Vesti
Kultura

Operska diva Nataša Tasić Knežević nastupa u Gračanici

Operska diva iz Beograda Nataša Tasić Knežević održaće koncert u Domu kulture u Gračanici u sredu od 18 časova.
Operska diva Nataša Tasić Knežević nastupa u Gračanici
Nataša Tasić Knežević (Foto prt.sc Youtube)

Koncert se održava u okviru projekta Promocija romske kulture i humanitarnog je karaktera.

Nataša je nastupala širom Evrope kako na koncertima, tako i u predstavama Ateljea 212 „Strah i njegov sluga“, režisera Kokana Mladenovića, a imala je ulogu i u predstavi „Brod plovi za Beograd“. Kao članica operskog studija Narodnog pozorišta u Beogradu, ostvaruje uloge manjeg i srednjeg faha, a po završetku operskog studija debituje u dve produkcije opere Karmen, kao Fraskita i Mikaela.

Protekle dve godine Nataša Knežević debituje i na filmskom platnu, a trenutno je film u kome je ostvarila ulogu Almire ušao u zvanični program Berlinskog bijenala, ali njena karijera na filmu se nastavlja.

Pored umetničkog rada, posvećen je pedagog, jer je u oblasti pedagogije provela više od 15 godina. Zalaže se za ista prava svih ljudi bez obzira na nacionalnost, versku ili polnu različitost i stoga je izuzetno poštovana ne samo u Srbiji već i van granica Srbije. Nekoliko puta je bila specijalni gost u Savetu Evrope, a na poslednjoj konferenciji je govorila o uticaju Romske kulture na kulturnu baštinu Evrope i Sveta.

Organizator koncerta je Opština Gračanica u saradnji sa Oebsom i Ministarstvom za zajednice i povratak.

Opersku divu će pre koncerta primiti predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović, koji će se obratiti publici pred njen nastup. Predviđena su I obraćanja ambasadora Oebsa na Kosovu Majkla Devenporta, ministra za zajednice I povratak Gorana Rakića I njegovog zamenika Gazmena Salijević, kao i same Nataše Knežević Tasić.

Prilog od prodaja novca sakupljenog od prodaja karata biće dodeljen dvema romskim porodicama.

Predviđeno je takođe da operska pevačica poseti Osnovnu školu Sveti Sava kao i Muzičku školu u Plemetini kod Obilića, ali i Obrazovni Romski centar u Gračanici. Na kraju posete Nataša će obići i manastir Gračanicu.Ostale vesti

Radovanu Belom Markoviću „Zlatni krst kneza Lazara“, „Longin“ Branislavu Todiću

Književne nagrade na Vidovdanskim svečanostima u Gračanici dobili su Radovan Beli Marković „Zlatni krst kneza Lazara“, Gojko Božović „Gračaničku povelju“, Branka Кasalović „Кondir Кosovke devojke“, Nikola Živanović „Pero despota Stefana Lazarevića“, a priznanja za likovnu umetnost dobili su istoričar umetnosti prof. dr Branislav Todić „Longin“ za životno delo i Tamara Osmajlić nagradu „Dimitrije Popović“, navodi se u saopštenju Doma kulture „Gračanica“.

  • 21.06.2021
Prizren: Dečija smotra folklora obeležila jubilej

U manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena odžana je dvadeseta po redu Dečija smotra folklora. U zadužbini cara Dušana okupilo se blizu pet stotina folkoraša iz srpskih sredina na Kosovu.

  • 20.06.2021
Koncert u čast jubileja, 7 vekova manastira Gračanice
Povodom jubileja, 7 vekova manastira Gračanice, učenici muzičkih škola „Stevan Mokranjac“ iz Gračanice i "Stevan Hristić" iz Staništora, hora „Simonida“ i crkvenog hora „Branislav Nušić“ iz Kosovske Mitrovce održali su koncert u Domu kulture.
  • 16.06.2021
Diskusija i izložba u PKC-u
Alternativna Internet stranica, večeras u 19 časova u Privatnom kulturnom centru "Akvarijus", organizuje diskusiju "Alternativna mesta okupljanja - samostalne inicijative za kulturu, umetnost, slobodu...". Iste večeri biće otvorena izložba fotografija Sunčice Andrejević, dok će u muzičkom delu programa nastupiti Ilda Krama. 
  • 14.06.2021
Promocija knjige „Priština u srcu“ Nebojše Nikolića

Promocija knjige „Priština u srcu“ Nebojše Nikolića biće održana u subotu od 19 časova u Domu kulture „Gračanica“. 

  • 10.06.2021
Nataša Tasić Knežević: Ljubav je srž života
Operska diva moćnog glasa Nataša Tasić Knežević zadivila je večeras publiku u Gračanici ne samo svojim talentom i izvođenjem, već i neposrednošću, ljubaznošću i toplinom.
  • 09.06.2021