Vesti
Kultura

Otvorena izložba slika Bajrama Mehmetija

U sklopu obeležavanja „Dana Opštine Gračanica“, u prepunom Domu kulture predstavljena je izložba slika Bajrama Mehmetija iz Lepine pod nazivom „Čudnovato lepo“. Samouki slikar Mehmeti ističe da mu najveći problem za rad predstavlja nedostatak materijala.
Otvorena izložba slika Bajrama Mehmetija
Slikar Bajram Mehmeti (Foto Kim)

Izložbu slika je, ispred grada Subotice, svečano otvorila Jasmina Stevanović, koja je tom prilikom poručila:

„Svaka reč, slika ili nota sa Kosova kada pređe put do severa, pretvori se iz umetnosti u istoriju, tada nas na severu podseti ko smo, odakle smo i koliko treba da čuvamo ono što nam je sveto, a to je naše poreklo“, rekla je Stevanović.

Jasmina Stevanović ističe da je susret sa Bajramovim slikama „susret sa jednim narodom i najboljim delom njegove kulture“.

„Na slikama Bajrama Mehmetija vidi se da su Romi narod posebne kulture i identiteta, narod kome je potreban podsticaj, integracija i konačno prihvatanje“.

Slikarka Maja Todić ističe da su teme i motivi Bajramovih slika orijentisani na folklorne detalje i život na selu.

„Na taj način Mehmeti neguje kulturu jednog naroda egzotične baštine, folklora i legendi. Oseća se duh neodoljive romske muzike i prirodna lakoća tradicije i duhovnosti, koja bi trebala da se prenese na nove generacije“.

Bajram Mehmeti pripada retkim slikarima naivcima. On je i ranije izlagao svoje radove, ali mu je ovo prva samostalna izložba u Domu kulture u Gračanici.

„Na slikama koje danas izlažem, radio sam deset godina. Potrebno je dosta truda i vremena da bi se napravila ovakva izložba“, rekao je Mehmeti i dodao:

„Pored loših životnih uslova u sedmočlanoj porodici, najveći problem sa kojim se susrećem je nedostatak materijala za rad. Veći deo materijala sam sam obezbedio, dobio sam i donacije, ali, ipak, nije dovoljno“, istakao je Mehmeti u izjavi za RTV Kim.

Izložba u Gračanici je i prodajna. Veći broj slika je moguće kuputi, mada ima i onih koje nisu na prodaju. Kako Bajram kaže, „sentimetalno je vezan za njih“.

Otvaranju izložbe prisustvovali su mnogobrojni meštani Gračanice, gradonačelnik Srđan Popović, predsednik SL Goran Rakić, iguman manastira Draganac otac Ilarion, šef misije OEBS Jan Bratu, pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i mnogi drugi.

Nakon otvaranja izložbe „Čudnovato lepo“ usledila je Svečana akademija povodom Dana Opštine Gračanica.Ostale vesti

U PKC „Akvarijus“ večeras izložba Mimoze Studenice
U virtuelnoj galeriji Privatnog kulturnog centra “Akvarijus” večeras u 19:00 časova biće predstavljena izložba kolaža pod nazivom “Žena”,  likovne umetnice iz Prištine Mimoze Studenice.
  • 22.05.2020
Novi program Doma kulture
Dom kulture Gračanica je i za narednu nedelju pripremio bogat online kulturni program. Posetioci njihove stranice moći će da pogledaju koncerte, učestvuju na likovnoj koloniji, prate časove balete ali i druge sadržaje.
  • 17.05.2020
U toku je deveta nedelja koliko traje izolacija i ograničeno kretanje usled pojave epidemije koronavirusa. Dom kulture "Gračanica" je i za ovu nedelju pripremio kulturni program koji emituje preko društvenih mreža.
  • 10.05.2020
Dom kulture „Gračanica“ nastavlja sa programima tokom epidemije
Dom kulture „Gračanica“ je za osmu nedelju ograničenog kretanja i vanrednog stanja izazvanog epidemijom virusa korona pripremio programe kulturnog sadržaja.
  • 03.05.2020
Dom kulture
Dom kulture „Gračanica“ je i za sedmu nedelju, koliko traje izolacija i ograničeno kretanje izazvano epidemijom koronvirusa, pripremio kulturni program za posetioce njihove Fejsbuk stranice.
  • 26.04.2020
Časovi baleta od sutra na RTV Kim
Škola baleta u Gračanici organizovala je časove za svoje polaznice i tokom pandemije izazvane koronavirusom. Od ove subote časovi će se emitovati na našoj televiziji.
  • 24.04.2020