Vesti
Kultura

Otvorena Likovna kolonija "Jesen u Prizrenu"

Likovna kolonija "Jesen u Prizrenu" predstavlja borbu za obnovu i pobedu lepote i smisla nad onim što je bio rušilački nagon nekih ljudi, kazao je otac Ilarion prilikom otvaranja kolonije u Domu kulture Gračanica.
Otvorena Likovna kolonija
Detalj sa Likovne kolonije (Foto Kim)

Otvaranju Likovne Kolonije "Jesen u Prizrenu" prethodio je parastost u manastiru Gračanica posvećen žrtvama 17. marta, a koji je služio arhimandrit Ilarion, iguman manastira Draganac, i polaganje belih ruža na instalaciji "Missing" ispred Doma kulture u Gračanici.

Likovna kolonija „Jesen u Prizrenu“ posvećena je obnovi i stvaralačkom kreativnom odgovoru na uništavanje kulturnog nasleđa.

I ove godine su istaknuti slikari stvarali i ostavili vredna umetnička dela inspirisana Prizrenom, Svetim Arhangelima, Gračanicom i njegovim nasleđem i ličnostima koje su obeležile kulturnu i duhovnu istoriju Кosova i Metohije.

Svetlana Milutinović iz Beograda, jedna od učensinca Likovne kolonije se stihovima pesme "Žubor" poklonila svim srpskim mučenicima i stradalnicima. Ona se zahvalila Domu kulture na gostoprimstvu i podsetila da su naši kulturni i verski objekti grumeni zlata koji nas naživljuju generacijama.

Likovnu koloniju danas je otvorio otac Ilarion koji je tom prilikom kazao da kolonija "Jesen u Prizrenu" predstavlja borbu za obnovu i pobedu lepote i smisla nad onim što je bio rušilački nagon.

"Uvek trebamo da se sabiramo oko lepote, i koliko god da je teško i ovaj dan pomena na žrtve i stradalih, toliko je slatka i lepa ova pobeda lepote koja nam svedoči taj ponovni susret sa svima sa kojima smo se privremeno rastali u raju sladosti našeg vaskrslog Gospoda. I neka bi ova pobeda lepote i kulture bila još jedna od svedočanstva vaskrsenja Hristovog", poručio je otac Ilarion.Ostale vesti

Gimnazijalka Mila Mihajlović objavila zbirku ljubavnih pesama
Mila Mihajlović, učenica prvog razreda Gimnazije u Lapljem Selu objavila je u novembru zbirku ljubavnih pesama pod nazivom „Večni trag“.
  • 07.04.2021
Premijera predstave „Deobe“ i Festival „Mali Joakim“ odlažu se za maj
Dva dana pre najavljene premijere u Gračanici, odlaže se izvođenje predstave „Deobe“ u režiji Juga Radivojevića. Zbog novih mera protiv širenja epidemije koje je uvela Vlada Kosova, pomereno je i održavanje 13. Festivala predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“, saznaje RTV Kim.
  • 06.04.2021
Gračanica: Od 12. do 18. aprila festival
Narodno pozorište u Prištini i Dom kulture "Gračanica" će od 12 do 18. aprila biti domaćini pozorišnog festivala za decu "Mali Joakim".
  • 01.04.2021
Predstava
Premijerno izvođenje koprodukcijske predstave "Deobe" Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, Narodnog pozorišta Niš i Narodnog pozorišta u Prištini, po tekstu Dobrice Ćosića i u režiji Juga Radivojevića, zakazano je za četvrtak, 8. april u 19:00 časova, u Domu kulture u Gračanici.
  • 01.04.2021
Premijera predstave
Porozišna predstava „Polomljeno rebro“ reditelja Janka Cekića, po scenariju Nadice Đorđević, biće premijerno izvedena večeras pred publikom u Gračanici.
  • 31.03.2021
„Presek stanja“ u Mitrovici
Izložba crteža „Presek stanja“ likovnog umetnika Aleksandra Glibetića iz Kraljeva biće otvorena u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici u sredu, 31. marta 2021. godine u 19 časova.
  • 30.03.2021