Vesti
Kultura

Otvorena Vidovdanska kolonija u Gračanici

Osamnaesta po redu gračanička likovna kolonija „Vidovdan 2016“ otvorena je sinoć u Domu kulture u Gračanici.
Otvorena Vidovdanska kolonija u Gračanici
Radovi Zorice Furunović (Foto Kim)

Jedan je od najvažnijih događaja u likovnom životu Srba na Kosovu otvorila je izložba slika prošlogodišnje dobitnice nagrade “Longin” Zorice Furunović.

Radovi su nastali po njenom napuštanju iz Prištine u, kako kaže, stravičnoj koloni.

“Ja sam veoma srećna sto sam opet ovde i što je otvorena izložba mojih crteža. Zbog onoga što je o mojim slikama rečeno na izložbi ja sam se rastužila, jer to je moj dnevnik" kazala je Furunovićeva.

Novinar Nikola Bešević kazao je da prošlogodišna dobitnica “Longina” ozbiljno veruje u moć slike.

“Moć koju slika, širi oko sebe je određena mistika i da ta mistika, s obzirom da je to delo umetnika  koji on prenese u sliku, da ta mistika i ta tajna živi neuporedivo duže i od  od autora u ovozemaljskom životu ali i od mnogih drugih prolaznih slikara, koji nemaju tu moć od ljudi koji veruju u moć slike. Zorica spada u tu vrstu umetnika koji ostavlja u slici sebe i umetnica je koja zaslužuje posebnu pažnju“, rekao je Bešević.

Otvarajući koloniju, gradonačelnik Gračanice Vladeta Kostić je rekao da umetnici vode bitku za odbranu identiteta u ovom vremenu,„ne mačem i ne oruzjem vec bojama i četkama“.  

“Dakle, ta borba će trajati onoliko koliko traje Gračanica i onoliko koliko budemo mi trajali na ovim prostorima. Dela koja ostaju iza ovih umetnika svedoče upravo o tome. Gračanica će uvek biti tu za ovakav vid borbe“,kazao je Kostić.

Na ovogodišnjoj likovnoj koloniji učestuje devet umetnika -Veselin Rajović iz Beograda, Olivera Pavić iz Beograda, Tatjana Dimitrijević iz Sombora, Svetlana Babić iz Niša, Danica Veselinović iz Loznice, Nataša Luković iz Beograda, Vesna Sekulić iz Leposavića, Milena Cvetković iz Ropotova i Aleksandra Avrmitidis iz Novog Sada.

Likovna kolonija “Vidovdan 2016” biće zatvorena pred veliki praznik izložbom radova i dodelom nagrade “Longin”.Ostale vesti

U PKC „Akvarijus“ večeras izložba Mimoze Studenice
U virtuelnoj galeriji Privatnog kulturnog centra “Akvarijus” večeras u 19:00 časova biće predstavljena izložba kolaža pod nazivom “Žena”,  likovne umetnice iz Prištine Mimoze Studenice.
  • 22.05.2020
Novi program Doma kulture
Dom kulture Gračanica je i za narednu nedelju pripremio bogat online kulturni program. Posetioci njihove stranice moći će da pogledaju koncerte, učestvuju na likovnoj koloniji, prate časove balete ali i druge sadržaje.
  • 17.05.2020
U toku je deveta nedelja koliko traje izolacija i ograničeno kretanje usled pojave epidemije koronavirusa. Dom kulture "Gračanica" je i za ovu nedelju pripremio kulturni program koji emituje preko društvenih mreža.
  • 10.05.2020
Dom kulture „Gračanica“ nastavlja sa programima tokom epidemije
Dom kulture „Gračanica“ je za osmu nedelju ograničenog kretanja i vanrednog stanja izazvanog epidemijom virusa korona pripremio programe kulturnog sadržaja.
  • 03.05.2020
Dom kulture
Dom kulture „Gračanica“ je i za sedmu nedelju, koliko traje izolacija i ograničeno kretanje izazvano epidemijom koronvirusa, pripremio kulturni program za posetioce njihove Fejsbuk stranice.
  • 26.04.2020
Časovi baleta od sutra na RTV Kim
Škola baleta u Gračanici organizovala je časove za svoje polaznice i tokom pandemije izazvane koronavirusom. Od ove subote časovi će se emitovati na našoj televiziji.
  • 24.04.2020