Vesti
Kultura

Otvorena izložba Roberta Dimitrijevića

U okviru Mitrovdanskih svečanosti, u Gradskom muzeju Kosovske Mitrovice je sinoć otvorena izložba skulptura, reljefa i slika vajara Roberta Dimitrijevića pod nazivom "Let".
Otvorena izložba Roberta Dimitrijevića
Autorske skulpture na izložbi Roberta Dimitrijevića (Foto Radio Kontakt Plus)

Let u metalu, let na platnu, let kao večiti čovekov nedosanjani san, motiv je ozložbe na kojoj ćete sresti mitske zmajeve, komarce, viline konjice ili prepotopske prve letače. Let je naša čežnja za slobodom, za odvajanjem od zemljine posesivne majčinske potrebe da nas drži uz sebe. Nemogućnost da odletimo je naše prokletstvo i blagoslov u isto vreme.

Robert Dimitrijević je Fakultet umetnosti završio u Kosovskoj Mitrovici, pa je time radost zbog postavljanja izložbe baš u ovom gradu za njega veća.

"Nije jedina, biće ih još, nadam se... Osetio sam neku vrstu rasterećenja kada sam konačno organizovao izložbu u gradu kojem sam završio fakultet. Želeo sam da moje radove razumeju svi - oni koji imaju sedam i oni sa 77 godina. Mnogo mi je vremena trebalo da konačno dođem do ovih rešenja. Sve vreme koje imam, ja ulažem u stvaralaštvo. Nije serija ’Igra prestola’ bila inspiracija za moje radove. To je trenutno aktuelno, a ja se aždajama i ostalim čudima bavim dvadesetak godina", rekao je on.

O Dimitirijevićevom radu, govorio je profesor na Fakultetu Umetnosti u Kosovskoj Mitrovici mr Peko Nikčević.

"Robert je bio moj student na osnovnim i master studijama, ispratio sam njegov rad u tom periodu. On je već sada sjajan umetnik. Drago mi je da su ovakvi ljudi završili Fakultet umetnosti u Mitrovici, to je lična karta svih nas koji činimo kolektiv te obrazovne ustanove. Svaki profesor treba da bude srećan kada iza njega ostaju studenti koji su značajni umetnici, dobri stvaraoci. Ovo nije samo umetnički rad, ovo je pedagoški rad na koji moramo da budemo ponosni", rekao je Nikčević.

Materijal za Dimitrijevićeve radove je prikupljan u majstorskim radionicama, a često je to i otpadni materijal. Recikliranjem starih materijala, autor doprinosi očuvanju životne sredine i potvrđuje svest o značaju ekologije.Ostale vesti

Koreodrama ’’700’’ večeras pred gračaničkom publikom
Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ iz Prištine, izvešće večeras u 19:30 u Domu kulture u Gračanici premijeru koreodrame „700“. Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica. 
  • 03.12.2022
Gračanica: Grafest od 5. do 7. decembra pod sloganom „Posle“
Jedanaesti međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi Grafest, održaće se od 05. do 07. decembra u Gračanici, pod sloganom „Posle“. Festival otvara film Gorana Radovanovića "Čekajući Handkea". 
  • 02.12.2022
Rastko Šejić u Akvarijusu
Reditelj, producent i novinar Rastko Šejić biće gost Privatnog kulturnog centra "Akvarijus" u Кosovskoj Mitrovici u nedelju, 4. decembra. Od 19.00 sati biće prikazan njegov film "Na veslu priča: Pozdrav pesniku!", a potom će uslediti razgovor sa autorom koji će voditi Ivana Vanovac i Aleksandar Dunđerin. Specijalni gosti će biti pesnici Branka Кasalović i Novica Sovrlić.
  • 02.12.2022
“Ona koja raspušta vojske”: Ženska pobuna protiv rata
Aristofanov komad "Lisistrata" pisan pre 2400 godina, reditelj Boban Skerlić adaptirao je za ovo vreme i dao mu naziv - “Ona koja raspušta vojske”. Glumci Narodnog pozorišta u Prištini večeras su ovu crnu komediju izveli premijerno pred svojom publikom u Gračanici. Prihod o prodatih karata ide u humanitarne svrhe.
  • 30.11.2022
„Ona koja raspušta vojske“ aktuelnija nego ikad
Komad "Ona koja raspušta vojske", urađen po Aristofanovoj komediji "Lisistrata", u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izveden večeras od 20.00 časova u gračaničkom Domu kulture. „Predstava je spojila antički diskurs sa ekspresionizmom i savremenim pozorištem“, rekao je umetnički direktor Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) Nenad Todorović na konferenciji za medije pred premijeru. 
  • 30.11.2022
Otvorena izložba slika Maje Todić: Prirodno je da budem inspirisana Gračanicom
Izložba slika „Identiteti“ akademske slikarke Maje Todić otvorena je u njenoj rodnoj Gračanici. Na platnu mnoštvo toplih boja, motivi Gračanice, Patrijaršije, monaške odore, Gazimestana. „Prosto je prirodno da kao slikarka rođena u Gračanici budem i inspirisana Gračanicom, ona je vesnik našeg identiteta ali i koren koji se dalje prenosi na ostale prostore“, kaže autorka.
  • 29.11.2022