Vesti
Kultura

Obeležavanje Evropskog dana jevrejske kulture u Kosovskoj Mitrovici

Povodom Evropskog dana jevrejske kulture u Privatnom kulturnom centru (PKC) "Akvarijus" u Кosovskoj Mitrovici večeras od 19.00 časova će biti održano predavanje "Sefardska prezimena na jugoslovenskom tlu do holokausta, njihova etimologija i geografska distribucija".
Obeležavanje Evropskog dana jevrejske kulture u Kosovskoj Mitrovici
Ilustracija (Foto Pixabay)

Ovo predavanje će održati istoričar Miloš Damjanović, vrsni poznavalac jevrejske istorije na Balkanu, koji će posetioce upoznati sa raznovrsnim i zanimljivim prezimenima španskih Jevreja koji su do Drugog svetskog rata svakodnevno delili životni prostor sa našim precima, svojim sugrađanima srpskog roda i pripadnicima drugih naroda.

Posetioci će biti u prilici da saznaju koja su sefardska prezimena postojala u Kosovskoj Mitrovici, ali i mnoge druge kuriozitete i zanimljivosti - o nobelovcu koji je imao krvne srodnike u Prištini, o svetski poznatom državniku koji je imao svoje prezimenjake u nekim gradovima naše nekadašnje jugoslovenske domovine, o predsedniku Izraela koji je delio svoje prezime sa nekadašnjim žiteljima Prištine...

Ulaz je slobodan.

Evropski dan jevrejske kulture je događaj koji se obeležava u nekoliko zemalja Evrope, tokom septembra meseca. Njegov cilj je organizovanje različitih aktivnosti vezanih za jevrejsku kulturu i njihovo približavanje javnosti, sa namerom da se tako otkrije kulturno i istorijsko nasleđe jevrejskog naroda.

Aktivnosti koordiniraju Evropska asocijacija za očuvanje i promociju jevrejske kulture (AEPJ), Evropski savet jevrejskih zajednica, B’nai B’rith Europe i Mreža jevrejskih četvrti u Španiji. Cilj je promocija i podizanje svesti o jevrejskoj kulturi u širem društvu u zemljama u kojima se ovaj događaj održava, u uverenju da veća svest o kulturi, tradiciji i životu različitih zajednica koje žive u istoj zemlji ili gradu pomaže ljudima da upoznaju "drugog", i na taj način jača komunikaciju i dijalog među kulturama u zemlji.

Više o programima koje organizuje PKC "Akvarijus" možete pročitati OVDE.Ostale vesti

Na
Druga po redu "Pijaca knjiga" otvorena je sinoć u Privatnom kulturnom centru "Akvarijus" u Kosovskoj Mitrovici. Promovisana je knjiga aforističara Jovana Zafirovića.
  • 04.10.2022
Otvara se pijaca knjiga u ’’Akvarijusu’’
Besedom o knjizi Nevene Milosavljević, predstavljanjem knjige aforizama "Glavom kroz stid" dobitnika Vibove nagrade Jovana Zafirovića, te muzičkim nastupom Petra Rakića (gitara) i Dragane Milić (vokal) večeras (ponedeljak, 3. oktobar) u mitrovačkom Privatnom kulturnom centru "Akvarijus" biće svečano otvorena druga po redu "Pijaca knjiga".
  • 03.10.2022
U Prizrenu počela radionica ’’Pesme prizrenske’’

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena počela je radionica pod nazivom „Pesme prizrenske“ koju organizuje umetničko udruženje Prizrenaca „Bistrica“.

  • 01.10.2022
’’SumLjivo lice’’ u Gračanici za početak jesenje sezone Narodnog pozorišta Priština
Predstava "SumLJivo lice" u režiji Milana Neškovića i produkciji Narodnog pozorišta u Prištini (NPP), rađena prema jednom od najpoznatijih dela Branislava Nušića, biće izvedena na obeležavanju godišnjice NPP-a i početku jesenje sezone 8. oktobra, od 20.00 časova u Domu kulture "Gračanica". 
  • 01.10.2022
Predstavljanje lika i dela Grigorija Božovića u Matici srpskoj
Dom kulture “Stari Kolašin” iz Zubinog Potoka predstaviće se publici u Novom Sadu, u Matici srpskoj i Srpskom narodnom pozorištu 30. septembra i prvog novembra.
  • 29.09.2022
Pesnički susreti ’’Lazar Vučković’’: U dva dana od Prizrena do Mitrovice
Dvodnevni Pesnički susreti "Lazar Vučković" održaće se 29. i 30. septembra, a pesnički karavan će obići Gornje selo kod Prizrena, Bogosloviju u gradu na Bistrici, Gračanicu, Prilužje i Kosovsku Mitrovicu.
  • 28.09.2022