Vesti
Kultura

Otvorena izložba radova sa kolonije „Jesen u Prizrenu“: Slike kao ožiljci

U Galeriji Doma kulture u Gračanici, na godišnjicu martovskog pogroma, otvorena je izložba slika nastalih na likovnoj koloniji „Jesen u Prizrenu“.  Ovaj umetnički događaj otvorio je slikar iz Beograda Bojan Savić, inače jedan od učesnika kolonije.
Otvorena izložba radova sa kolonije „Jesen u Prizrenu“: Slike kao ožiljci
Otvorena izložba ''Jesen u Prizrenu'' u Gračanici (Foto Kim)

U Galeriji Doma kulture izloženi su radovi desetak umetnika sa Kosova, ali i iz centralne Srbije i Republike Srpske. Radovi su nastali na jednonedeljnoj likovnoj koloniji održanoj u manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena.

Godinama unazad radovi nastali na toj koloniji se izlažu u Domu kulture u Gračanici na današnji dan -  godišnjicu martovskog pogroma.

Slikar iz Beograda Bojan Savić otvorio je ovu izložbu.

„Trenutno sam uplašen, ali ne od ljudi ili treme, nego od siline koja stoji zaista ovde i koja je sa nama i koju ja osećam, a svi znamo na koga to mislimo. Zaista sam dugo putovao po svetu i obišao mnoga mesta, ali ne postoji u 2022. godini veća impresija nego što je zaista bila ova kolonija u Prizrenu. Ovo jesu ožiljci, ali bukvalno su izvidani i ja sam isceljen kroz ovaj rad i ovu izložbu i ovo što sam doprineo“, rekao je on.

Domaćin, direktor Doma kulture Gračanica Živojin Rakočević je istakao da svi koji su danas došli na ovu izložbu, zapravo, nose ožiljke ožiljke 17. marta 2004. godine i da je ovaj pogrom pečat srpskog naroda.

„Slike na ovim zidovima su ožiljci i svaki umetnik koji je stvarao u Prizrenu na razvalinama Svetih Arhangela zalečio je neki zid, doslikao je neku muku, ispisao je trenutak svetlosti i obnove kao ključne reči našeg opstanka, obnove grada i hrama, dva ključna simbola našega naroda, odakle smo krenuli i gde treba da idemo, posle svih razaranja “, kazao je on.

Izložbi slika u Galeriji Doma kulture u Gračanici prisustvovali su episkop raško-prizrenski Teodosije, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, lokalni i zvaničnici centralnih institucija na Kosovu, ali i predstavnici udruženja kidnapovanih i ubijenih tokom ratnih sukoba na Kosovu.

Radovi sa kolonije „Jesen u Prizrenu“ biće izloženi i u tom gradu.Ostale vesti

Generacija 5 i Inspektor Blaža u Leposaviću
Centar za kulturu "Sava Dečanac" iz Leposavića organizuje Rok festival u ovom gradiću na severu Kosova.
  • 11.08.2022
Povratak nosi seme nade
Tešku letnju omorinu i tišinu metohijskog sela Osojana, proteklih nekoliko dana, prekinuli su gosti i Sabor posvećen mitropolitu Amfilohiju. 
  • 10.08.2022
DokuFest: Misija OEBS-a predstavila dokumentarce o ljudskim pravima
U okviru Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest koji se održava u Prizrenu, Misija OEBS-a na Kosovu je sinoć predstavila pet kratkih dokumentarnih filmova o ljudskim pravima i demokratskim vrednostima.
  • 10.08.2022
Draganac: Završena mala letnja škola
Pri manastiru Draganac, jedinom živom manastiru u Kosovskom Pomoravlju, nedavno je održana prva Novobrdska mala letnja škola „Dragana Hrebeljanović“.
  • 10.08.2022
Vladika Teodosije: Ne prodajte nasleđenu dedovinu na KiM

Povodom godišnjice najvećeg i najuspešnijeg povratka Srba na Kosovo i Metohiju, nakon proterivanja 1999. godine, u Osojanu je održan drugi po redu "Đedov sabor" posvećen mitropolitu Amfilohiju Radoviću.

  • 07.08.2022
Počeo Sani Hil festival, zvezda večeri Dua Lipa

Muzički festival Sani Hil (Sunny Hill) počeo je sinoć u Prištini. U pitanju je četvrti po redu festival koji organizuje Dukađin Lipa, otac svetske muzičke zvezde Dua Lipe.

  • 05.08.2022