Vesti
Kultura

Otvaranje likovne kolonije „Vidovdan 2023“ i uručivanje nagrada „Longin“ i „Dimitrije Popović“

Izložba radova nastalih na ovogodišnjoj likovnoj koloniji „Vidovdan 2023“ i uručivanje nagrada „Longin“ i „Dimitrije Popović“ održaće se u Galeriji Doma kulture „Gračanica“ u nedelju 25. juna od 20 časova u organizaciji gračaničkog Doma kulture i Galerije umetnosti Priština.

Otvaranje likovne kolonije „Vidovdan 2023“ i uručivanje nagrada „Longin“ i „Dimitrije Popović“
Sa otvaranja Vidovdanskih svečanosti (Foto Kim)

Žiri za dodelu likovnih nagrada na Vidovdanskim svečanostima za 2023. godinu koji je radio u sastavu mr Petar Đuza redovni profesor slikarstva u penziji, Maja Todić master slikar, „Longin“ za 2023. godinu dodeli slikaru Savi Rakočeviću iz Peći za sveukupno stvaralaštvo iz oblasti likovnih umetnosti.

„Osobit karakter likovne poetike Save Rakočevića duboko je ukorenjen u kulturno nasleđe Srbije. Njagovu umetničku ličnost i duhovne naslage formirao je u velikoj meri njegov zavičaj, Кosovo i Metohija, blizina Pećke patrijaršije i Visokih Dečana, kako i sam potvrđuje; „Pećka patrijaršija i Visoki Dečani su za mene bile škole bez diploma i bez određenog trajanja u kojima sam osetio i naučio o tami i svetlosti, o boji i materiji, o lepoti i nekog tek pronađenog zvuka boje...“ Teme njegovih slika pokreću neka egzistencijalna pitanja, razmišljajući o čoveku -pretku, njegovoj prirodi i nebu, neopterećenosti tekstovima, ideologijama, religijama, povezujući se sa njim kroz svoj savremeni izraz stvorio je slikarstvo bez odgovarajućih uzora, novi i specifičan svet simbola, magije i snoviđenja. Slikarstvo kao istina i snaga koja ga je održala", ističe se u obrazloženju žirija.

Nagrada „Dimitrije Popović“ za najuspešnijeg mladog učesnika na koloniji dodeljuje se Nikoli Iliću iz Lepine.

„Na platnima Nikole Ilića egzistiraju iskustvo grafičara u sadejstvu sa gestualnim dinamičnim reljefnim impulsima. On tvori zapretane komplekse, nemirne intime sopstvenosti, i slobode kao vrhovnog principa kojem teži“, naveo je žiri.

„Slikarski opus likovne kolonije „Vidovdan 2023“ jasno potvrđuje iskreno proživljen susret umetnika sa prostorom, događajima i ljudima u Gračanici. On produkcijski predstavlja artikulisani izraz doživljenog iz neposredne blizine, i odgovore na pitanja koja su postavljali sebi dolazeći na Кosovo i Metohiju. Znatiželja umetnika i duhom uzvišena energija koja je vladala među umetnicima, iznedrili su zamašan broj dela osobitih refleksija..”, piše u predgovoru kataloga Nebojša Jevtić.

Pokrovitelji kolonije, izložbe i nagrada su Ministarstvo kulture Vlade Republike Srbije, Кancelarija za Кosovo i Metohiju, SG Priština i Opština Gračanica.Ostale vesti

Izložba Maje Todić u Novom Sadu
Matica srpska, Srpsko narodno pozorište i Fondacija "Simonida" organizuju izložbu slika "Identiteti" akademske slikarke Maje Todić iz Gračanice, 27.9.2023. godine sa početkom od 18 časova u foajeu Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.
  • 26.09.2023
Tamari Denić Studentski Oskar za film ’’Istina’’
Rediteljka iz Berlina Tamara Denić jedna je od dobitnica ovogodišnjeg Studentskog Oskara. Nagrada joj je pripala za kratki film "Istina" čija su mesta radnje Beograd i Hamburg.
  • 18.09.2023
YU grupa na ’’Rok festu’’ 22. septembra u Leposaviću
Tradicionalna muzička manifestacija “Rok fest”, biće održana 22. septembra na platou Centra za kulturu “Sava Dečanac” u Leposaviću kada će nastupiti i YU grupa.
  • 18.09.2023
Školski čas kulture govora i monodrama ’’Miloš Obrenović’’ u Lapljem Selu
Udruženje za razvoj i unapređivanje kulture javnog govora „Izražajnost“ iz Beograda i Dom kulture „Gračanica“ za učenike OŠ “Miladin Mitić” iz Lapljeg Sela i Gimnazije organizuju radionicu o unapređenja kulture javnog govora i izvođenje monodrame “Miloš Obrenović”.
  • 17.09.2023
Tribina i izložba fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“
Povodom devedeset godina od osvećenja crkve u Uroševcu posvećene Svetom Caru Urošu (Nemanjiću) Dom kulture „Gračanica“, Arhiv Кosova i Metohije, Galerija umetnosti Priština i Eparhija raško-prizrenska organizuju tribinu i izložbu fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“. 
  • 08.09.2023
Gračanica: Audicija za predstavu „Pepeljuga u zemlji čuda“
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ sekcija glume Doma kulture „Gračanica“ u nedelju 10. septembra 2023. godine od 13 časova organizuje audiciju za predstavu „Pepeljuga u zemlji čuda“.
  • 06.09.2023