Vesti
Kultura

Objavljena nova knjiga Mitre Reljić

U izdanju Kosovskometohijskog odbora Matice srpske objavljena je knjiga prof. dr Mitre Reljić "Identitet i integritet srpskog jezika na Kosovu i Metohiji".
Objavljena nova knjiga Mitre Reljić
Prof. dr Mitra Reljić (Foto mitropolija.com)

U srž ove knjige Mitre Reljić, među drugim faktorima, utkan je izostanak adekvatne jezičke politike i jezičkog planiranja, kao i činjenica da se na dnevnom redu dosadašnjih i tekućih pregovora u cilju "normalizacije odnosa" između države Srbije i dela njene teritorije, nijedanput nije izdvojeno našlo jedno od najvažnijih pitanja - pitanje očuvanja identiteta kosovskometohijskih Srba, Goranaca i drugih koji se služe srpskim jezikom, te očuvanja identiteta i integriteta srpskog jezika na Kosovu i Metohiji.

Recenzenti knjige su prof. dr Jelica Stojanović i prof. dr Branislava Diplarić. U sklopu knjige objavljen je i rezime na ruskom koji je prevela Verica Ševo i engleskom jeziku koji je prevela Ljiljana Tubić. Korektoru i sastavljanje registra pojmova uradio je Branislav Karanović.

Štampanje ove knjige finansirao je Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.Ostale vesti

Nasleđe od kamena i neba u Vašingtonu
Uoči Dana Svetog Save, 26. januara 2023. godine, u Ambasadi Republike Srbije u Vašingtonu otvorena je izložba fotografija "Nasleđe od kamena i neba" inspirisana Uneskovom svetskom kulturnom baštinom Srbije. Izložbu su otvorili Ambasador Republike Srbije u SAD Marko Đurić i Svetlana Rogić, osnivačica i direktorka organizacije "Art eksčejndž" (Art Exchange) iz Vašingtona, koja je i organizatorka izložbe.
  • 29.01.2023
Dokumentarni film: Životna škola i filmska istina

Životna škola i filmska istina - ovako jedan od najpoznatijih dokumentarista u regionu, Boris Mitić, objašnjava autorski dokumentarni film. U Privatnom kulturnom centru Akvarijus ove nedelje su posetioci mogli da razgovaraju sa najpoznatijim imenima srpske dokumentaristike - Milošem Tomićem, Milošem Ivanovićem, Borisom Mitićem i Nikolom Dragovićem.

  • 29.01.2023
Svetosavska akademija u Gračanici: Priznanje Sunčici Denić
Tradicionalno, pred praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju, u Gračanici je održana Svetosavska akademija. Priznanje "Đorđe Lekić" ove godine dodeljeno je književnici i naučnoj radnici prof. dr Sunčici Denić iz Vranja.
  • 26.01.2023
Svečana Svetosavska akademija u četvrtak u Gračanici
Svečana Svetosavska akademija održaće se u četvrtak, 26. januara  u prostorijama Doma kulture Gračanica, sa početkom u 12:00 časova.
  • 23.01.2023
Dečji film ’’Vučje bobice’’ u petak u Gračanici
Dečji film "Vučje bobice" reditelja Sretena Jovanovića biće prikazan u petak, 20. januara u 18.00 časova u Domu kulture "Gračanica".
  • 18.01.2023
’’Pobedi uvek prethodi upoznavanje neba’’
Priča o magiji trenutka u kom se svetlost lomi, poezija o najvećoj ljubavi  i erosu sadržanim u molitvi i emociji za najbliže, i na kraju gitara koja je trebalo da otera sav baksuzluk od nove godine, sadržaj su programa kojim je u PKC „Akvarijus“ sinoć dočekana pravoslavna Nova godina.
  • 14.01.2023