Vesti
Kultura

Osmi Međunarodni filmski festival KiM otvorio film ’’Strahinja Banović’’

Osmi “Kosovo i Metohija” Međunarodni filmski festival (KMMFF) je svečano otvoren u Domu kulture “Gračanica”, prikazivanjem višestruko nagrađivanog filma „Strahinja Banović” reditelja i scenariste Stefana Arsenijevića.

Osmi Međunarodni filmski festival KiM otvorio film ’’Strahinja Banović’’
Sa festvala (Foto Kim)

"Međunarodni filmski festival Kosovo i Metohija" se već šestu godinu održava u Gračanici pod sloganom "Ovde!"

Veliko mi je zadovoljstvo da sam ovde, po šesti put u Gračanici i osmi put na Kosovu i Metohiji, sa našim festivalom, koji već postaje tradicionalan. Taj festival ‘Kosovo i Metohija’, međunarodni filmski festival, napravljen i osnovan sa idejom da čuva taj duh kulture na prostorima Kosova i Metohije. Ovaj festival kao prethodnih godina obeležava neko turbulentno vreme i mi smo svi svedoci nekih velikih stvari koje se dešavaju, a mi živimo naše male živote“, kazao je producent filma „Strahinja Banović“ i direktor festivala Miroslav Mogorović.

Evropska filmska akademija uvrstila je film “Strahinja Banović” u izbor 30 najboljih evropskih filmova i jedini većinski film sa regiona bivše Jugoslavije. Ovaj film je osvojio preko 30 nagrada uključujući i Kristalni globus za najbolji film na prestižnom festival u Karlovim varima.

Mogorović navodi da je film emotivna i lična priča reditelja Arsenijevića koja je upisana u jednu matricu kulturološkog nasleđa, dok je radnja ispirisana srednjovekovnom pojavom Banović Strahinje.

“Film govori o nekim novim ljudima koji dolaze i pokušavaju da nadju sreću u našoj državi Srbiji, ja sam siguran da ćemo i mi dugi niz godina imati priliku da još ovde obeležavamo nova izdanja festivala, sa nadam se, novim i sve boljim filmovima. Neka film koji smo odabrali večeras da prikažemo i koji je definitivno ponosno predstavio srpsku kinematografiju ne samo u Evropi nego i u celom svetu, eto večeras otvori ovaj festival”, dodao je Mogorović.

Tokom tri dana trajanja festivala publika u Gračanici imaće priliku da pogleda devet filmskih ostvarenja, ove godine akcenat je stavjen na domaći film. Festival sadrži I dečiji program posvećen najmlađim ljubiteljima sedme umetnosti.

Cena ulaznica iznosi 200 dinara za sve projekcije.

"Кosovo i Metohija međunarodni filmski festival" organizuju Evropski kulturni forum i Dom kulture "Gračanica", pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije.

Program festivala možete pogledati  ovde.Ostale vesti

Koreodrama ’’700’’ večeras pred gračaničkom publikom
Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ iz Prištine, izvešće večeras u 19:30 u Domu kulture u Gračanici premijeru koreodrame „700“. Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica. 
  • 03.12.2022
Gračanica: Grafest od 5. do 7. decembra pod sloganom „Posle“
Jedanaesti međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi Grafest, održaće se od 05. do 07. decembra u Gračanici, pod sloganom „Posle“. Festival otvara film Gorana Radovanovića "Čekajući Handkea". 
  • 02.12.2022
Rastko Šejić u Akvarijusu
Reditelj, producent i novinar Rastko Šejić biće gost Privatnog kulturnog centra "Akvarijus" u Кosovskoj Mitrovici u nedelju, 4. decembra. Od 19.00 sati biće prikazan njegov film "Na veslu priča: Pozdrav pesniku!", a potom će uslediti razgovor sa autorom koji će voditi Ivana Vanovac i Aleksandar Dunđerin. Specijalni gosti će biti pesnici Branka Кasalović i Novica Sovrlić.
  • 02.12.2022
“Ona koja raspušta vojske”: Ženska pobuna protiv rata
Aristofanov komad "Lisistrata" pisan pre 2400 godina, reditelj Boban Skerlić adaptirao je za ovo vreme i dao mu naziv - “Ona koja raspušta vojske”. Glumci Narodnog pozorišta u Prištini večeras su ovu crnu komediju izveli premijerno pred svojom publikom u Gračanici. Prihod o prodatih karata ide u humanitarne svrhe.
  • 30.11.2022
„Ona koja raspušta vojske“ aktuelnija nego ikad
Komad "Ona koja raspušta vojske", urađen po Aristofanovoj komediji "Lisistrata", u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izveden večeras od 20.00 časova u gračaničkom Domu kulture. „Predstava je spojila antički diskurs sa ekspresionizmom i savremenim pozorištem“, rekao je umetnički direktor Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) Nenad Todorović na konferenciji za medije pred premijeru. 
  • 30.11.2022
Otvorena izložba slika Maje Todić: Prirodno je da budem inspirisana Gračanicom
Izložba slika „Identiteti“ akademske slikarke Maje Todić otvorena je u njenoj rodnoj Gračanici. Na platnu mnoštvo toplih boja, motivi Gračanice, Patrijaršije, monaške odore, Gazimestana. „Prosto je prirodno da kao slikarka rođena u Gračanici budem i inspirisana Gračanicom, ona je vesnik našeg identiteta ali i koren koji se dalje prenosi na ostale prostore“, kaže autorka.
  • 29.11.2022