Vesti
Kultura

Osmi Međunarodni filmski festival KiM otvorio film ’’Strahinja Banović’’

Osmi “Kosovo i Metohija” Međunarodni filmski festival (KMMFF) je svečano otvoren u Domu kulture “Gračanica”, prikazivanjem višestruko nagrađivanog filma „Strahinja Banović” reditelja i scenariste Stefana Arsenijevića.

Osmi Međunarodni filmski festival KiM otvorio film ’’Strahinja Banović’’
Sa festvala (Foto Kim)

"Međunarodni filmski festival Kosovo i Metohija" se već šestu godinu održava u Gračanici pod sloganom "Ovde!"

Veliko mi je zadovoljstvo da sam ovde, po šesti put u Gračanici i osmi put na Kosovu i Metohiji, sa našim festivalom, koji već postaje tradicionalan. Taj festival ‘Kosovo i Metohija’, međunarodni filmski festival, napravljen i osnovan sa idejom da čuva taj duh kulture na prostorima Kosova i Metohije. Ovaj festival kao prethodnih godina obeležava neko turbulentno vreme i mi smo svi svedoci nekih velikih stvari koje se dešavaju, a mi živimo naše male živote“, kazao je producent filma „Strahinja Banović“ i direktor festivala Miroslav Mogorović.

Evropska filmska akademija uvrstila je film “Strahinja Banović” u izbor 30 najboljih evropskih filmova i jedini većinski film sa regiona bivše Jugoslavije. Ovaj film je osvojio preko 30 nagrada uključujući i Kristalni globus za najbolji film na prestižnom festival u Karlovim varima.

Mogorović navodi da je film emotivna i lična priča reditelja Arsenijevića koja je upisana u jednu matricu kulturološkog nasleđa, dok je radnja ispirisana srednjovekovnom pojavom Banović Strahinje.

“Film govori o nekim novim ljudima koji dolaze i pokušavaju da nadju sreću u našoj državi Srbiji, ja sam siguran da ćemo i mi dugi niz godina imati priliku da još ovde obeležavamo nova izdanja festivala, sa nadam se, novim i sve boljim filmovima. Neka film koji smo odabrali večeras da prikažemo i koji je definitivno ponosno predstavio srpsku kinematografiju ne samo u Evropi nego i u celom svetu, eto večeras otvori ovaj festival”, dodao je Mogorović.

Tokom tri dana trajanja festivala publika u Gračanici imaće priliku da pogleda devet filmskih ostvarenja, ove godine akcenat je stavjen na domaći film. Festival sadrži I dečiji program posvećen najmlađim ljubiteljima sedme umetnosti.

Cena ulaznica iznosi 200 dinara za sve projekcije.

"Кosovo i Metohija međunarodni filmski festival" organizuju Evropski kulturni forum i Dom kulture "Gračanica", pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije.

Program festivala možete pogledati  ovde.Ostale vesti

„Kasica prasica“ u Gračanici: Komedija ko komedija, čudesna
U Domu kulture „Gračanica“ premijerno je izvedena komedija-vodvilja Ežena Labiša „Kasica-prasica“, u prevodu Danila Kiša, a u režiji Ksenije Krnajski. Komad star više od jednog veka akutuelan je i danas.
  • 23.03.2023
Brankica Damjanović u Kosovskoj Mitrovici: Ipak sve ima smisla

Sve književne večeri su posebne, ali kada dođete u svoj zavičaj, onda srce malo jače zaigra, rekla je književnica i novinarka Brankica Damjanović, predstavljajući svoje književno stvaralaštvo u prepunoj sali Mitrovačkog dvora.

  • 21.03.2023
’’Kasica prasica’’ premijerno u Gračanici: Život kao groteska

Premijera predstave "Kasica prasica" Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) u režiji Ksenije Krnajski, koja je rađena po tekstu Ežena Labiša, biće izvedena sutra (sreda, 22. mart) u Domu kulture "Gračanica" sa početkom u 20.00 časova.

  • 21.03.2023
Večeras u Mitrovačkom dvoru književno veče sa Brankicom Damjanović

Književno veče sa Brankicom Damjanović biće održano danas u Mitrovačkom dvoru sa početkom u 18 časova.

  • 21.03.2023
Predstava ’’Srpska drama’’ u četvrtak u Srednjoškolskom centru
Predstava "Srpska drama", aktuelizovana verzija komada Siniše Кovačevića u režiji Zorana Кovandžića, a u izvođenju glumaca Alternativne pozorišne trupe "Čkalja" iz Кruševca biće odigrana u četvrtak 23. marta u 11 časova u Srednjoškolskom centru u Lapljem Selu.
  • 20.03.2023
Jovan Zafirović: Aforizam je moj stav
Zbirka aforizama "Glavom kroz stid" mladog satiričara iz Kosovskog Pomoravlja Jovana Zafirovića je predstavljena večeras publici u Domu kulture "Gračanica".
  • 15.03.2023