Vesti
Kultura

Osojane: Počeo "Đedov sabor"

Sinoć je u Osojanu kod Istoka počeo "Đedov sabor", trodnevni program posvećen sećanju na mitropolita Amfilohija Radovića i dvadesetogodisnjici povratka Srba u ovaj kraj.
Osojane: Počeo
Projekcija dokumentarnih filmova u Osojanu na otvaranju prvog ''Đedovog sabora'' (Foto Kim)

Eparhija raško-prizrenska, Opština Istok i Dom kulture "Gračanica" su ustanovili ovu manifestaciju i prvi sabor posvećen mitropolitu Amfilohiju, jer je on svojim angažovanjem i ljubavlju prema Metohiji bio jedan od ključnih inicijatora povratka i opstanka Srba, rečeno je na sinoćnjem otvaranju. Predsednik Opštine Istok Malisa Đuric se zahvalio svima koji su u teškim uslovima pomagali da Srbi opstanu u ovom kraju.

"Dvadeset godina je prošlo od kada su došli prvi povratnici, njih 53. Obeležavanje ovog dana nam je blaženopočivši mitropolit ostavio u amanet. Mi smo to prihvatili. On je uvek bio zabrinut i uvek se trudio da pita da li je bolje danas ili juče. Sa nama je ove godine Dom kulture "Gračanica", mi ovo nećemo moći sami neko vreme. Hvala im", rekao je on na otvaranju prvog "Đedovog sabora".  

Sveštenik iz Osojana Jovan Cvetković je naglasio da je mitropolit Amfilohije živo prisutan u sećanju naroda ovoga kraja i da je sabor izraz zahvalnosti prema njegovom delu i pomoći koju je pružio.
 
"Možda je nekome čudno što je to sad "Đedov sabor", što više nije "Metohijski sabor". On jeste i metohijski jer je Đedo metohijski, a jeste i Đedov, jer je Metohija Đedova. Kad se blaženopočivši mitropolit upokojio, grumen zemlje su odavde poneli, da bude sa njim. On je deo ove zemlje, naše, vaše i njegove. Nema boljeg, nego da proslavljamo Đeda, jer je Đedo i naš i božji. A uvek nam treba neko ko će nas zastupati pred Bogom", kazao je otac Jovan.

Prvog dana trodnevnih svečanosti, prikazan je prvi dokumentarni film o povratku Srba u Osojane "Svitanje u Istoku" autora Vladimira Šuška sa Alternativne televizije iz Banjaluke.
Ovaj film sadrži i govor mitropolita Amfilohija Srbima povratnicima.

"Vi trebate i ovom drugom narodu koji ovde živi sa vama. Vi trebate ovim svetinjama. Vi trebate svojem potomstvu, vi trebate ovoj zemlji. Eto, malo ste otišli sa ove zemlje, pogledajte kakva je pustoš postala. Za vašim rukama vapi ova zemlja. Vaš povratak je blagoslov i za albanski narod koji ovde živi, da mu Bog podari razuma i mudrosti. Jer, da smo imali razuma i mudrosti, i jedni i drugi, ne bi ovdje došli ovi moćnici svijeta da nas oni pomiruju i posreduju među nama kako ljudi treba da žive", govorio je osojanskim Srbima blaženopočivši mitropolit.

U nastavku programa i večeri pred publikom u školi "Radoš Tošić" je prikazan i film "Dostojan" o životu, delu, i misiji mitropolita Amfilohija.

Ceo dan u Osojanu nije bilo struje, a filmove je gledalo oko 100 ljudi, uključujući i decu. 

Drugog dana programa i sabora biće promovisan zbornik "Vera i misao u vrtlogu vremena".Ostale vesti

Kosovska rediteljka dobila dve nagrade u Veneciji
Kosovska rediteljka Kaltrina Krasnići, dobila je nagradu na Filmskom festivalu u Veneciji za najbolju režiju za film "Letnji snovi o moru" koja se dodeljuje autorima mlađim od 40 godina, a film je dobio nagradu "Edipo Re".
  • 12.09.2021
Kosovski kandidat za Oskara film
Film "Košnica" Bljerte Bašoli, inače trostrukog pobednika "Sandens festivala" (Juta, SAD), Kosovo je predložilo za svog zvaničnog kandidata za Oskara.
  • 09.09.2021

Promocija knjige „Književni džem sešn“ novinarke Ivane Vanovac održana je sinoć u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici.

  • 09.09.2021
Promocija knjige eseja o umetnosti Ivane Vanovac
Promocija knjige eseja o umetnosti Ivane Vanovac „Кnjiževni džem sešn“ biće održana u sredu, 8. septembra u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Кosovskoj Mitrovici, u 18:30.
  • 07.09.2021
Audicija za glumce u lutkarskoj predstavi
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ organizuje audiciju za lutkarsku predstavu „Misterija nestalog jajeta“ u subotu 4. septembra 2021. godine u 13 časova u Domu kulture „Gračanica“.
  • 02.09.2021
Otkazano finalno veče festivala „Medimus“

Usled pogoršane epidemijske situacije na Kosovu, drugo finalno veče festivala srednjevekovne muzike „Medimus“ je otkazano.

  • 29.08.2021