Vesti
Kultura

ꞌꞌOvo je predstava koja definiše pozorišteꞌꞌ

“Ovo je predstava koja definiše pozorište, njegovo postojanje i razlog zbog čega mi u pozorište dolazimo. A to je, ne da se zabavimo, nego da nešto naučimo, vidimo, postanemo bolji i drugačiji” , rekao je na na konferenciji za medije održanoj u Domu kulture “Gračanica”   Miloš  Latinović , prema čijem tekstu je nastala predstava “Usud po Grigoriju” .

ꞌꞌOvo je predstava koja definiše pozorišteꞌꞌ
Konferencija za medije u Domu kulture

Za Miloša Latinovića, poznatog pisca i direktora Bitef teatra iz Beograda, inspirativan je život Grigorija Božovića, tragedija koja mu se dogodila kao i njegova literatura.

“Moja obaveza kao autora je bila da pomirim te dve linije koje treba prikazati ljudima. U jednom konceptu istorijske priče  inkorporirali smo nekoliko dramaturških vinjeta, međuigri koje na najbolji način govore o njegovoj literaturi i svemu onome čemu je bio posvećen, najpre odnosima na Kosovu i Metohiji koje je jako dobro poznavao”, kazao je Latinović.

On je dodao da je pouka ove predstave j da treba da budemo bolji prema ljudima koji žive sa nama i uz nas što je Grigorije pokazao na svom ličnom primeru.

“Grigorije Božović je bio intelektualac par ekselans u smislu da je pravi intelektualac onaj koji se zalaže za druge, bez obzira da li će od toga imati ili neće imati koristi za sebe. On je agitovao u skupštini, pokušavao da menja vreme, ljude, zakone, sa ciljem da pomogne ljudima na Kosovu i u južnoj Srbiji, uvek je bio uz njih, takvih je ljudi danas malo”, zaključio je Miloš Latinović.

Svi koji su učestvovali u ovom projektu, poneli su veliko breme  odgovornosti, istakao je reditelj predstave Branko Popović.

“Jedino je Narodno pozorište u Prištini moglo sa takvom srčanošću i sa takvom željom da učestvuje u ovoj misiji. Ovo prevazilazi one redovne repertoarske predstave koje se prikazuju širom Srbije”, kazao je Popović.

On je dodao  da ova je predstava  ne samo da doživljava život i delo Grigorija Božovića, nego i jednu zatomljenu kulturu srpskog naroda.

“Ova predstava treba da prođe celom Srbijom kao jedan vaspitno-obrazovni ovaploćeni projekat sa kojim treba da se susretnu i deca i odrasli. Svi mi nosimo krivicu što Grigorije Božović nije sa nama, a nadam se da će to uraditi ova predstava”, zaključio je Branko Popović.

Prema njegovim rečima najveća odgovornost u celoj predstavi je na glavnom glumcu u predstavi Nebojši Đorđeviću, jer treba publici dočarati i predstaviti ljudsku gromadu poput Grigorija Božovića.

“Takvi ljudi, slobodoumni, završe u blatu kazamatskog dvorišta, budu ubijeni, skrajnuti, meni je to najjači utisak. Isto tako ta ekstremna osećanja čast, odgovornost, sreća, uzbuđenje što radim uopšte i istražujem jednu takvu ljudsku gromadu poput Grigorija. Zanimljiva su mi tragedija, muka, napor, tog čoveka”, rekao je Đorđević.

On smatra da je suština samog Grigorija težnja za ravnotežom, jer on ništa ne bi ostavio iza sebe da nije bio čovek ravnoteže.

“Važno mi je da istaknem da da ova predstava, život i delo  glavnog  junaka govore da je sloboda skupa. Kada se plaća novcem to je privd slobode, devijacija i kriminal. A kada se boriš na pravi način, sloboda se plaća životom”, kazao je glumac Nebojša Đorđević.

Živojin Rakočević, književnik i direktor Doma kulture  je ispričao da je " imao neobičan susret sa Grigorijem Božovićem" i to posle pogroma u Prizrenu 2004. godine, gde je iz jedne zapaljene kuće ispala biblioteka koja se sačuvala tako što su pukle vodovodne  cevi i kvasile knjige koje su pale na prizrensku kaldrmu, među njima je bila  knjiga ‘Neizmišljeni likovi’ Grigorija Božovića“ koju i danas čuva.

“Svi ti susreti danas i sa Grigorijem Božovićem i sa svima koji su zabranjeni ostavljaju duboki trag, duboke emocije i sa sobom nose duboke opasnosti da ne preteramo u nečemu“, kazao je Rakočević.

Ljubitelji pozorišne umetnosti imaće priliku  da večeras u 20.00 časova pogledaju predstavu “Usud po Grigoriju” u velikoj sali  Doma kulture “Gračanica”.

Cena ulaznice je 250 dinara.

Predstava je sinoć premijerno igrana u Zubinom Potoku.Ostale vesti

Proglašeni pobednici literarnog i likovnog konkursa
Radovi povodom Vidovdana nastali na konkursu Književnog kluba "Kosovski božur" iz Vitine koji funkcioniše u okviru Tehničke škole Vitina i ove godine su promovisali mlade talente iz književno – umetničke delatnosti.
  • 01.07.2022
Nenametljiv stvaralački put  Jovane Micić

Potrebu za pisanjem osetila je, kako kaže, relativno kasno. Svesna svog talenta, ali ne zamišljajući sebe kao pesnika i stvaraoca, prepustila se „peru“ bez prevelikih ambicija i želja da njena poezija bude primećena.

  • 30.06.2022
Otvorena završna izložba studenata Fakulteta umetnosti

Tradicionalna završna izložba radova studenata osnovnih i master akademskih studijskih programa slikarstva, vajarstva, grafike i grafičkog dizajna Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, otvorena je sinoć.

  • 29.06.2022
Završni koncert polaznica Škole baleta u Gračanici
Baletska škola u Gračanici večeras je imala svoj završni koncert. Nastup balerina bio je i poslednja manifestacija u okviru ovogodišnjih „Vidovdanskih svečanosti“. Novu baletsku sezonu počeće u septembru.
  • 28.06.2022
Vidovdansko pesničko bdenije: Ljudski životi sve nestvarniji
Vidovdanske književne nagrade uručene su sinoć ovogodišnjim dobitnicima u porti manastira Gračanica tokom tradicionalnog "Vidovdanskog pesničkog bdenija". "Vidim da su ljudski životi i prilike u kojima živimo sve nestvarniji", zahvalio se Slobodan Zubanović. Publici se predstavio i Big Bend RTS-a.
  • 28.06.2022
’’To što ti je u srcu iznesi odmah, ne čekaj sutra’’
Više knjiga Penelope Skaj, jedne od najprodavanijih autorki Njujork Tajmsa, knjiga Slavoja Žižeka "Kao lopov usred belog dana", "Tuđa pravila" i "Svet po Garpu" Džona Irvinga u izdanju "Lagune", "Konstantinovo raskršće" Dejana Stojiljkovića, "Zamalek" Dejana Tiaga Stankovića, knjige Megi Stivoter u izdanju ’Publik praktikuma" – iza korica svih ovih knjiga stoji Predrag Peđa Marković.
  • 27.06.2022