Vesti
Kultura

Opšta slika kulturnog nasleđa

Zbornik „Kulturno nasleđe Kosova i Metohije - istorijske tekovine Srbije na Kosovu i Metohiji i izazovi budućnosti“ predstavljen je sinoć na tribini održanoj u Domu kulture u Gračanici.
Opšta slika kulturnog nasleđa
Sa tribine u Gračanici (Foto KIM)

Dvotomni zbornik sadrži preko 100 radova sa naučnog skupa održanog u Beogradu oktobra ove godine.
Profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu Ivan Rašković  istakao je da je u zborniku sabrano nekoliko bitnih oblasti koje se tiču materijalnog i nematerijalnog nasleđa.

„Po mom mišljenju, mi ne ostavljamo dovoljno pisanog traga za sobom u društvu, iako imamo dugu i veliku tradiciju pismenosti. Ovaj zbornik ima ulogu nosača znanja i činjenica o jednoj važnoj epohi i sadržaju koji se tiče same duše i suštine našeg društva i države“, kazao je Rašković.

Profesorka filozofskog fakulteta iz Prištine Marta Vukotić Lazar u zborniku je zastupljena radom koji se bavio obnovom konaka manastira Gračanica.

„U zborniku se mogu pronaći potpuno zaboravljeni umetnici između dva rata ili savremeni umetnici - slikari, vajari, i sami spomenici kulture. Tu su i osvrti na grad, na pojedine znamenosti grada kao što su hoteli, škole, putevi, mostovi. U toj nekoj raznolikosti, može da se napravi opšta slika o tome šta sve na ovom području postoji. Ovaj zbornik posebno preporučujem mladim ljudima, kako bi se što bolje informisali o kulturnom nasleđu Kosova i Metohije“, ističe Vukotićeva.

Pomoćnik direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju Mirko Krlić ukazao je na ogroman značaj ovog dela, s obzirom da će na pregovorma u Briselu uskoro doći na red i pitanje kulturnog nasleđa.

“Koliko je to nasleđe vredno, ne treba da govorim vama koji živite pored jednog od najvećih spomenika tog nasleđa, pored manastira Gračanica i vi najbolje znate da li je Gračanica mesto ili manastir, da li ste svi vi koji živite ovde pomalo monasi, pomalo zaštitnici, ali ste svakako ljudi koje kulturno nasleđe posebno obrazuje, podiže i gradi”, rekao je Krlić.

Na tribini su govoriti Rada Stijović sa Instituta za srpski jezik, profesor na prištinskom Filozofskom fakultetu sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Marta Vukotić Lazar, profesor na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu Ivan Rašković i profesor Leonas Tovaišis iz Litvanije.

Tematski zbornik „Kulturno nasleđe Kosova i Metohije  – istorijske tekovine Srbije na Kosovu i Metohiji i izazovi budućnosti“ objavili su Univerzitet u Prištini i Kancelarija za Kosovo i Metohiju.Ostale vesti

Izložba slika i skulptura Predraga Drgovića u Gračanici
Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština organizuju izložbu slika i skulptura Predraga Dragovića „Preko pepela“.
  • 23.10.2021
Nagrada
Književna manifestacija "Pesnička reč u čast profesora i književnika Slobodana Kostica", biće održana sutra, 23. oktobra u kripti crkve Svetog Marka u Beogradu, sa početkom u 18.00 časova.
  • 22.10.2021
Olivera Radić dobitnica nagrade za novinarsku humanost
Novinarka prištinskog "Jedinstva" Olivera Radić ovogodišnja je dobitnica nagrade za novinarsku humanost “Đoko Vještica”, jednoglasno je odlučio žiri Udruženja novinara Srbije.
  • 22.10.2021
Ansambl narodnih igara i pesama sa Kosova i Metohije „Venac“, pokrenuo je internet kanal „TVnet Venac“.
  • 22.10.2021
Gračanica: U subotu premijera predstave

Polaznici Škole glume Narodnog pozorišta u Prištini, u subotu, 23. oktobra u 13 sati će premijerno u Domu kulture “Gračanica” izvesti komediju "Veselo povrće".

  • 21.10.2021
Petar Sarić ovogodišnji dobitnik nagrade „Borisav Stanković“

Ovogodišnji dobitnik prestižne nagrade „Borisav Stanković“ koju je ustanovila i dodeljuje istoimena književna zajednica iz Vranja je književnik sa Kosova Petar Sarić za celokupno stvaralaštvo koje sačinjavaju četiri knjige poezije i sedam romana, saopšteno je na konferenciji za novinare.

  • 20.10.2021