Vesti
Kultura

O romanu Petra Todorovića u Mitrovici i Gračanici

Promocija romana "Otkucaji duge" Petra Todorovića održaće se u četvrtak, 8. decembra u Кosovskoj Mitrovici u Privatnom kulturnom centru "Akvarijus" od 19.30 i u petak, 9. decembra u Domu kulture "Gračanica" od 19.00.
O romanu Petra Todorovića u Mitrovici i Gračanici
Petar Todorović na promociji u Ivanjici (Printskrin Jutjub@Info LIGA Ivanjica)

O romanu koji je ove godine izdala beogradska "Čigoja" govoriće predsednik Udruženja pisaca Кragujevca Radenko Bjelanović, predsednik UNS-a Živojin Rakočević, Aleksandar Dunđerin i autor.

Roman "Otkucaji duge" je pre svega istorijski roman, ali se može podvesti žanrovski i pod psihološki, a predstavlja potrebu autora da, uprkos turbulentnom periodu u kojem živimo, shvati suštinu Balkana.

Priča započinje čudnovatim putovanjem Aleksandra, bosonogog dečaka iz malenog bosanskog sela, Кosmreja, koji, pokušavajući da stvori za sebe bolji svet odlazi u Beč. U vozu upoznaje svoju kasniju suprugu, Mariju Maurer. Njihova deca preuzimaju ulogu glavnih junaka, i održavaju je manje ili više do samog kraja.

"Bosna je vekovna inspiracija. U meni je probudila emociju prema različitosti. Volim njenu multietničku snalažljivost, njen prekor i sud o budućem periodu. ’Otkucaji duge’ su nastali kao proizvod moje težnje da ukažem na besmislenost rata, na ushićenje uma koje pomračuje jedna odluka", rekao je autor.

Više o programima PKC "Akvarijus" možete pročitati OVDE.Ostale vesti

Nasleđe od kamena i neba u Vašingtonu
Uoči Dana Svetog Save, 26. januara 2023. godine, u Ambasadi Republike Srbije u Vašingtonu otvorena je izložba fotografija "Nasleđe od kamena i neba" inspirisana Uneskovom svetskom kulturnom baštinom Srbije. Izložbu su otvorili Ambasador Republike Srbije u SAD Marko Đurić i Svetlana Rogić, osnivačica i direktorka organizacije "Art eksčejndž" (Art Exchange) iz Vašingtona, koja je i organizatorka izložbe.
  • 29.01.2023
Dokumentarni film: Životna škola i filmska istina

Životna škola i filmska istina - ovako jedan od najpoznatijih dokumentarista u regionu, Boris Mitić, objašnjava autorski dokumentarni film. U Privatnom kulturnom centru Akvarijus ove nedelje su posetioci mogli da razgovaraju sa najpoznatijim imenima srpske dokumentaristike - Milošem Tomićem, Milošem Ivanovićem, Borisom Mitićem i Nikolom Dragovićem.

  • 29.01.2023
Svetosavska akademija u Gračanici: Priznanje Sunčici Denić
Tradicionalno, pred praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju, u Gračanici je održana Svetosavska akademija. Priznanje "Đorđe Lekić" ove godine dodeljeno je književnici i naučnoj radnici prof. dr Sunčici Denić iz Vranja.
  • 26.01.2023
Svečana Svetosavska akademija u četvrtak u Gračanici
Svečana Svetosavska akademija održaće se u četvrtak, 26. januara  u prostorijama Doma kulture Gračanica, sa početkom u 12:00 časova.
  • 23.01.2023
Dečji film ’’Vučje bobice’’ u petak u Gračanici
Dečji film "Vučje bobice" reditelja Sretena Jovanovića biće prikazan u petak, 20. januara u 18.00 časova u Domu kulture "Gračanica".
  • 18.01.2023
’’Pobedi uvek prethodi upoznavanje neba’’
Priča o magiji trenutka u kom se svetlost lomi, poezija o najvećoj ljubavi  i erosu sadržanim u molitvi i emociji za najbliže, i na kraju gitara koja je trebalo da otera sav baksuzluk od nove godine, sadržaj su programa kojim je u PKC „Akvarijus“ sinoć dočekana pravoslavna Nova godina.
  • 14.01.2023