Vesti
Kultura

Operska diva Nataša Tasić Knežević nastupa u Gračanici

Operska diva iz Beograda Nataša Tasić Knežević održaće koncert u Domu kulture u Gračanici u sredu od 18 časova.
Operska diva Nataša Tasić Knežević nastupa u Gračanici
Nataša Tasić Knežević (Foto prt.sc Youtube)

Koncert se održava u okviru projekta Promocija romske kulture i humanitarnog je karaktera.

Nataša je nastupala širom Evrope kako na koncertima, tako i u predstavama Ateljea 212 „Strah i njegov sluga“, režisera Kokana Mladenovića, a imala je ulogu i u predstavi „Brod plovi za Beograd“. Kao članica operskog studija Narodnog pozorišta u Beogradu, ostvaruje uloge manjeg i srednjeg faha, a po završetku operskog studija debituje u dve produkcije opere Karmen, kao Fraskita i Mikaela.

Protekle dve godine Nataša Knežević debituje i na filmskom platnu, a trenutno je film u kome je ostvarila ulogu Almire ušao u zvanični program Berlinskog bijenala, ali njena karijera na filmu se nastavlja.

Pored umetničkog rada, posvećen je pedagog, jer je u oblasti pedagogije provela više od 15 godina. Zalaže se za ista prava svih ljudi bez obzira na nacionalnost, versku ili polnu različitost i stoga je izuzetno poštovana ne samo u Srbiji već i van granica Srbije. Nekoliko puta je bila specijalni gost u Savetu Evrope, a na poslednjoj konferenciji je govorila o uticaju Romske kulture na kulturnu baštinu Evrope i Sveta.

Organizator koncerta je Opština Gračanica u saradnji sa Oebsom i Ministarstvom za zajednice i povratak.

Opersku divu će pre koncerta primiti predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović, koji će se obratiti publici pred njen nastup. Predviđena su I obraćanja ambasadora Oebsa na Kosovu Majkla Devenporta, ministra za zajednice I povratak Gorana Rakića I njegovog zamenika Gazmena Salijević, kao i same Nataše Knežević Tasić.

Prilog od prodaja novca sakupljenog od prodaja karata biće dodeljen dvema romskim porodicama.

Predviđeno je takođe da operska pevačica poseti Osnovnu školu Sveti Sava kao i Muzičku školu u Plemetini kod Obilića, ali i Obrazovni Romski centar u Gračanici. Na kraju posete Nataša će obići i manastir Gračanicu.Ostale vesti

„Antigona“ otvara festival „Joakim Vujić“

Predstava "Antigona", po Sofokleu, a u režiji Nenada Todorovića i koprodukciji Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) i Narodnog pozorišta Timočke krajine "Zoran Radmilović", otvoriće 57. pozorišni festival "Joakim Vujić" koji će biti održan u Leskovcu od 23. do 30. septembra.

  • 22.09.2021
Kosovska rediteljka dobila dve nagrade u Veneciji
Kosovska rediteljka Kaltrina Krasnići, dobila je nagradu na Filmskom festivalu u Veneciji za najbolju režiju za film "Letnji snovi o moru" koja se dodeljuje autorima mlađim od 40 godina, a film je dobio nagradu "Edipo Re".
  • 12.09.2021
Kosovski kandidat za Oskara film
Film "Košnica" Bljerte Bašoli, inače trostrukog pobednika "Sandens festivala" (Juta, SAD), Kosovo je predložilo za svog zvaničnog kandidata za Oskara.
  • 09.09.2021

Promocija knjige „Književni džem sešn“ novinarke Ivane Vanovac održana je sinoć u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici.

  • 09.09.2021
Promocija knjige eseja o umetnosti Ivane Vanovac
Promocija knjige eseja o umetnosti Ivane Vanovac „Кnjiževni džem sešn“ biće održana u sredu, 8. septembra u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Кosovskoj Mitrovici, u 18:30.
  • 07.09.2021
Audicija za glumce u lutkarskoj predstavi
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ organizuje audiciju za lutkarsku predstavu „Misterija nestalog jajeta“ u subotu 4. septembra 2021. godine u 13 časova u Domu kulture „Gračanica“.
  • 02.09.2021