Vesti
Kultura

Operska diva Nataša Tasić Knežević nastupa u Gračanici

Operska diva iz Beograda Nataša Tasić Knežević održaće koncert u Domu kulture u Gračanici u sredu od 18 časova.
Operska diva Nataša Tasić Knežević nastupa u Gračanici
Nataša Tasić Knežević (Foto prt.sc Youtube)

Koncert se održava u okviru projekta Promocija romske kulture i humanitarnog je karaktera.

Nataša je nastupala širom Evrope kako na koncertima, tako i u predstavama Ateljea 212 „Strah i njegov sluga“, režisera Kokana Mladenovića, a imala je ulogu i u predstavi „Brod plovi za Beograd“. Kao članica operskog studija Narodnog pozorišta u Beogradu, ostvaruje uloge manjeg i srednjeg faha, a po završetku operskog studija debituje u dve produkcije opere Karmen, kao Fraskita i Mikaela.

Protekle dve godine Nataša Knežević debituje i na filmskom platnu, a trenutno je film u kome je ostvarila ulogu Almire ušao u zvanični program Berlinskog bijenala, ali njena karijera na filmu se nastavlja.

Pored umetničkog rada, posvećen je pedagog, jer je u oblasti pedagogije provela više od 15 godina. Zalaže se za ista prava svih ljudi bez obzira na nacionalnost, versku ili polnu različitost i stoga je izuzetno poštovana ne samo u Srbiji već i van granica Srbije. Nekoliko puta je bila specijalni gost u Savetu Evrope, a na poslednjoj konferenciji je govorila o uticaju Romske kulture na kulturnu baštinu Evrope i Sveta.

Organizator koncerta je Opština Gračanica u saradnji sa Oebsom i Ministarstvom za zajednice i povratak.

Opersku divu će pre koncerta primiti predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović, koji će se obratiti publici pred njen nastup. Predviđena su I obraćanja ambasadora Oebsa na Kosovu Majkla Devenporta, ministra za zajednice I povratak Gorana Rakića I njegovog zamenika Gazmena Salijević, kao i same Nataše Knežević Tasić.

Prilog od prodaja novca sakupljenog od prodaja karata biće dodeljen dvema romskim porodicama.

Predviđeno je takođe da operska pevačica poseti Osnovnu školu Sveti Sava kao i Muzičku školu u Plemetini kod Obilića, ali i Obrazovni Romski centar u Gračanici. Na kraju posete Nataša će obići i manastir Gračanicu.Ostale vesti

Gračanica: Promocija knjige „Suteren“ Mata Uljarevića

U okviru Vidovdanskih svečanosti Dom kulture „Gračanica“ organizuje promociju knjige dobitnika nagrade „Novica Tadić“, Mata Uljarevića „Suteren“, u sredu 7. juna 2023. sa početkom u 20 časova.

  • 06.06.2023
Vidovdanske svečanosti otvorene izložbom „U slavu svetlosti“
Izložbom „U slavu svetlosti - jedan izbor iz kolekcije Galerije Matice srpske’’ iz Novog Sada otvorene su 33. Vidovdanske svečanosti. U Domu kulture u Gračanici ujedno je potpisan protokol o saradnji između Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, Doma kulture „Gračanica’’ i Galerije umetnosti Priština i otvorena 25. likovna kolonija „Vidovdan 2023“.
  • 05.06.2023
Dečija smotra folklora u Arhangelima: Deco čuvajte ono što su naši preci ostavili
U porti manastira Svetih Arhangela kod Prizrena u okviru Vidovdanskih svečanosti održava se dečija smotra folklora pod nazivom ,,U susret Vidovdanu“ kojom počinju Vidovdanske svečanosti 2023. godine.
  • 04.06.2023
Novi Sad: Promocija knjige Žarka Milenkovića
U čitaonici Gradske biblioteke Novi Sad održana je promocija zbirke pesama "Svakodnevno ubijanje života" kosovsko-metohijskog pesnika Žarka Milenkovića.
  • 03.06.2023
Živojinu Rakočeviću uručen Gran pri festivala poezije u Inđiji
U Inđiji je svečano uručena Gran pri nagrada međunarodng festivala poezije koji se održava u ovom gradu. Glavna nagrada pripala je književniku sa Kosova Živojinu Rakočeviću.
  • 02.06.2023
Izložbom „U slavu svetlosti“ počinju Vidovdanske svečanosti

Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština organizuju trideset dva događaja u okviru Vidovdanskih svečanosti koje se održavaju od 01. do 28. juna u Gračanici i ostalim srpskim sredinama na Кosovu.

  • 02.06.2023