Vesti
Kultura

Otvorena Vidovdanska likovna kolonija

U Gračanici je večeras počela devetnaesta po redu Vidovdanska likovna kolonija. Narednih dana, desetak umetnika iz gradova širom Srbije stvaraće dela inspirisana ovim krajem, njegovom bogatom kulturom i tradicijom.
Otvorena Vidovdanska likovna kolonija
Učesnici ovogodišnje likovne kolonije (Foto Kim)

Ovogodišnju likovnu koloniju otvorila je izložba slika “Rat i mir”, prošlogodišnjeg dobitnika nagrade “Longin”, Veselina Rajovića.

“Ja ću reći da je to jedna slika. Sve ovo je jedna slika, naslovljena “Rat i mir”. Sve to su varijacije iste slike koju smo gledali svih ovih ratnih i poratnih vremena. U stvari, tu sliku je stvarala bezumna ljudska destrukcija koja je ostavljala za sobom krv, pepeo i ožiljke koji nikad ne mogu zarasti”, rekao je umtnik o svojim slikama.

Govoreći o radovima ovog nagrađivanog slikara i univerzitetskog profesora, Nikola Bešević likovni kritičar i novinar, kazao je da ova Rajovićeva postavka u sebi sadrži život.

“One imaju jedno vrenje, jedan puls. Ne radi se o smrti. Iz njih polako niče klica budućeg života i buduće ljubavi”, kazao je Bešević.

Na ovogodišnjoj likovnoj koloniji “Vidovdan” učestvovaće deset slikara iz više gradova u Srbiji, ali i umetnica iz Gračanice i jedan slikar poreklom iz Prištine.

Srećko Zdravković iz Paraćina je do sada učestvovao na više od dvesta kolonija. Na gračaničkoj koloniji je prvi put.

“Kod mene mora da postoji priča. Ovde ću slikati možda Simonidu, svakako će se pojaviti manastir, pojaviće se simbolika koju ja koristim na mojim slikama, a to su konj, jabuka, ptica. Potrudiću se da najbolje što mogu ostvim ovde jer uvek se radujem kad dođem na Kosovo”, kazao je Zdravković.

Osim likovnih umetnika, posetiocima u Domu kulture u Gračanici večeras se predstavio i mladi gitarista Arsenije Marković.

Likovna kolonija “Vidovdan” je, inače, jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u Gračanici. Završava se dodelom nagrade “Longin”, a od pre nekoliko godina ustanovljleno je još jedno priznanje, nagrada za mladog stvaraoca “Dimitrije Popović”.Ostale vesti

“Knjiga je čovekov najbolji prijatelj”
“Svet se menja, ali vrednosti ostaju iste. Knjiga je čovekov najbolji prijatelj, ali prijatelje moramo tražiti i među ljudima. Treba da nadogradimo sebe, jer time nadograđujemo i društvo, a knjiga je tu da nam pomogne”, rekla je za RTV Kim direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić.
  • 11.08.2020
„Pečat hercega Šćepana“ Živojinu Rakočeviću
Upravni odbor kulturne manifestacije „Trg od ćirilice“ jednoglasno je donеo odluku da ovogodišnji „Pečat hercega Šćepana“ pripadne Živojinu Rakočeviću, knjiženiku i novinaru, pesniku i nacionalnom pregaocu iz Gračanice.
  • 11.08.2020
Virtuelna izložba i razgovor sa slikarkom Irinom Černjavski Šantrić
Dom kulture "Gračanica" večeras priprema virtuelnu izložbu slika i razgovor sa umetnicom Irinom Černjavski Šantrić.
  • 05.08.2020
“Koronavirus ostavlja nesagledive posledice u svetu muzike”
Od trenutka kada se koronavirus pojavio i na Kosovu veliki broj malih preduzeća, trgovina, kao i ugostiteljski i uslužni sektor trpe velike gubitke. U problemu su se našli i muzičari jer su ostali bez zarade, koja je za njih uglavnom i jedini izvor prihoda.
  • 30.07.2020
Kosovski vez kao umetničko delo
Kosovski vez je posebna tehnika vezenja na platnu. Nastala je u srednjem veku a bila je vrlo popularna na kraljevskim dvorovima. Iako retki, njegovi motivi su i sada prisutni a najčeće krase haljine i narodne nošnje igrača iz kulturno umetničkih društava. O kosovskom vezu se danas govorilo u Prištini, u Srpskom kulturnom centru.
  • 27.07.2020
Nagrada Aleksandri Ničić za

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

  • 08.07.2020