Otvorena izložba slika Bajrama Mehmetija

U sklopu obeležavanja „Dana Opštine Gračanica“, u prepunom Domu kulture predstavljena je izložba slika Bajrama Mehmetija iz Lepine pod nazivom „Čudnovato lepo“. Samouki slikar Mehmeti ističe da mu najveći problem za rad predstavlja nedostatak materijala.

Podeli ovaj članak sa:
 • Slikar Bajram Mehmeti (Foto Kim)

Izložbu slika je, ispred grada Subotice, svečano otvorila Jasmina Stevanović, koja je tom prilikom poručila:

„Svaka reč, slika ili nota sa Kosova kada pređe put do severa, pretvori se iz umetnosti u istoriju, tada nas na severu podseti ko smo, odakle smo i koliko treba da čuvamo ono što nam je sveto, a to je naše poreklo“, rekla je Stevanović.

Jasmina Stevanović ističe da je susret sa Bajramovim slikama „susret sa jednim narodom i najboljim delom njegove kulture“.

„Na slikama Bajrama Mehmetija vidi se da su Romi narod posebne kulture i identiteta, narod kome je potreban podsticaj, integracija i konačno prihvatanje“.

Slikarka Maja Todić ističe da su teme i motivi Bajramovih slika orijentisani na folklorne detalje i život na selu.

„Na taj način Mehmeti neguje kulturu jednog naroda egzotične baštine, folklora i legendi. Oseća se duh neodoljive romske muzike i prirodna lakoća tradicije i duhovnosti, koja bi trebala da se prenese na nove generacije“.

Bajram Mehmeti pripada retkim slikarima naivcima. On je i ranije izlagao svoje radove, ali mu je ovo prva samostalna izložba u Domu kulture u Gračanici.

„Na slikama koje danas izlažem, radio sam deset godina. Potrebno je dosta truda i vremena da bi se napravila ovakva izložba“, rekao je Mehmeti i dodao:

„Pored loših životnih uslova u sedmočlanoj porodici, najveći problem sa kojim se susrećem je nedostatak materijala za rad. Veći deo materijala sam sam obezbedio, dobio sam i donacije, ali, ipak, nije dovoljno“, istakao je Mehmeti u izjavi za RTV Kim.

Izložba u Gračanici je i prodajna. Veći broj slika je moguće kuputi, mada ima i onih koje nisu na prodaju. Kako Bajram kaže, „sentimetalno je vezan za njih“.

Otvaranju izložbe prisustvovali su mnogobrojni meštani Gračanice, gradonačelnik Srđan Popović, predsednik SL Goran Rakić, iguman manastira Draganac otac Ilarion, šef misije OEBS Jan Bratu, pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i mnogi drugi.

Nakon otvaranja izložbe „Čudnovato lepo“ usledila je Svečana akademija povodom Dana Opštine Gračanica.

Ostale vesti

 • Promocija knjige o Tomislavu Sekuliću

  Promocija knjige o Tomislavu Sekuliću

  Promocija knjige „Tomislav Sekulić – Čovek u svom vremenu“, koju su pripremili Đorđe Jevtić i Momčilo Trajković biće održana večeras od 19 časova u Domu kulture "Gračanica".

 • Nova sezona likovnih okršaja u ’’Akvarijusu’’

  Nova sezona likovnih okršaja u ’’Akvarijusu’’

  Mečevima između Aleksandre Grozdanović iz Leskovca i Davida Pavlovića iz Kraljeva, te Anđele Radenković Popović iz Grabovca i Milice Grbović iz Niša počinje četvrta po redu sezona Likovnih okršaja u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici.

 • TOG: Edukativne posete manastiru i arheološkom parku

  TOG: Edukativne posete manastiru i arheološkom parku

  Turistička organizacija Gračanice i ove godine organizuje edukativne posete za učenike svih osnovnih škola na teritoriji opštine. Posete će biti održane od 14. do 16. oktobra, pri čemu će svakog dana dve osnovne škole imati priliku da obiđu manastir i arheološki park.

 • „Uspavana lepotica“ odigrana u Goraždevcu

  „Uspavana lepotica“ odigrana u Goraždevcu

  Predstava “Uspavana lepotica” nakon Donje Gušterice prikazana je danas i u Goraždevcu. Glumci Narodnog pozoriišta Priština, uspeli su da nasmeju i pošalju poučnu poruku deci iz Goraždevca.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane