Vesti
Kultura

O kavalu i srpskom kolu u Prištini

O očuvanju, prezentaciji i specifičnostima kavala i srpskog kola kao prepoznatljivim elementima nematerijalne kulture u Srpskom kulturnom centru u Prištini su govorili rukovodilac nacionalnog ansambla “Venac” Miloš Cile Mitić i prvi profesor sviranja na kavalu Miloš Nikolić.
O kavalu i srpskom kolu u Prištini
Predstavljanje kavala u Prištini (Foto Kim)

Srpsko kolo nalazi se na Uneskovoj listi svetske nematerijalne baštine od decembra 2017. godine. Ansambl “Venac” se profesionalno godinama bavi očuvanjem i prezentacijom ovog vida kulturnog nasleđa.

“Mi veoma često mislimo da se element štiti tek onda kada je na rubu nestanka. Upravo je srpsko kolo pokazatelj da to ne mora biti slučaj. Element koji je sveprisutan u narodu je stavljen na Uneskovu listu i zaštićen”, rekao je rukovodilac ovog ansambla Miloš Cile Mitić.

Zvuk kavala je u Sirinićkoj župi nekada okupljao stada i pastire. O sviračkoj praksi ovog instrumenta na Kosovu i Metohiji govorio je prvi profesor kavala u Srbiji Miloš Nikolić.

“Prvi pomeni o sviranju na ovom instrumentu u našim krajevima potiču iz prve polovine 20. veka. Kaval je specifičan jer prati ljudski glas i pesmu. Na nama je da sada negujemo tu tradiciju na pravi način. Njega nije lako svirati i to je još jedan od razloga zašto je bio ugrožen. Kada ne vežbate kaval, ne možete ga bez kondicije lako svirati”, naveo je Nikolić.

Kako bi se ovaj instrument očuvao, Srpsko etnomuzikološko društvo u saradnji sa ansamblom narodnih igara i pesama "Venac", organizovalo je radionicu sviranja i pevanja uz kaval u Gračanici i Štrpcu. Profesor kavala u Muzičkoj školi „Mokranjac“ u Beogradu, doktor muzičkih umetnosti Miloš Nikolić je kazao da su rešili da istraživanja prošire na područje celog Kosova.

“Kaval kao srpski tradicionalni instrument, pripada i drugim narodima Balkana. Nakon Drugog svetskog rata opala je praksa sviranja na kavalu, između ostalog i zbog ukidanja ovčarstva na Šar planini, jer je on pastirski instrument. Sada je došlo vreme da se sviranje na kavalu obnovi, naročito na Kosovu i Metohiji”, rekao je Nikolić.

Rukovodilac nacionalog ansambla “Venac" Miloš Cile Mitić, kazao je da su ciljevi organizovane radionice višestruki.

“Najbitniji je povratak kavala i kavalske svirke na Kosovo i Metohiju i u staru Srbiju odakle je i poteklo to sviranje i gde mu je pravo stanište. Radionica je prvobitno bila namenjena našim članovima, igračima. Međutim, prihvatili smo savet i Miloševu ideju da u radionicama učestvuju i deca sa centralnog Kosova”, rekao je Mitić.

Među učesnicama ove radonice bile su i sestre Emilija i Aleksandra Micić koje već pohađaju časove klavira u Muzičkoj školi “Stevan Stojanović Mokranjac”. One su želele da nauče i sviranje na ovom istrumentu.

“Kaval je lep kosovski instrument, mnogo mi se sviđa. Čula sam prvo njegovu melodiju koja mi se jako dopala, pa sam odlučila da dođem i naučim kako da sviram”, kazala je Emilija.

“Slušala sam ovaj instrument na internetu, lepo zvuči. Želela sam da dođem i probam da naučim”, rekla je Aleksandra.

Kaval je 2011. godine zahvaljujući Centru za očuvanje nasleđa Kosova i Metohije, Srpskom entomuzikolškom društvu, lokalnoj zajednici i kulturno umetničkim društvima prijavljen na nacionalnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa. Ukoliko svirka na ovom instrumentu, koji se pravi od grane jasena, bude adekvatno izvođena i upražnjavana, on sa spiska ugroženih može preći u red reprezentativnih i široko prepoznatljivih kada je srpska tradicionalna muzika u pitanju.

Predstavljanjem srpskog kola i sviranja na kavalu Srpski kulturni centar u Prištini privodi kraju projekat “Nematerijalno bogatstvo” u okviru kojeg je prethodno predstavljeno pet elemenata koji su upisani nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa: kosovski vez, tkanje bošči, te običaji: Bela vila, Ženidba Kraljevića Marka i Lazarice.Ostale vesti

Slikarstvo spojilo decu srpske, albanske i romske nacionalnosti
Kada je umetnost u pitanju, posebno likovna, reči nisu potrebne, dovoljan je pogled. Milica, Genton i Leonardo ne govore isti jezik, pripadaju različitoj kulturi, ali ipak, nešto im je zajedničko, ljubav prema slikanju.
  • 31.10.2020
Milan Vasić predstavio muzički spot snimljen na Kosovu
Milan Vasić, glumac Narodnog pozorišta Priština, predstavio je sinoć muzički spot za pesmu “Ja sam momče sa Kosova” Svetomira Ilića. Ovu pesmu Milan izvodi uz pratnju najpopularnijeg srpskog trubača Dejana Petrovića.
  • 30.10.2020
Đuren, događaj koji Gorance vraća u dom
Proslava Đurena u Gori je tradicionalni događaj koji uprkos promenama, iseljavanju i drugim društvenim i političkim događajima i dalje okuplja Gorance iz celog sveta. Đuren ili Đurđevdan je simbol identiteta ovog naroda. O samom događaju i o goranskom narodu i običajima danas se govorilo na tribini „„Nematerijalno kulturno nasleđe Goranaca” održanoj u Domu kulture “Gračanica”.
  • 28.10.2020

Pozorišna predstava "Sirano de Beržerak" u režiji Nenada Todorovića igra se danas u 11 časova u Domu kulture u Gračanici. 

  • 28.10.2020
Gračanica: Tribina o nematerijalnom kulturnom nasleđu Goranaca
Dom kulture „Gračanica“ organizuje tribinu „Nematerijalno kulturno nasleđe Goranaca: Proslava Đurđevdana (Đurena) – tradicija za održivu budućnost“. Tribina će biti održana u sredu, 28. oktobra, sa početkom u 13 časova.
  • 26.10.2020
Prestižne muzičke nagrade i priznanja za Kosovsku Mitrovicu
U toku meseca oktobra, prestižnim muzičkim nagradama i priznanjima okitili su se Crkveni hor “Branislav Nušić”, doajen mitrovičke muzičke scene Petar Rakić, kao i Džez i bluz festival “North city”.
  • 23.10.2020