Vesti
Kultura

Nušićeva "Autobiografija" u Gračanici

Predstava "Autobiografija" rađena po istoimenom Nušićevom delu, koju je u produkciji Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada režirao Predrag Štrbac, biće izvedena 14. juna u Domu kulture u Gračanici.
Nušićeva
Detalj iz predstave (Foto Srpsko narodno pozorište)

"Autobiografija" Branislava Nušića ima za zadatak da nam predstavi život jednog pisca. Nušić je na veoma humorističan i zanimljiv način davao podatke iz svog života, sa kojima se možemo i sami identifikovati.

O Nušićevom životu, njegovim rečima i opaskama, na sceni govore glumci: Milovan Filipović, Nebojša Savić, Milan Kovačević, Sonja Damjanović, Sanja Mikitišin i Višnja Obradović.

Srpsko narodno pozorište potpisalo je 14. januara ove godine protokol o dugoročnoj umetničkoj i poslovno-tehničkoj saradnji sa Narodnim pozorištem u Prištini sa sedištem u Gračanici. Tim protokolom podrazumeva se razmena predstava.

"Došao je i taj trenutak da i Srpsko narodno pozorište dođe ovde kod nas, na Kosovo, da ih ugostimo. Oni ovde dolaze sa "Autobiografijom" Branislava Nušića, što smatram da je jedan vrlo zanimljiv i pogodan tekst. Svi znamo koliko je Nušić veliki i značajan, to je delo iz školske lektire. Nušić je i vezan za samo Kosovo i Meohiju, bio je i konzul ovde u Prištini. Čini mi se da postoji višestruk značaj zbog čega bi ova predstava trebalo da bude zanimljiva za gledaoce", kazao je direktor NPP Predrag Radonjić.

Osim u Gračanici, predstava će biti izvedena i u Zvečanu 15. juna.Ostale vesti

Uljarević: Kosovo je hodočašće za Srbe
’’Kosovo je neka vrsta hodoščašća za Srbe odakle god oni dolazili, posebno za Srbe iz Crne Gore koji imaju taj Njegošev zavet u nekoj svojoj podsvesti i koji doživljavaju Kosovo na specijalan način’’, istakao je na promociji svoje zbirke poezije „Suteren” mladi pesnik Mato Uljarević u Domu kulture u Gračanici.
  • 08.06.2023
Gračanica: Promocija knjige „Suteren“ Mata Uljarevića

U okviru Vidovdanskih svečanosti Dom kulture „Gračanica“ organizuje promociju knjige dobitnika nagrade „Novica Tadić“, Mata Uljarevića „Suteren“, u sredu 7. juna 2023. sa početkom u 20 časova.

  • 06.06.2023
Vidovdanske svečanosti otvorene izložbom „U slavu svetlosti“
Izložbom „U slavu svetlosti - jedan izbor iz kolekcije Galerije Matice srpske’’ iz Novog Sada otvorene su 33. Vidovdanske svečanosti. U Domu kulture u Gračanici ujedno je potpisan protokol o saradnji između Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, Doma kulture „Gračanica’’ i Galerije umetnosti Priština i otvorena 25. likovna kolonija „Vidovdan 2023“.
  • 05.06.2023
Dečija smotra folklora u Arhangelima: Deco čuvajte ono što su naši preci ostavili
U porti manastira Svetih Arhangela kod Prizrena u okviru Vidovdanskih svečanosti održava se dečija smotra folklora pod nazivom ,,U susret Vidovdanu“ kojom počinju Vidovdanske svečanosti 2023. godine.
  • 04.06.2023
Novi Sad: Promocija knjige Žarka Milenkovića
U čitaonici Gradske biblioteke Novi Sad održana je promocija zbirke pesama "Svakodnevno ubijanje života" kosovsko-metohijskog pesnika Žarka Milenkovića.
  • 03.06.2023
Živojinu Rakočeviću uručen Gran pri festivala poezije u Inđiji
U Inđiji je svečano uručena Gran pri nagrada međunarodng festivala poezije koji se održava u ovom gradu. Glavna nagrada pripala je književniku sa Kosova Živojinu Rakočeviću.
  • 02.06.2023