Vesti
Kultura

Obeležen Svetski dan igre u Mitrovici: Ples je sloboda

Svetski dan igre tradicionalno je obeležen na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici. 
Obeležen Svetski dan igre u Mitrovici: Ples je sloboda
Studenti Fakulteta umetnosti (Foto Radio Kontakt plus)

U programu su učestvovali studenti dramskog odseka fakulteta i Ansambl narodnih igara i pesama "Venac" iz Gračanice.

Izveden je niz koreografija, a prikazani su i kratki filmovi o igri i plesu u kojem su učestvovali studenti dramskog odseka.

"Jako sam uzbuđena, ovo je već ne znam koja godina po redu da mi na Fakultetu umetnosti obeležavamo Svetski dan igre, a poslednjih godina u zajedništvu sa Ansamblom narodnih igara i pesama Kosova i Metohije Venac. Tako da je to zajedništvo donelo još jednu novu, dodatno lepu energiju. Naravno, studenti su uvek uzbuđeni kada pripremamo Dan igre i nekako se ceo fakultet angažuje, a sada naravno i Venac - da uspemo u svojoj realizaciji. Želim svima njima da se zahvalim, kao i mojim studentima koji daju sve od sebe da bi delovali kao pravi igrači na sceni, a ne samo kao glumci" - kazala je profesorka dr Vera Obradović nakon izvedenih koreografija.

Koreografije su pokrile širok raspon žanrova.

"Upravo to je jedan dokaz i pokazatelj na ovaj Svetski dan igre da se kroz pokret, bez reči, može ispričati svaka priča - i tužna i vesela i tragična i mi se time pre svega bavimo i zato i sarađujemo sa fakultetom i sa ovim ljudima koji to rade kroz pedagogiju i edukaciju mladih, a nikad ni nama profesionalcima nije na odmet da naučimo nešto novo. I ples je nešto što nas kroz vekove i u najtežim momentima čini srećnim. Tako da je to esencija igre - da li je ona moderna, tradiconalna, obredna, kakva god ili ova umetnička, svejedno" - kazao je koreograf Miloš Cile Mitić Ansambla Venac koji učestvovao u pripremi dve koreografije.

Svoje zadovoljstvo nisu krili ni studenti.

"Za mene lično, ples je sloboda, gde ne moram ni najmanje da mislim kako se osećam, šta treba da kažem, gde treba da idem, ko sam ja, sve to nestane u trenutku kada zaigram" - kazala je studentkinja druge godine glume, Anastasija Rančić.

"Da, slažem se sa koleginicom. Prvo što sam pomislila - to je oslobađanje. Slobodno se čovek oseća, ne razmišlja ni o čemu, prenosi ono što u trenutku oseća najviše što može i mislim da to prija" - dodala je takođe studentkinja druge godine glume, Natalija Knežević.

Plesni komitet Međunarodnog pozorišnog instituta ustanovio je 29. april kao Međunarodni dan igre 1982. godine kako bi istakao raznolikost i talenat plesača širom sveta. Ovaj datum je izabran, jer se obeležava rođendan Žan-Žorža Novera (1727-1810), tvorca modernog baleta.Ostale vesti

Gračanica: Promocija knjige „Suteren“ Mata Uljarevića

U okviru Vidovdanskih svečanosti Dom kulture „Gračanica“ organizuje promociju knjige dobitnika nagrade „Novica Tadić“, Mata Uljarevića „Suteren“, u sredu 7. juna 2023. sa početkom u 20 časova.

  • 06.06.2023
Vidovdanske svečanosti otvorene izložbom „U slavu svetlosti“
Izložbom „U slavu svetlosti - jedan izbor iz kolekcije Galerije Matice srpske’’ iz Novog Sada otvorene su 33. Vidovdanske svečanosti. U Domu kulture u Gračanici ujedno je potpisan protokol o saradnji između Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, Doma kulture „Gračanica’’ i Galerije umetnosti Priština i otvorena 25. likovna kolonija „Vidovdan 2023“.
  • 05.06.2023
Dečija smotra folklora u Arhangelima: Deco čuvajte ono što su naši preci ostavili
U porti manastira Svetih Arhangela kod Prizrena u okviru Vidovdanskih svečanosti održava se dečija smotra folklora pod nazivom ,,U susret Vidovdanu“ kojom počinju Vidovdanske svečanosti 2023. godine.
  • 04.06.2023
Novi Sad: Promocija knjige Žarka Milenkovića
U čitaonici Gradske biblioteke Novi Sad održana je promocija zbirke pesama "Svakodnevno ubijanje života" kosovsko-metohijskog pesnika Žarka Milenkovića.
  • 03.06.2023
Živojinu Rakočeviću uručen Gran pri festivala poezije u Inđiji
U Inđiji je svečano uručena Gran pri nagrada međunarodng festivala poezije koji se održava u ovom gradu. Glavna nagrada pripala je književniku sa Kosova Živojinu Rakočeviću.
  • 02.06.2023
Izložbom „U slavu svetlosti“ počinju Vidovdanske svečanosti

Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština organizuju trideset dva događaja u okviru Vidovdanskih svečanosti koje se održavaju od 01. do 28. juna u Gračanici i ostalim srpskim sredinama na Кosovu.

  • 02.06.2023