Vesti
Kultura

Otvorena završna izložba studenata Fakulteta umetnosti

Tradicionalna završna izložba radova studenata osnovnih i master akademskih studijskih programa slikarstva, vajarstva, grafike i grafičkog dizajna Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, otvorena je sinoć.

Otvorena završna izložba studenata Fakulteta umetnosti
Detalj sa izložbe (Foto Radio Kontakt Plus)

Radovi studenata gorepomenutih studijskih programa sa svih godina, izloženi su u Galeriji Fakulteta umetnosti.

Dekanica fakulteta, magistar Ester Milentijević, otvarajuči izložbu, zahvalila se posetiocima koji su došli u velikom broju.

„Ono što možete da vidite u ovim prostorijama jesu radovi studenata osnovnih i master studija, studijskih programa slikarstvo, vajarstvo, grafika i grafički dizajn. Trudili smo se da svako od studenata nađe u jednom od prostora i da izloži svoj rad.“

Ova visokoobrazovna ustanova osnovana je 1973. godine, pod nazivom „Akademija likovnih umetnosti“, a u svom sastavu je imala odseke slikarstva, vajarstva i grafike. Potom se 1976. godine osniva i muzički odsek, a institucija dobija naziv „Akademija umetnosti“. Najzad, 1986. godine uvodi se i dramski odsek,a fakultet dobija naziv koji i danas nosi.

Tim povodom, dekanica se osvrnula na dugi niz godina uspešnog delovanja i funkcionisanja ustanove, uprkos raznim nedaćama i preprekama.

„Mi smo se šetali od Leposavića, Raške, Varvarina, da bismo se na kraju ponovo vratili ovde. Na samom startu našeg povratka bilo je jako teško. Nismo imali uslove za rad i instrumente. Ali veliki trud i zalaganje naših kolega, administracije i studenata na neki način, doveo nas je danas ovde. Naravno, imali smo veliku podršku Univerziteta, kao i države Srbije“, ističe Milentijević.

Ističe da je cilj ove institucije da bude prepoznatljiva, kako na ovim prostorima, tako i u regionu, i dodaje da je prethodna akademska godina bila jako plodna za njihov fakultet.

Navela je da su ovakve izložbe veoma značajne za studente koji su u toku cele godine angažovani, da bi na kraju njihovi radovi „živeli na zidu“.

Jedan od studenata četvrte godine grafičkog dizajna, Mihajlo Gavrilović, kaže da su izloženi radovi proizvod jednogodišnjeg rada i zadataka koje su imali kao studenti ovog fakulteta.

„Nije bilo teško jer smo mi to radili tokom cele godine. Samo je bilo važno sada na kraju sve to lepo upakovati, napraviti prezentaciju i prezentovati se u najboljem svetlu“, dodao je.

Sinoć su uručene i nagrade za ostvarene rezultate tokom studiranja. Ovogodišnji dobitnici su studenti četvrte godine - Semra Mecinović, studentkinja slikarstva, Teodora Jovanović, vajarstvo, Violeta Ćuković, grafika, Nikolija Aleksić, grafički dizajn, Isidora Nekić i Jovana Trifunović, muzički odsek i Avram Cvetković, gluma.

Svečanost je upriličena i muzičkim programom koji su priredili studenti sa muzičkog odseka Fakulteta umetnosti u Prištini.Ostale vesti

Vladika Teodosije: Ne prodajte nasleđenu dedovinu na KiM

Povodom godišnjice najvećeg i najuspešnijeg povratka Srba na Kosovo i Metohiju, nakon proterivanja 1999. godine, u Osojanu je održan drugi po redu "Đedov sabor" posvećen mitropolitu Amfilohiju Radoviću.

  • 07.08.2022
Počeo Sani Hil festival, zvezda večeri Dua Lipa

Muzički festival Sani Hil (Sunny Hill) počeo je sinoć u Prištini. U pitanju je četvrti po redu festival koji organizuje Dukađin Lipa, otac svetske muzičke zvezde Dua Lipe.

  • 05.08.2022
’’Đedov sabor’’ 6. i 7. avgusta u Osojanu
Savez amatera Kosova i Metohije i Dom kulture “Gračanica”, a ove godine im se pridružuje i Kulturni centar “Dragica Žarković” iz Kosovske Mitrovice, organizuju manifestaciju “Đedov sabor” koja se u Osojanu održava 6. i 7. avgusta ove godine. Predsednik Saveza amatera Kosova i Metohije Đorđe Lakušić, gostujući u jutarnjem programu Radija Kosovska Mitrovica rekao je da će i ove godine dati sve od sebe zajedno sa ostalim organizatorima da ova manifestacija protekne po planu.
  • 04.08.2022
Počinje novi Eko art fest
Tokom leta i jeseni na severu Кosova će biti upriličen četvrti po redu Eko art fest. Ovogodišnji festival, čiji je organizator mitrovački "Akvarijus", biće realizovan pod sloganom "Smanji, ponovo upotrebi, recikliraj" (3R’s: Reduce, Reuse, Recycle).
  • 03.08.2022
Scene iz žitija Svetog Marka po prvi put
Ovih dana se u crkvi Svetog Marka u Šilovu privodi kraju nesvakidašnje freskopisanje scena iz Žitija Svetog Apostola Marka, jedinstveno u svetu.
  • 22.07.2022
Izvođači iz devet gradova na 55. Manifestaciji “Akordi Leška”
Kulturna manifestacija “Akordi Leška” održava se punih 55 godina i okuplja vokalne soliste koji nastupaju u revijalnom i takmičarskom delu programa boreći se za prvi glas ovog prestižnog i tradicionalnog takmičenja.
  • 20.07.2022