Vesti
Kultura

„Ona koja raspušta vojske“ aktuelnija nego ikad

Komad "Ona koja raspušta vojske", urađen po Aristofanovoj komediji "Lisistrata", u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izveden večeras od 20.00 časova u gračaničkom Domu kulture. „Predstava je spojila antički diskurs sa ekspresionizmom i savremenim pozorištem“, rekao je umetnički direktor Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) Nenad Todorović na konferenciji za medije pred premijeru. 
„Ona koja raspušta vojske“ aktuelnija nego ikad
Detalj sa konferencije za medije Narodnog pozorišta u Prištini (Foto Kim)

Komediju pisanu više od 400 godina pre nove ere večeras će ponovo na sceni oživeti glumci Narodnog pozorišta u Prištini. Na umetničku sreću i istorijsku žalost ovaj komad je, prema rečima reditelja Bobana Skerlića, vremenom postao još aktuelniji.

„Svet je sada u neizvesnosti nuklearne kataklizme i velikog sukoba, a praktično 10 do 15 hiljada godina planeta nije imala jedan jedini dan mira. Pre 2.433 godine Aristofan je smislio taj utopistički koncept kako da zaustavi ratove na zemlji. Mi smo to pokušali i nadam se uspešno izveli, pokušali da to rekreiramo i da se preispitamo oko razloga i posledica tog poduhvata“, kazao je reditelj.

Umetnički direktor NPP-a Nenad Todorović je kazao da ovaj komad predstavlja upravo ono na čemu njegov teatar treba da insistira.

„Lisistrata je jedno od prvih temeljnih umeničkih dela koja je čitavu jednu vrstu umetnosti napravila. Od Aristofana, pa preko Gernike, do savremenih pisaca koji se bave umetnošću protiv nasilja i rata, sigurno je ovo jedan od naših špiceva u poslednjih desetak godina koji se bave aktivno problemom u kome živimo i posledicama problema koje smo imali i imamo i dan danas. Na ovoj teritoriji se događaju izuzetno lepe šanse za gol koji se zove rat“, kazao je Todorović.

„Predstava je ozbiljno promišljen repetoarski potez“, dodao je on, uveren da će „Ona koja raspušta vojske“ imati dug scenski život.

„Kao svaka antika, i ona je dugoboko savremena“, zaključio je Todorović.

Reditelj Boban Skerlić je sa ansamblom NPP-a u novije vreme već imao dve uspešne saradnje na predstavama „Razvojni put Bore Šnajdera“ i „Strah i beda Trećeg rajha“.

„Još jedna predstava za koju sam siguran da će biti podjednako umetnički snažna, uspešna i koja će obeležiti jedan deo života ovog pozorišta. Velika predstava, umetnički važna“, rekao je direktor NPP-a Predrag Radonjić.

Po prvi put u glavnoj ulozi, glumica Tamara Tomanović je najavila da publika večeras može da očekuje fenomenalnu predstavu.

„Hvala Bobanu Skerliću, mislim da je u nekim trenucima on više verovao u mene nego ja u samu sebe. Imala sam momente kada sam bila u panici i strahu da neću ispuniti zadatak. Mislim da to jesam uradila i jedva čekam večeras da svi kao ekipa pokažemo kakav smo ansambl“, rekla je Tomanovićeva koja tumači Lisistratu.

Glumcima je uvek uzbudljivo da se bave antikom, kazala je njena koleginica Milica Burazer.

„Ovo je bio drugačiji pristup u odnosu na to kako mi čitamo ‘Lisistratu’ i mislim da je uz sve lomove koje smo imali, često strahove, na kraju smo se izborili i uspeli da napravimo jedan kolektivni čin. Mislim da je u ovoj predstavi to najvažnija stavka“, navela je ona.

„Napravili smo nešto veliko, dobru predstavu. Možda odemo na neki festival, ako nađemo vezu. Kao što je prethodna predstava bila ’SumLjivo lice’ tako i ova, mislim da radimo sve bolje i bolje i sve kvalitetnije predstave. Goran Stojčetović je mnogo promogao oko scenografije, reditelju i nama glumcima pomogao je da se uzdignemo, hvala i Marti Bjelici koja je pomogla da ova predstava dobije nešto drugačije“, rekao je Milan Vasić.

„Kada Boban Skerlić radi sa našim ansamblom mi zemlju ne dodirujemo. Ne znam da li nas obožava, ali u ovoj predstavi mi ne dodirujemo pod. U procesu rada suočavamo se sa brojnim problemima, ali se sa Bobanom radi bez stresa, u dogovoru, obožava glumca, želi da usvoji savet glumca. Hvala ti na ovoj saradnji“, kazao je Branko Babović.

Celokupan prihod od večeras prodatih ulaznica, kao i od onih dva dana kasnije u Zvečanu, biće uplaćen u fond za lečenje Sare Prljinčević (15) koja boluje od akutne limfoblasne leukemije.

Prva repriza predstave biće odigrana u Domu kulture "Stari Kolašin" u Zubinom Potoku već sutra, 1. decembra od 19.00, a druga u Domu kulture "Trepča" u Zvečanu 2. decembra od 18.00 časova.

Nakon Kosova i Metohije amsambl Narodnog pozorišta u Prištini predstavom „Ona koja raspušta vojske“ predstaviće se i publici u Narodnom pozorištu u Leskovcu i to 13. decembra u 20.00 časova.Ostale vesti

Nasleđe od kamena i neba u Vašingtonu
Uoči Dana Svetog Save, 26. januara 2023. godine, u Ambasadi Republike Srbije u Vašingtonu otvorena je izložba fotografija "Nasleđe od kamena i neba" inspirisana Uneskovom svetskom kulturnom baštinom Srbije. Izložbu su otvorili Ambasador Republike Srbije u SAD Marko Đurić i Svetlana Rogić, osnivačica i direktorka organizacije "Art eksčejndž" (Art Exchange) iz Vašingtona, koja je i organizatorka izložbe.
  • 29.01.2023
Dokumentarni film: Životna škola i filmska istina

Životna škola i filmska istina - ovako jedan od najpoznatijih dokumentarista u regionu, Boris Mitić, objašnjava autorski dokumentarni film. U Privatnom kulturnom centru Akvarijus ove nedelje su posetioci mogli da razgovaraju sa najpoznatijim imenima srpske dokumentaristike - Milošem Tomićem, Milošem Ivanovićem, Borisom Mitićem i Nikolom Dragovićem.

  • 29.01.2023
Svetosavska akademija u Gračanici: Priznanje Sunčici Denić
Tradicionalno, pred praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju, u Gračanici je održana Svetosavska akademija. Priznanje "Đorđe Lekić" ove godine dodeljeno je književnici i naučnoj radnici prof. dr Sunčici Denić iz Vranja.
  • 26.01.2023
Svečana Svetosavska akademija u četvrtak u Gračanici
Svečana Svetosavska akademija održaće se u četvrtak, 26. januara  u prostorijama Doma kulture Gračanica, sa početkom u 12:00 časova.
  • 23.01.2023
Dečji film ’’Vučje bobice’’ u petak u Gračanici
Dečji film "Vučje bobice" reditelja Sretena Jovanovića biće prikazan u petak, 20. januara u 18.00 časova u Domu kulture "Gračanica".
  • 18.01.2023
’’Pobedi uvek prethodi upoznavanje neba’’
Priča o magiji trenutka u kom se svetlost lomi, poezija o najvećoj ljubavi  i erosu sadržanim u molitvi i emociji za najbliže, i na kraju gitara koja je trebalo da otera sav baksuzluk od nove godine, sadržaj su programa kojim je u PKC „Akvarijus“ sinoć dočekana pravoslavna Nova godina.
  • 14.01.2023