Vesti
Kultura

Otvoren 52. festival “Joakim Vujić”

U Gračanici je sinoć otvoren 52. festival profesionalnih pozorišta „Joakim Vujić“.

Otvoren 52. festival “Joakim Vujić”
Iz predstave

Festival, čiji je domaćin Prištinsko pozorište, otvorio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Đurić je istakao da ovaj festival pokazuje da Kosovo i Metohija više nije na periferiji Srbije, već u njenom kulturnom središtu.

“Joakim Vujić, pa i Branislav Nušić, bili bi srećni da vide ovde u Gračanici sabrane srpske pozorišne umetnike, srpske kritičare, dramaturge, kostimografe, sve one koji svoj život posvećuju daskama koje život znače, istakao je Ðurić.

Publici se prethodno obratio direktor Bitefa Miloš Latinović koji je kazao da je ovaj festival važan za Srbiju i da on prestavlja svetkovinu duha.

"Večerašnja svetkovina u Gračanici ima posbenost za sve nas i sve ljude koje smo okupili pozorišnim poslom ", kazao je Miloš Latinović.

Nakon zvaničnog otvaranja izvedena je predstava domaćina – Gogoljev komad “Revizor” u režiji španskog reditelja Maurisia Farea.

Publici se predstavilo i Narodno pozorište iz Niša sa predstavom Farenhajt 451.

U pauzi između dve predstave sinoć je u Domu kulture održan okrugli sto i muzičko veče koje je priredio Petar Rakić kvintet.

 Ostale vesti

Žarku Milenkoviću za najbolju knjigu nagrada „Grigorije Božović“
Godišnje književne nagrade „Grigorije Božović“ tradicionalno će biti uručene u manastiru Devina voda u nedelju, 25. jula 2021. u 9 časova. Za najbolu knjigu je nagrađen Žarko Milenković, a ostali dobitnici su Mošo Odalović, Đorđe Jevtić i PKC „Akvarijus“.
  • 24.07.2021
Gračanica: Otvorene nove prostorije NPP-a

U Gračanici su svečano otvorene nove prostorije Narodnog pozorišta u Prištini sa sedištem u Gračanici. Otvaranjem je olakšan rad zaposlenima i omogućen ozbiljniji pristup ovoj instituciji, kazao je direktor NPP Predrag Radonjić.

  • 13.07.2021
„Ribarske svađe”, komedija naravi
Narodno pozorište Priština, sa sedištem u Gračanici, gostovalo je na Belefu s predstavom „Ribarske svađe” na Kalemegdanskom platou kod „Pobednika”. Adaptaciju je uradila Ivana Dimić, a režiju Milan Karadžić.
  • 08.07.2021
’’Antigona’’ na Festivalu ’’Joakim Vujić’’
Od 25 predstava koje su se bile prijavljene na konkurs, izabrano je njih osam iz cele Srbije koje će se nadmetati na jednom od najznačajnijih pozorišnih festivala. "Joakim Vujić" će ove godine biti održan od 23. do 30. septembra u Leskovcu, saopšteno je iz Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije.
  • 06.07.2021
Putujući bioskop iz Gračanice obilazi sredine širom Kosova
Dom kulture ,,Gračanica“ organizuje putujući bioskop u srpskim sredinama širom Kosova.
  • 05.07.2021
Aleksa Simić iz Amaterskog pozorišta
Na 62. Festivalu amaterskih pozorišta Srbije u Kuli mladom glumcu Aleksi Simiću iz Amaterskog pozorišta „Janićije Popović“ Doma kulture „Gračanica“ juče je  uručeno priznanje za najbolje glumačko ostvarenje u predstavi „Igra“.
  • 05.07.2021