Vesti
Kultura

Otvoren drugi po redu Grafest

Sinoć je u Gračanici otvoren drugi po redu festival dokumentarnog filma Grafest.
Otvoren drugi po redu Grafest
Foto KIM

Prvog dana festivala prikazana su dva filma iz takmičarskog dela programa, i filmovi Uska su vrata autorke Kersti Uibo, o monahinji Teodori iz manastira Gračanica, i KOSMA rediteljke Sonje Blagojević, o Kosovskoj medijskoj asocijaciji.

Direktor Doma kulture u Gračanici i jedan od organizatora festivala Živojin Rakočević rekao je da bi ovaj festival mogao da znači mnogo ukoliko, kako kaže, „prihvatimo da učestvujemo u njemu, da radimo i da se sledeće godine pojavimo sa dokumentarnim filmom“.

„To je poziv na posao, na sliku realnosti, na svoje viđenje sveta, na umetnost. Ovo treba da nam služi da naučimo da smo jednim korakom u svetlosti, a drugim u mraku, da smo jednim korakom u blatu a drugim u svetosti“, rekao je Rakočević.

Drugi po redu Grafest otvorila je rediteljka Sonja Blagojević, koja je ujedno bila i selektor filmova iz takmičarskog dela programa. Govoreći o svom filmu KOSMA Sonja je rekla da film nalazi svoj put do srca publike.

„Publika gleda film sa jednim emotivnim razumevanjem, a to je i moj pristup. Ja sagledavam stvari više iz srca nego iz glave i mislim da je to važan način posmatranja ovdašnjih okolnosti, a i života uopšte“, kazala je Sonja.


Festival će trajati do subote, kada će biti prograšen najbolji dokumentarni film ovogodišnjeg Grafesta.Ostale vesti

Izložba slika i skulptura Predraga Drgovića u Gračanici
Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština organizuju izložbu slika i skulptura Predraga Dragovića „Preko pepela“.
  • 23.10.2021
Nagrada
Književna manifestacija "Pesnička reč u čast profesora i književnika Slobodana Kostica", biće održana sutra, 23. oktobra u kripti crkve Svetog Marka u Beogradu, sa početkom u 18.00 časova.
  • 22.10.2021
Olivera Radić dobitnica nagrade za novinarsku humanost
Novinarka prištinskog "Jedinstva" Olivera Radić ovogodišnja je dobitnica nagrade za novinarsku humanost “Đoko Vještica”, jednoglasno je odlučio žiri Udruženja novinara Srbije.
  • 22.10.2021
Ansambl narodnih igara i pesama sa Kosova i Metohije „Venac“, pokrenuo je internet kanal „TVnet Venac“.
  • 22.10.2021
Gračanica: U subotu premijera predstave

Polaznici Škole glume Narodnog pozorišta u Prištini, u subotu, 23. oktobra u 13 sati će premijerno u Domu kulture “Gračanica” izvesti komediju "Veselo povrće".

  • 21.10.2021
Petar Sarić ovogodišnji dobitnik nagrade „Borisav Stanković“

Ovogodišnji dobitnik prestižne nagrade „Borisav Stanković“ koju je ustanovila i dodeljuje istoimena književna zajednica iz Vranja je književnik sa Kosova Petar Sarić za celokupno stvaralaštvo koje sačinjavaju četiri knjige poezije i sedam romana, saopšteno je na konferenciji za novinare.

  • 20.10.2021