Vesti
Kultura

Otvorena Likovna kolonija „Vidovdan 2020“

Izložbom najvrednijih slika iz fundusa Galerije Doma kulture u Gračanici otvorena je 22. Likovna kolonija „Vidovdan 2020“, ali i ovogodišnje „Vidovdanske svečanosti“.
Otvorena Likovna kolonija „Vidovdan 2020“
Galerija Doma kulture Gračanica (Foto Kim)

U okviru "Vidovdanskih svečanosti", likovna kolonija se održava 22. put. Ove godine u nešto izmenjenim okolnostima, bez prisustva publike.

Budući da prošlogodišnji dobitnik nagrade „Longin“ Miloš Šobajić nije mogao da bude večeras u Gračanici, na izložbi su prikazane najvrednije slike iz bogatog fundusa Galerije Doma kulture.

„Vidovdanska likovna kolonija ima za cilj predstavljanje savremenih umetnika i umetnosti, okupljanje znamenitih imena koja svojim prisustvom u teškim vremenima stvaraju umetnička dela na Kosovu i Metohiji, kao i afirmaciju umetnosti i podsticaj mladim talentima“, kazao je Nebojša Jevtić na otvaranju izložbe.

Likovnu koloniju je zvanično otvorio predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović. On je rekao da su "Vidovdanske svečanosti" najznačajnija kulturna, duhovna i nacionalna manifestacija.

„’Vidovdanske svečanosti’ svojim dubokim značenjem daju smisao našem opstanku i našim težnjama da sačuvamo vrednosti koje prepoznaje ceo prosvećeni svet. Važno, možda i najvažnije pitanje jeste kako te vrednosi možemo da sačuvamo. Duboko sam ubeđen da imamo snage, ne samo da ih sačuvamo, već i da nastavimo i da nadogradimo delo naših predaka u ovim teškim vremenima“, naveo je Popović.

Ove godine, zbog pandemije koronavirusa, na koloniji učestvuju samo slikari sa Kosova. Miljana Dunđerin iz Kosovske Mitrovice, u ime umetnika učesnika kolonije, je istakla njen značaj, rekavši da u 21. veku, kada štafelajno slikarstvo izumire, ima primera koji svedoče da se i dalje neguju i poštuju stvaralaštvo i savremeni pristup umetnosti.

„O značaju same kolonije dovoljno je reći da smo prošle i pretprošle godine imali retrospektivu mladih stvaralaca u 21. veku koja je bila prikazana u Matici Srpskoj i u Zavodu kulture Vojvodine, što je bila privilegija. Mislim da mnoge ozbiljne galerije širom Srbije nisu imale tu čast i zadovoljstvo da tamo naprave takvu izložbu. Fundus Galerije Doma kulture svedočiće o tome kako i na koji način se u 21. veku, kada je bilo najteže živeti, stvarala, ali i živela savremena umetnost“, rekla je Dunđerinova.

Najstariji učesnik ovogodišnje kolonije je Dragoslav Božović iz Zubinog Potoka. On je naveo da se slikarstvom bavi već 50 godina, te da će u narednim danima koristiti dve tehnike: ulje i akvarel.

„Kao stariji, imam obavezu da prenesem neki duh koji je ostao u meni, koji mladi treba da spoznaju. Na moju radost, vidim da omladina živi duhom kojim treba da živi i da to prenosi na svoje slike. Normalno, svako svojim jezikom“, rekao je Božović.

Istoričar umetnosti i direktor Galerije Doma kulture "Gračanica" Nebojša Jevtić navodi da se ovogodišnji program razlikuje od ostalih, ali da su ipak prisutni glavni segmenti manifestacije.

„Potrudili smo se da i ove godine program ne zaostaje za onim ranijih godina, i pored pandemije koronavirusa. Svi glavni segmenti manifestacije su tu: Likovna kolonija, Izbor Kosovke devojke i Vidovdansko pesničko bdenije. U okviru ovogodišnjeg programa biće izvedena i predstava Narodnog pozorišta u Prištini, imaćemo dve promocije knjiga, kao i dečiju smotru folklora u Manastiru Svetih Arhangela“, kazao je Jevtić.

Slikarka Maja Todić je dodala da je izolacija polužila umetnicima kao inspiracija za stvaralački rad.

„Izolacija je svakom slikaru bila veliki izazov i prilika da se susretne sa samim sobom, da shvati da je ona jedna veoma pozitivna stvar. Nama, slikarima, je izolacija nešto sasvim prirodno. Bila ona nasilna ili prinudna, čovek shvati da je slobodno vreme nešto najvrednije što jedan umetnik trenutno ima. Normalno da je inspiracija za stvaralaštvo“.

"Vidovdanske svečanosti" se završavaju tradicionalno 28. juna, kada će u porti Manastira Gračanica biti održana dečija predstava „Igra“, Amaterskog pozorišta „Janićije Popović“.

Pokrovitelji izložbe i Likovne kolonije su: Кancelarija za Кosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja, Opština Gračanica i Skupština grada Prištine-Gračanica.Ostale vesti

U oktobru u Mitrovici dva festivala - „Kaktus“ i „Eko art“
Drugi po redu Festival dečijeg kulturnog stvaralaštva „Kaktus“ biće održan sredinom oktobra u Kosovskoj Mitrovici.
  • 30.09.2020
Gračanica: Od četvrtka ponovo radi bioskop

Nakon šest meseci pauze zbog situacije prouzrokovane pandemijom koronavirusa, bioskop u Gračanici ponovo počinje sa radom.

  • 29.09.2020
Natalija Utvić pobednica četvrtog ciklusa Likovnih okršaja u “Akvarijusu”
Finalni turnir četvrtog ciklusa Likovnih okršaja, dva puta odlagan zbog pandemije, održan je prethodna dva dana u mitrovičkom PKC „Akvarijus“. Pobedila je, sasvim neočekivano, mada i potpuno zasluženo, Natalija Utvić iz Zubinog Potoka.
  • 19.09.2020
Gračanica: Počinje “Škola filmske magije 6”
Dom kulture "Gračanica"i "Gargantuafilms" iz Beograda organizuju "Školu filmske magije 6". Jedan od predavača, filmski reditelj Danilo Bećković kazao je za RTV Kim da je organizovanje škole dobar način da se pokaže "kako kinematografija i komunikacija funkcionišu u okolnostima kada je nemoguće raditi na uobičajen način".
  • 18.08.2020
Promocija knjige "Ogledi o srpskoj muzici" Dragana Mlađenovića održana je "na daljinu", preko Fejsbuk stranice Doma kulture "Gračanica". O knjizi su govorili autor, te istoričar i umetnički rukovodilac ansambla "Venac" Miloš Cile Mitić.
  • 17.08.2020
“Knjiga je čovekov najbolji prijatelj”
“Svet se menja, ali vrednosti ostaju iste. Knjiga je čovekov najbolji prijatelj, ali prijatelje moramo tražiti i među ljudima. Treba da nadogradimo sebe, jer time nadograđujemo i društvo, a knjiga je tu da nam pomogne”, rekla je za RTV Kim direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić.
  • 11.08.2020