Vesti
Kultura

Obeležena slava Udruženja guslara, zdravičara i epskih pesnika “Banović Strahinja”

Guslarsko veče održano je sinoć u Mitrovačkom dvoru u Kosovskoj Mitrovici. Veče je organizovano povodom obeležavanja slave Udruženja guslara, zdravičara i epskih pesnika „Banović Strahinja“.
Obeležena slava Udruženja guslara, zdravičara i epskih pesnika “Banović Strahinja”
Sa večeri guslara (Foto Radio Mitrovica sever)

Mitrovačkoj publici predstavili su se guslari i epski pesnici iz Nikšića i Podgorice, a veče je simbolično otvorio najstariji član udruženja Ratomir Rato Vukašinović.

Direktor Kulturnog centra „Dragica Žarković“ pozdravio je prisutne i gostima uputio reči dobrodošlice, sa željom da ovo veče bude prožeto nadahnutom epskom poezijom, zajedništvom, bratskom ljubavlju i slogom.

On je Udruženju „Banović Strahinja“ čestitao obeležavanje slave i istakao da su oni najbolji čuvari tradicije.

„Poštujući tradiciju, čuvamo svoj identitet, jezik, pismo, kulturu i naravno sebe. Neka nas ove večeri zapljusne i duh čojstva, jer se kroz vekove, čojstvo i gostoprimstvo bili odlike kosovaca“ - rekao je Mihajlović.

Pavle Milić iz Podgorice je u svojoj besedi podsetio na zajedništvo i istoriju Srba i Crnogoraca, i ukazao na to da su junačke narodne pesme bile način izražavanja moralnih i društvenih vrednosti.

Predsednik Udruženja guslara “Vojvoda Mina Radović” iz Podgorice Radovan Radović istakao je da je velika čast ponovo doći u Kosovsku Mitrovicu i nastupiti pred, kako je rekao, bratskom publikom.

„Zadovoljstvo je biti večeras sa vama ovde. Mi smo Udruženje koje neguje pesmu, i da kroz tu pesmu povratimo onaj duh koji su naši preci kroz epsku poeziju vekovima prenosili. Velika je radost večeras biti ovde sa pobratimima, odnosno sa braćom. Nećemo pevati samo o čojstvu i junaštvu već i o bratskoj slozi“ - rekao je Radović.

Udruženje „Banović Strahinja“ je predsedniku Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandru Spiriću i direktoru Kulturnog centra „Dragica Žarković“ uručilo zahvalnice.

U programu su učestvovali Željko Bugarin, Ratomir Vukašinović, Krsto Anđelić, Ranko Bojić, Mido Todorović, Bajo Adžić, Siniša Petrić, Jovan Knežević, Jovan Tvrdišić, Todor Dobrić, Stanko Adžić, Željko Martinović (frulaš), Rade Bojović (pesnik) i Hadži Radovan Radović (pesnik).

Organizator događaja je Udruženje guslara, zdravičara i epskih pesnika „Banović Strahinja“ iz Kosovske Mitrovice, dok je pokrovitelj događaja Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica.

 Ostale vesti

Predstava ’’Srpska drama’’ u četvrtak u Srednjoškolskom centru
Predstava "Srpska drama", aktuelizovana verzija komada Siniše Кovačevića u režiji Zorana Кovandžića, a u izvođenju glumaca Alternativne pozorišne trupe "Čkalja" iz Кruševca biće odigrana u četvrtak 23. marta u 11 časova u Srednjoškolskom centru u Lapljem Selu.
  • 20.03.2023
Jovan Zafirović: Aforizam je moj stav
Zbirka aforizama "Glavom kroz stid" mladog satiričara iz Kosovskog Pomoravlja Jovana Zafirovića je predstavljena večeras publici u Domu kulture "Gračanica".
  • 15.03.2023
Promocija knjige aforizama Jovana Zafirovića večeras u Gračanici
Knjiga aforizama „Glavom kroz stid“ autora Jovana Zafirovića, biće predstavljena gračaničkoj publici u Domu kulture večeras u 19.00 časova.  U programu, pored autora, učestvuju Ivana Vanovac, Aleksandar Dunđerin i Žarko Milenković.
  • 15.03.2023
„Nedelja Kosova i Metohije“ u Matici srpskoj
Matica srpska, najstarija srpska književna, kulturna i naučna institucija, organizuje „Nedelje Kosova i Metohije“ od 20 do 24. marta 2023. godine u Novom Sadu.
  • 15.03.2023
Koncert “Metohijska pojanja” održan u Mitrovačkom dvoru
Koncert „Metohijska pojanja“ autora Svetislava Božiča održan je sinoć u Mitrovačkom dvoru u okviru manifestacije „U susret jubileju“ kojom Fakultet umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici ove godine obeležava 50 godina svog postojanja i rada.
  • 08.03.2023
Festival ženskog stvaralaštva od 7. do 10. marta u PKC
Festival ženskog stvaralaštva (FEŽES) 2023. počinje sutra u 18 sati i 30 minuta otvaranjem izložbe dečjih radova, koje potpisuju polaznici "Malog ateljea" i "Likovnog ateljea".
  • 06.03.2023