Vesti
Kultura

Od strašnog tavana do kreativne izložbe

Izložba „Tavan“ grafičara, vajara i studenta mitrovačkog Fakulteta umetnosti Stefana Boškoćevića iz Štrpca otvorena je u 20.30 časova u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Mitrovici. 
Od strašnog tavana do kreativne izložbe
Stefan Boškočević (Foto Kim)

Mladi autor je u razgovoru za Radio Kim istakao da je veoma zadovoljan svojim solo debijem. Na pitanje: „Zašto baš ’Tavan’“, Boškoćević je odgovorio:

„Kao mali, plašio sam se tavana, kao i sva deca. Roditelji su mi govorili da na tavanu ima čudovišta i babaroga. Nekako sam odlučio da se popnem gore, skupio sam hrabrost i otkrio nešto neverovatno. Na tom tavanu sam otkrio neke stvari koje su moji roditelji i deda bacili. Kopao sam po tavanu i pronašao u kovčezima stare fotografije, miljee, televizore i sve te stvari sam kasnije pretočio u crtež“, rekao je on.

Boškoćević je sve svoje studentske radove, spremane godinu dana, predstavio večeras na prvoj samostalnoj izložbi. Bio je bio vidno zadovoljan zbog broja posetilaca, ali i podrške kolega. Svi prisutni su imali samo pozitivne komentare.

„Na izložbi sam imao i mali performans, popeo sam se na stubu. Tako sam, na neki način, prikazao taj tavan i kako doći do tavana, gde sam skicirao neke svoje radove“, otkrio je umetnik.

Boškoćević je dodao da izložbu želi da oplemeni novim radovima na kojima trenutno radi. Uskoro ga očekuje još jedna izložba u Mitrovici, a nakon toga planira da nastavi sa učestvovanjem konkursima za samostalne prikaze radova.

Stefan Boškoćević je rođen 2001. godine u Štrpcu. Srednju školu za tekstil i dizajn je završio u Leskovcu. Paralelno pohađa studije vajarstva i grafičkog dizajna na Fakultetu umetnosti. Do sada je izlagao na više kolektivnih izložbi.Ostale vesti

Gračanica: Promocija knjige „Suteren“ Mata Uljarevića

U okviru Vidovdanskih svečanosti Dom kulture „Gračanica“ organizuje promociju knjige dobitnika nagrade „Novica Tadić“, Mata Uljarevića „Suteren“, u sredu 7. juna 2023. sa početkom u 20 časova.

  • 06.06.2023
Vidovdanske svečanosti otvorene izložbom „U slavu svetlosti“
Izložbom „U slavu svetlosti - jedan izbor iz kolekcije Galerije Matice srpske’’ iz Novog Sada otvorene su 33. Vidovdanske svečanosti. U Domu kulture u Gračanici ujedno je potpisan protokol o saradnji između Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, Doma kulture „Gračanica’’ i Galerije umetnosti Priština i otvorena 25. likovna kolonija „Vidovdan 2023“.
  • 05.06.2023
Dečija smotra folklora u Arhangelima: Deco čuvajte ono što su naši preci ostavili
U porti manastira Svetih Arhangela kod Prizrena u okviru Vidovdanskih svečanosti održava se dečija smotra folklora pod nazivom ,,U susret Vidovdanu“ kojom počinju Vidovdanske svečanosti 2023. godine.
  • 04.06.2023
Novi Sad: Promocija knjige Žarka Milenkovića
U čitaonici Gradske biblioteke Novi Sad održana je promocija zbirke pesama "Svakodnevno ubijanje života" kosovsko-metohijskog pesnika Žarka Milenkovića.
  • 03.06.2023
Živojinu Rakočeviću uručen Gran pri festivala poezije u Inđiji
U Inđiji je svečano uručena Gran pri nagrada međunarodng festivala poezije koji se održava u ovom gradu. Glavna nagrada pripala je književniku sa Kosova Živojinu Rakočeviću.
  • 02.06.2023
Izložbom „U slavu svetlosti“ počinju Vidovdanske svečanosti

Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština organizuju trideset dva događaja u okviru Vidovdanskih svečanosti koje se održavaju od 01. do 28. juna u Gračanici i ostalim srpskim sredinama na Кosovu.

  • 02.06.2023