Vesti
Kultura

Omaž Zoranu Jovanoviću Dobrotinu – Povratak prirodi

Dom kulture „Gračanica“ će večeras za sve posetioce njihove Fejsbuk stranice, a u okviru programa predstavljanja znamenitih likovnih umetnika sa Кosova odati omaž grafičaru i slikaru Zoranu Jovanoviću Dobrotinu.
Omaž Zoranu Jovanoviću Dobrotinu – Povratak prirodi
Zoran Jovanović Dobrotin (Foto Dom kulture)

"U nastavku serije predstavljanja znamenitih likovnih umetnika sa Кosova i Metohije, i njihovog stvaralaštva iz fundusa Galerije Doma kulture `Gračanica` večeras govorimo o grafičaru i slikaru, Zoranu Jovanoviću Dobrotinu, najvećem boemu iz prištinskog kruga likovnih umetnika i jednom od utemeljivača Fakulteta umetnosti", saopšteno je iz Doma kulture "Gračanica".

Razgovor o Zoranu Jovanoviću Dobrotinu vodiće istoričar umetnosti i slikar Nebojša Jevtić i Svetislav Slavković Кajzer, dugogodišnji umetnikov prijatelj.

Razgovor će uživo biti emitovan večeras u 18 časova na fejsbuk stranici Doma kulture

Nakon razgovora, biće prikazan kratki film nastao na prvoj likovnoj koloniji „Vidovdan“ u Gračanici 1997. godine.Ostale vesti

Virtuelna izložba i razgovor sa slikarkom Irinom Černjavski Šantrić
Dom kulture "Gračanica" večeras priprema virtuelnu izložbu slika i razgovor sa umetnicom Irinom Černjavski Šantrić.
  • 05.08.2020
“Koronavirus ostavlja nesagledive posledice u svetu muzike”
Od trenutka kada se koronavirus pojavio i na Kosovu veliki broj malih preduzeća, trgovina, kao i ugostiteljski i uslužni sektor trpe velike gubitke. U problemu su se našli i muzičari jer su ostali bez zarade, koja je za njih uglavnom i jedini izvor prihoda.
  • 30.07.2020
Kosovski vez kao umetničko delo
Kosovski vez je posebna tehnika vezenja na platnu. Nastala je u srednjem veku a bila je vrlo popularna na kraljevskim dvorovima. Iako retki, njegovi motivi su i sada prisutni a najčeće krase haljine i narodne nošnje igrača iz kulturno umetničkih društava. O kosovskom vezu se danas govorilo u Prištini, u Srpskom kulturnom centru.
  • 27.07.2020
Nagrada Aleksandri Ničić za

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

  • 08.07.2020
Američki glumac snimio pesmu o Kosovu
Džonatan Džekson, glumac, muzičar i pisac, dobitnik pet Emi nagrada, snimio je i objavio pesmu "Kosovo (svih žalosnih radost)".
  • 30.06.2020
Vidovdansko pesničko bdenije:
U porti manastira Gračanica, večeras je održano 30. Vidovdansko pesničko bdenije. Piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara", a on se zahvalio rečima da "od ove, praznične noći, lepše nema".
  • 27.06.2020