Vesti
Kultura

Obeležavanje Evropskog dana jevrejske kulture u Kosovskoj Mitrovici

Povodom Evropskog dana jevrejske kulture u Privatnom kulturnom centru (PKC) "Akvarijus" u Кosovskoj Mitrovici večeras od 19.00 časova će biti održano predavanje "Sefardska prezimena na jugoslovenskom tlu do holokausta, njihova etimologija i geografska distribucija".
Obeležavanje Evropskog dana jevrejske kulture u Kosovskoj Mitrovici
Ilustracija (Foto Pixabay)

Ovo predavanje će održati istoričar Miloš Damjanović, vrsni poznavalac jevrejske istorije na Balkanu, koji će posetioce upoznati sa raznovrsnim i zanimljivim prezimenima španskih Jevreja koji su do Drugog svetskog rata svakodnevno delili životni prostor sa našim precima, svojim sugrađanima srpskog roda i pripadnicima drugih naroda.

Posetioci će biti u prilici da saznaju koja su sefardska prezimena postojala u Kosovskoj Mitrovici, ali i mnoge druge kuriozitete i zanimljivosti - o nobelovcu koji je imao krvne srodnike u Prištini, o svetski poznatom državniku koji je imao svoje prezimenjake u nekim gradovima naše nekadašnje jugoslovenske domovine, o predsedniku Izraela koji je delio svoje prezime sa nekadašnjim žiteljima Prištine...

Ulaz je slobodan.

Evropski dan jevrejske kulture je događaj koji se obeležava u nekoliko zemalja Evrope, tokom septembra meseca. Njegov cilj je organizovanje različitih aktivnosti vezanih za jevrejsku kulturu i njihovo približavanje javnosti, sa namerom da se tako otkrije kulturno i istorijsko nasleđe jevrejskog naroda.

Aktivnosti koordiniraju Evropska asocijacija za očuvanje i promociju jevrejske kulture (AEPJ), Evropski savet jevrejskih zajednica, B’nai B’rith Europe i Mreža jevrejskih četvrti u Španiji. Cilj je promocija i podizanje svesti o jevrejskoj kulturi u širem društvu u zemljama u kojima se ovaj događaj održava, u uverenju da veća svest o kulturi, tradiciji i životu različitih zajednica koje žive u istoj zemlji ili gradu pomaže ljudima da upoznaju "drugog", i na taj način jača komunikaciju i dijalog među kulturama u zemlji.

Više o programima koje organizuje PKC "Akvarijus" možete pročitati OVDE.Ostale vesti

Tamari Denić Studentski Oskar za film ’’Istina’’
Rediteljka iz Berlina Tamara Denić jedna je od dobitnica ovogodišnjeg Studentskog Oskara. Nagrada joj je pripala za kratki film "Istina" čija su mesta radnje Beograd i Hamburg.
  • 18.09.2023
YU grupa na ’’Rok festu’’ 22. septembra u Leposaviću
Tradicionalna muzička manifestacija “Rok fest”, biće održana 22. septembra na platou Centra za kulturu “Sava Dečanac” u Leposaviću kada će nastupiti i YU grupa.
  • 18.09.2023
Školski čas kulture govora i monodrama ’’Miloš Obrenović’’ u Lapljem Selu
Udruženje za razvoj i unapređivanje kulture javnog govora „Izražajnost“ iz Beograda i Dom kulture „Gračanica“ za učenike OŠ “Miladin Mitić” iz Lapljeg Sela i Gimnazije organizuju radionicu o unapređenja kulture javnog govora i izvođenje monodrame “Miloš Obrenović”.
  • 17.09.2023
Tribina i izložba fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“
Povodom devedeset godina od osvećenja crkve u Uroševcu posvećene Svetom Caru Urošu (Nemanjiću) Dom kulture „Gračanica“, Arhiv Кosova i Metohije, Galerija umetnosti Priština i Eparhija raško-prizrenska organizuju tribinu i izložbu fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“. 
  • 08.09.2023
Gračanica: Audicija za predstavu „Pepeljuga u zemlji čuda“
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ sekcija glume Doma kulture „Gračanica“ u nedelju 10. septembra 2023. godine od 13 časova organizuje audiciju za predstavu „Pepeljuga u zemlji čuda“.
  • 06.09.2023
Jovanu Zafiroviću nagrada ’’Poenta’’ za knjigu ’’Glavom kroz stid’’
Aforističar Jovan Zafirović je dobitnik ovogodišnje nagrade „Poenta“ koja se tradicionalno dodeljuje mladom autoru u okviru Novosadskog festivala knjige. Zafirović je nagrađen za knjigu „Glavom kroz stid“ koju su 2022. godine objavili mitrovački Privatni kulturni centar (PKC) „Akvarijus“ i Društvo književnika КiM.
  • 01.09.2023