gračanici. Na platnu mnoštvo toplih boja, motivi Gračanice, Patrijaršije, monaške odore, Gazimestana. „Prosto je prirodno da kao slikarka rođena u Gračanici budem i inspirisana Gračanicom, ona je vesnik našeg identiteta ali i koren koji se dalje prenosi na ostale prostore“, kaže autorka.
  • 29.11.2022