Vesti
Kultura

Operska diva Nataša Tasić Knežević nastupa u Gračanici

Operska diva iz Beograda Nataša Tasić Knežević održaće koncert u Domu kulture u Gračanici u sredu od 18 časova.
Operska diva Nataša Tasić Knežević nastupa u Gračanici
Nataša Tasić Knežević (Foto prt.sc Youtube)

Koncert se održava u okviru projekta Promocija romske kulture i humanitarnog je karaktera.

Nataša je nastupala širom Evrope kako na koncertima, tako i u predstavama Ateljea 212 „Strah i njegov sluga“, režisera Kokana Mladenovića, a imala je ulogu i u predstavi „Brod plovi za Beograd“. Kao članica operskog studija Narodnog pozorišta u Beogradu, ostvaruje uloge manjeg i srednjeg faha, a po završetku operskog studija debituje u dve produkcije opere Karmen, kao Fraskita i Mikaela.

Protekle dve godine Nataša Knežević debituje i na filmskom platnu, a trenutno je film u kome je ostvarila ulogu Almire ušao u zvanični program Berlinskog bijenala, ali njena karijera na filmu se nastavlja.

Pored umetničkog rada, posvećen je pedagog, jer je u oblasti pedagogije provela više od 15 godina. Zalaže se za ista prava svih ljudi bez obzira na nacionalnost, versku ili polnu različitost i stoga je izuzetno poštovana ne samo u Srbiji već i van granica Srbije. Nekoliko puta je bila specijalni gost u Savetu Evrope, a na poslednjoj konferenciji je govorila o uticaju Romske kulture na kulturnu baštinu Evrope i Sveta.

Organizator koncerta je Opština Gračanica u saradnji sa Oebsom i Ministarstvom za zajednice i povratak.

Opersku divu će pre koncerta primiti predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović, koji će se obratiti publici pred njen nastup. Predviđena su I obraćanja ambasadora Oebsa na Kosovu Majkla Devenporta, ministra za zajednice I povratak Gorana Rakića I njegovog zamenika Gazmena Salijević, kao i same Nataše Knežević Tasić.

Prilog od prodaja novca sakupljenog od prodaja karata biće dodeljen dvema romskim porodicama.

Predviđeno je takođe da operska pevačica poseti Osnovnu školu Sveti Sava kao i Muzičku školu u Plemetini kod Obilića, ali i Obrazovni Romski centar u Gračanici. Na kraju posete Nataša će obići i manastir Gračanicu.Ostale vesti

Otvorena završna izložba studenata Fakulteta umetnosti

Tradicionalna završna izložba radova studenata osnovnih i master akademskih studijskih programa slikarstva, vajarstva, grafike i grafičkog dizajna Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, otvorena je sinoć.

  • 29.06.2022
Završni koncert polaznica Škole baleta u Gračanici
Baletska škola u Gračanici večeras je imala svoj završni koncert. Nastup balerina bio je i poslednja manifestacija u okviru ovogodišnjih „Vidovdanskih svečanosti“. Novu baletsku sezonu počeće u septembru.
  • 28.06.2022
Vidovdansko pesničko bdenije: Ljudski životi sve nestvarniji
Vidovdanske književne nagrade uručene su sinoć ovogodišnjim dobitnicima u porti manastira Gračanica tokom tradicionalnog "Vidovdanskog pesničkog bdenija". "Vidim da su ljudski životi i prilike u kojima živimo sve nestvarniji", zahvalio se Slobodan Zubanović. Publici se predstavio i Big Bend RTS-a.
  • 28.06.2022
’’To što ti je u srcu iznesi odmah, ne čekaj sutra’’
Više knjiga Penelope Skaj, jedne od najprodavanijih autorki Njujork Tajmsa, knjiga Slavoja Žižeka "Kao lopov usred belog dana", "Tuđa pravila" i "Svet po Garpu" Džona Irvinga u izdanju "Lagune", "Konstantinovo raskršće" Dejana Stojiljkovića, "Zamalek" Dejana Tiaga Stankovića, knjige Megi Stivoter u izdanju ’Publik praktikuma" – iza korica svih ovih knjiga stoji Predrag Peđa Marković.
  • 27.06.2022
Večeras dodela knjževnih nagrada i nastup Big benda RTS-a
U okviru Vidovdanskih svečanosti večeras će biti dodeljene književne nagrade "Zlatni krst kneza Lazara", "Gračanička povelja", "Кondir Кosovke devojke" i "Pero despota Stefana Lazarevića". Očekuje se i nastup Big benda RTS-a.
  • 27.06.2022
Marijana Simić izabrana za Kosovku devojku
U porti manastira Gračanica sinoć je održan „Izbor za Kosovku devojku“. Titulu najlepše je ponela Marijana Simić iz Batusa.
  • 27.06.2022