Vesti
Kultura

Otvorena jubilarna Vidovdanska likovna kolonija

Izložbom slika Velizara Krstića, prošlogodišnjeg dobitnika nagrade "Longin" večeras je u Gračanici otvorena Vidovdanska likovna kolonija.
Otvorena jubilarna Vidovdanska likovna kolonija
Sa otvaranja Likovne kolonije (Foto Kim)

Ovogodišnja likovna kolonija je jubilarna, održava se po dvadeseti put, a posvećena je preminulom velikom slikaru Zoranu Jovanoviću Dobrotinu.

"Bez obzira što su mnoga njegova dela u Prištini poharana i pokradena ili zapaljena i uništena on je iza sebe ostavio mnoga dela koja i dalje žive i kazuju toliko mnogo o čoveku", kazao je njegov kolega Svetislav Slavković Kajzer, inače jedan od učesnika kolonije.

Vidovdansku likovnu koloniju 2018. godine otvorio je predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović.

"Velika je čast što Gračanica ima jednu ovakvu likovnu koloniju sa ovakvom tradicijom i meni je drago da kao gradonačelnik mogu da prisustvujem otvaranju današnje likovne kolonije. Svaka likovna kolonija koja se organizovala u ovom Domu kulture ostavila je neki pečat vremena. Nadam se da će ova dvadeseta kolonija biti ispirisana događajima današnjeg vremena, da će Gračanica dati posebnu inspiraciju umetnicima", kazao je Popović.

Prošlogodišnji dobitnik likovne nagrade Longin, Velizar Krstić učestvovaće na ovogodišnjoj koloniji. Govoreći o svojoj izložbi, Krstić je kazao da je srećan što je u galeriji video slike koje nije video pet šest godina.

"Bio sam iznenađen kako su one ispostavile jedan fini kontakt sa slikama koje su iz poslednjeg ciklusa a to je ciklus pramajke. Cilj umetnosti je da nas ohrabri da trajemo u svom životu i da se bavimo stvaralaštvo koje je ipak jako značajno za opstanak celog čovečanstva i naše kulture", kazao je Krstić.

Jedna od učesnica koloije Jelena Krstić Andabaka kaže da joj je velika čast da učestvuje na ovom likovnom događaju, posebno jer će narednih dana raditi sa svojim profesorima sa Fakulteta umetnosti.

"Prvi put mi je učešće na likovnoj koloniji. Jako mi je drago pošto je ovo jubilarna kolonija a isto tako što je posvećena Dobrotinu koga svi jako cene i poštuju, tako i ja. Drago mi je što su prisutni i profesori poput Krstića, poput profesorke Biljane Vuković. To su velika imena i jako mi je drago što ću raditi sa njima ovih sedam dana", kaže Jelena.

Po završetku kolonije, pred Vidovdan, jednom od učesnika biće dodeljena tradicionalna nagrada "Longin". Osim ovog dodeljuje se i priznanje "Dimitrije Popović" za mladog likovnog stvaraoca.

 Ostale vesti

Virtuelnom izložbom obeležen Međunarodni dan dece
Povodom Međunarodnog dana deteta, organizacija Domovik u saradnji sa Privatnim kulturnim centrom „Akvarijus“, a uz podršku UNICEF-a, organizovala je virtuelnu izložbu dečijih radova pod nazivom „Mala umetnost cveta dok sloboda čeka“.
  • 01.06.2020
U četvrtak počinju Vidovdanske svečanosti
Dom kulture Gračanica, bez obzira na epidemiju virusa KOVID-19, za Vidovdanske svečanosti sprema „redovan“ repertoar. Svečanosti će zvanično biti otvorene 04. juna kada će u galeriji Doma kulture početi „Vidovdanska likovna kolonija 2020.“
  • 01.06.2020
„Riznica“, portal za kulturu i tradiciju
Osnovna ideja za pokretanje portala Riznica (riznica.net) jeste promocija „zaboravljenih i nepravedno potisnutih vrednosti zbog dnevno-političkih tema“, rekao je glavni i odgovorni uredni tog portala iz Gračanice Ivan Miljković za Udruženje novinara Srbije (UNS).
  • 28.05.2020
Zajednica pozorišta Srbije spremna da obnovi rad
Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije, koja okuplja šesnaest institucionalnih pozorišta van Beograda i Vojvodine, saopštila je da su članice spremne da nastave sa radom odmah po dobijanju preporuka od nadležnog ministarstva u vezi sa uslovima pod kojima se mogu organizovati probe i predstave.
  • 28.05.2020
U PKC „Akvarijus“ večeras izložba Mimoze Studenice
U virtuelnoj galeriji Privatnog kulturnog centra “Akvarijus” večeras u 19:00 časova biće predstavljena izložba kolaža pod nazivom “Žena”,  likovne umetnice iz Prištine Mimoze Studenice.
  • 22.05.2020
Novi program Doma kulture
Dom kulture Gračanica je i za narednu nedelju pripremio bogat online kulturni program. Posetioci njihove stranice moći će da pogledaju koncerte, učestvuju na likovnoj koloniji, prate časove balete ali i druge sadržaje.
  • 17.05.2020