Vesti
Kultura

Otvorena Vidovdanska likovna kolonija

U Gračanici je večeras počela devetnaesta po redu Vidovdanska likovna kolonija. Narednih dana, desetak umetnika iz gradova širom Srbije stvaraće dela inspirisana ovim krajem, njegovom bogatom kulturom i tradicijom.
Otvorena Vidovdanska likovna kolonija
Učesnici ovogodišnje likovne kolonije (Foto Kim)

Ovogodišnju likovnu koloniju otvorila je izložba slika “Rat i mir”, prošlogodišnjeg dobitnika nagrade “Longin”, Veselina Rajovića.

“Ja ću reći da je to jedna slika. Sve ovo je jedna slika, naslovljena “Rat i mir”. Sve to su varijacije iste slike koju smo gledali svih ovih ratnih i poratnih vremena. U stvari, tu sliku je stvarala bezumna ljudska destrukcija koja je ostavljala za sobom krv, pepeo i ožiljke koji nikad ne mogu zarasti”, rekao je umtnik o svojim slikama.

Govoreći o radovima ovog nagrađivanog slikara i univerzitetskog profesora, Nikola Bešević likovni kritičar i novinar, kazao je da ova Rajovićeva postavka u sebi sadrži život.

“One imaju jedno vrenje, jedan puls. Ne radi se o smrti. Iz njih polako niče klica budućeg života i buduće ljubavi”, kazao je Bešević.

Na ovogodišnjoj likovnoj koloniji “Vidovdan” učestvovaće deset slikara iz više gradova u Srbiji, ali i umetnica iz Gračanice i jedan slikar poreklom iz Prištine.

Srećko Zdravković iz Paraćina je do sada učestvovao na više od dvesta kolonija. Na gračaničkoj koloniji je prvi put.

“Kod mene mora da postoji priča. Ovde ću slikati možda Simonidu, svakako će se pojaviti manastir, pojaviće se simbolika koju ja koristim na mojim slikama, a to su konj, jabuka, ptica. Potrudiću se da najbolje što mogu ostvim ovde jer uvek se radujem kad dođem na Kosovo”, kazao je Zdravković.

Osim likovnih umetnika, posetiocima u Domu kulture u Gračanici večeras se predstavio i mladi gitarista Arsenije Marković.

Likovna kolonija “Vidovdan” je, inače, jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u Gračanici. Završava se dodelom nagrade “Longin”, a od pre nekoliko godina ustanovljleno je još jedno priznanje, nagrada za mladog stvaraoca “Dimitrije Popović”.Ostale vesti

U PKC „Akvarijus“ večeras izložba Mimoze Studenice
U virtuelnoj galeriji Privatnog kulturnog centra “Akvarijus” večeras u 19:00 časova biće predstavljena izložba kolaža pod nazivom “Žena”,  likovne umetnice iz Prištine Mimoze Studenice.
  • 22.05.2020
Novi program Doma kulture
Dom kulture Gračanica je i za narednu nedelju pripremio bogat online kulturni program. Posetioci njihove stranice moći će da pogledaju koncerte, učestvuju na likovnoj koloniji, prate časove balete ali i druge sadržaje.
  • 17.05.2020
U toku je deveta nedelja koliko traje izolacija i ograničeno kretanje usled pojave epidemije koronavirusa. Dom kulture "Gračanica" je i za ovu nedelju pripremio kulturni program koji emituje preko društvenih mreža.
  • 10.05.2020
Dom kulture „Gračanica“ nastavlja sa programima tokom epidemije
Dom kulture „Gračanica“ je za osmu nedelju ograničenog kretanja i vanrednog stanja izazvanog epidemijom virusa korona pripremio programe kulturnog sadržaja.
  • 03.05.2020
Dom kulture
Dom kulture „Gračanica“ je i za sedmu nedelju, koliko traje izolacija i ograničeno kretanje izazvano epidemijom koronvirusa, pripremio kulturni program za posetioce njihove Fejsbuk stranice.
  • 26.04.2020
Časovi baleta od sutra na RTV Kim
Škola baleta u Gračanici organizovala je časove za svoje polaznice i tokom pandemije izazvane koronavirusom. Od ove subote časovi će se emitovati na našoj televiziji.
  • 24.04.2020