Vesti
Kultura

Otvorena likovna kolonija u SKC Priština

U Srpskom kulturnom centru Priština danas je otvorena likovna kolonija "Stara Priština".
Otvorena likovna kolonija u SKC Priština
Likovna kolonija (Foto SKC)

Selektorski tim odabrao je sedam umetnika koji će u naredna tri dana slikati stare delove grada.

Koloniju je otvorio Saša Ilić, rođeni prištinac koji je u Prištini živeo i stvarao do 1999. godine. Danas živi i radi u Kosovskoj Mitrovici. Ističe da je nostalgičan kada je u pitanju rodni grad i da će i danas pokušati da na platnu prenese emocije koje ima.

"Ta nostalgija i danas tuče, izbija iz mene. Često dolazim, ali i dan danas kada krenem put Gračanice, bez obzira što je prošlo toliko vremena osetim nešto jako... Valjda je to ta nostalgija", kazao je Ilić.

"Slikaću prištinsku panoramu na jednom platnu, a na drugom ću pokušati da naslikam spomenik. Jako mi je važno što sam danas deo ovoga, ne toliko zbog toga što učestvujem, koliko zbog toga što sam deo nekog novog početka u Prištini", kazao je Đorđe Milanković.

Plan Danice Maksimović je da naslika neku staru ulicu ili kuću, karakterističnu za vreme kada niko od nas nije bio rođen.

"Sviđa mi se kako izgledaju te stare kuće, ulice popločane kaldrmom i pokušaću da to naslikam".

Srpski kulturni centar je koloniju organizovao u saradnji sa Domok kulture Gračanica. Prema rečima Tijane Arsić, predstavnika centra, ovo je prva kolonija koju organizuje Srpski kulturni centar, zbog čega je posebno značajna, jer od ovog momenta počinje da se formira fundus centra.

"Pripremajući koloniju i birajući temu za rad izabrali smo da to bude stara Priština, a kad smo odlučivali o tome na umu smo imali Prištinu pre 1999. godine. Prištinu koju pamte Srbi koji su prognani odavde".

Pored Saše Ilića, Đorđa Milankovića i Danice Maksimović, na koloniji učestvuju i Radica Inić, Maja Todić, Nikola Ilić i Stanka Popović.

Izložba njihovih radova, nastalih na ovoj koloniji biće organizovana krajem maja.Ostale vesti

Živojin Rakočević dobitnik gran prija na festivalu „Pro poet“
Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojin Rakočević dobitnik je glavne nagrade na Međunarodnom književnom festivalu u Inđiji „Pro poet“.
  • 29.05.2023
Počinju Vidovdanske svečanosti: Dečija smotra folklora u Arhangelima
Tradicionalna dečija smotra folklora pod nazivom "U susret Vidovdanu" kojom ujedno počinju Vidovdanske svečanosti 2023. godine biće održana u subotu, 27. maja u porti manastira Svetih Arhangela kod Prizrena.
  • 25.05.2023
Spasovdanski dani u Prizrenu
Dom kulture „Gračanica“ i Društvo prijatelja manastira Sveti Arhangeli kod Prizrena organizuju „Spasovdanske dane u Prizrenu“ 24. i 25. maja. Posetioce očekuje promocija knjiga Mitre Reljić, izložba slika nastalih na koloniji „Jesen u Prizrenu“ 2022, kao i nastupi vokalnih solista i kazivanje stihova pesnika.
  • 24.05.2023
Mira Lolić Močević Srbima na Kosovu: Vi čuvate ono najsvetije
"Ako napustimo Kosovo i Metohiju onda će nestati Srba. Mi smo pupčanom vrpcom vezani za Kosovo i Metohiju", kazala je Mira Lolić Močević, autorka filma "Ako te se sjetim samo" sinoć premijerno prikazanog u Gračanici.
  • 24.05.2023
’’Jahao sam prema drvoredima – izabrane pesme 1981-2021’’: Duhovna vatra kojoj se uvek vraćamo
Promocija knjige “Jahao sam prema drvoredima – izabrane pesme 1981-2021” Ace Vidića održana je večeras Gradskoj biblioteci “Vuk Karadžić” u Kosovskoj Mitrovici.
  • 23.05.2023
PR kvintet u ’’Akvarijusu’’
Petar Rakić kvintet kojeg čine istaknuti muzičari mitrovičke muzičke scene nastupiće u PКC "Akvarijus" u Кosovskoj Mitrovici u sredu, 24. maja od 21.00.
  • 23.05.2023