Vesti
Kultura

Otvorena izložba radova sa kolonije „Jesen u Prizrenu“: Slike kao ožiljci

U Galeriji Doma kulture u Gračanici, na godišnjicu martovskog pogroma, otvorena je izložba slika nastalih na likovnoj koloniji „Jesen u Prizrenu“.  Ovaj umetnički događaj otvorio je slikar iz Beograda Bojan Savić, inače jedan od učesnika kolonije.
Otvorena izložba radova sa kolonije „Jesen u Prizrenu“: Slike kao ožiljci
Otvorena izložba ''Jesen u Prizrenu'' u Gračanici (Foto Kim)

U Galeriji Doma kulture izloženi su radovi desetak umetnika sa Kosova, ali i iz centralne Srbije i Republike Srpske. Radovi su nastali na jednonedeljnoj likovnoj koloniji održanoj u manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena.

Godinama unazad radovi nastali na toj koloniji se izlažu u Domu kulture u Gračanici na današnji dan -  godišnjicu martovskog pogroma.

Slikar iz Beograda Bojan Savić otvorio je ovu izložbu.

„Trenutno sam uplašen, ali ne od ljudi ili treme, nego od siline koja stoji zaista ovde i koja je sa nama i koju ja osećam, a svi znamo na koga to mislimo. Zaista sam dugo putovao po svetu i obišao mnoga mesta, ali ne postoji u 2022. godini veća impresija nego što je zaista bila ova kolonija u Prizrenu. Ovo jesu ožiljci, ali bukvalno su izvidani i ja sam isceljen kroz ovaj rad i ovu izložbu i ovo što sam doprineo“, rekao je on.

Domaćin, direktor Doma kulture Gračanica Živojin Rakočević je istakao da svi koji su danas došli na ovu izložbu, zapravo, nose ožiljke ožiljke 17. marta 2004. godine i da je ovaj pogrom pečat srpskog naroda.

„Slike na ovim zidovima su ožiljci i svaki umetnik koji je stvarao u Prizrenu na razvalinama Svetih Arhangela zalečio je neki zid, doslikao je neku muku, ispisao je trenutak svetlosti i obnove kao ključne reči našeg opstanka, obnove grada i hrama, dva ključna simbola našega naroda, odakle smo krenuli i gde treba da idemo, posle svih razaranja “, kazao je on.

Izložbi slika u Galeriji Doma kulture u Gračanici prisustvovali su episkop raško-prizrenski Teodosije, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, lokalni i zvaničnici centralnih institucija na Kosovu, ali i predstavnici udruženja kidnapovanih i ubijenih tokom ratnih sukoba na Kosovu.

Radovi sa kolonije „Jesen u Prizrenu“ biće izloženi i u tom gradu.Ostale vesti

Otvorena izložba slika Maje Todić: Prirodno je da budem inspirisana Gračanicom
Izložba slika „Identiteti“ akademske slikarke Maje Todić otvorena je u njenoj rodnoj Gračanici. Na platnu mnoštvo toplih boja, motivi Gračanice, Patrijaršije, monaške odore, Gazimestana. „Prosto je prirodno da kao slikarka rođena u Gračanici budem i inspirisana Gračanicom, ona je vesnik našeg identiteta ali i koren koji se dalje prenosi na ostale prostore“, kaže autorka.
  • 29.11.2022

Dramska predstava "Ona koja raspušta vojske" u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izvedena u sredu, 30. novembra od 20.00 časova u Domu kulture "Gračanica", a celokupan prihod od prodatih ulaznica biće uplaćen u fond za lečenje Sare Prljinčević (15) koja boluje od akutne limfoblasne leukemije.

  • 29.11.2022
Koreodrama ’’700’’  3. decembra u Gračanici

Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije "Venac" izvešće 3. decembra koreodramu "700" u Domu kulture "Gračanica" u 19.30 časova. "Venac" igra u slavu 700 godina manastira Gračanica.

  • 29.11.2022
Gračanica: Izložba slika

Izložba slika akademske slikarke Maje Todić, pod nazivom "Identiteti", biće otvorena 29. novembra u 19 časova u Galeriji Doma kulture "Gračanica".

  • 26.11.2022
“Ona koja raspušta vojske” premijerno 30. novembra
Dramska predstava "Ona koja raspušta vojske" koja je urađena po Aristofanovoj komediji "Lisistrata", u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izvedena u sredu, 30. novembra od 20.00 časova u Domu kulture "Gračanica".
  • 26.11.2022
Objavljena nova knjiga Mitre Reljić
U izdanju Kosovskometohijskog odbora Matice srpske objavljena je knjiga prof. dr Mitre Reljić "Identitet i integritet srpskog jezika na Kosovu i Metohiji".
  • 25.11.2022