Vesti
Kultura

N.Todorović: Dobro poznajem ovu publiku, voleće predstavu

Nakon premijere u Leskovcu, predstava „Ako se probudiš ili kao da je važno“ po scenariju Isidore Milosavljević, a u režiji Nenada Todorovića večeras će biti igrana u Gračanici.
N.Todorović: Dobro poznajem ovu publiku, voleće predstavu
Nenad Todorović (Foto Kim)

Ova porodična drama je rađena u koprodukciji Prištinskog narodnog pozorišta sa Leskovačkim. „Meni je bilo zadovoljstvo da tu predstavu radim budući da poznajem taj ansambl jako dobro. Ja sam tri godine radio u Leskovačkom pozorištu, tako da je iskustvo prištinskog reditelja i leskovačkih glumacaizrodilo jednu dosta dobru predstavu koja će imati svoj život sigurno, bez obzira što je reč o porodičnoj drami sa elementima tragedije“, kaže za RTV Kim reditelj Nenad Todorović.

Komad je rađen po uzbudljivom postmodernističkom ključu, kaže reditelj, a sama dramska struktura je sadržajni narativ što može da se priključi klasičnoj drami.

„Mislim da je ovo dobar pokazatelj da kada se dva pozorišta udruže u autorskom smislu najpre, naravno i produkcijskom to se podrazumeva, je dobar dokaz da to može da se izrodi u nešto što je dobar umetnički projekat. Mi očekujemo dug život te predstave. Ovo večeras u Gračanici u Domu kulture, koliko god da bude igranja, verovatno je najdraže zato što se radi o našem gradu“.

Todorović se nada dobroj poseti i dobrom prijemu kod gračaničke publike.

„Možda je to samouvereno sa moje strane, ali pošto ja dobro poznajem ovu publiku znam da će voleti ovakvu vrstu tretmana jednog dramskog dela“.

Iako je tek nedavno imala premijeru, predstava „Ako se probudiš ili kao da je važno“ je već osvojila dve nagrade. Na Festivalu mladih pozorišnih stvaralaca "Metamorfoza", autorka komada Isidora Milosavljević dobila je nagradu stručnog žirija i nagradu novinara.

„Stručni i novinarski žiri nisu bili lokalni tako da se radi o neutralnim ljudima, što znači da se radi o dobrom komadu i to je ono što sigurno ovaj komad može da promoviše među dobre“, kaže Todorović.

U predstavi igraju: Maja Janković, Ivan Janković, Filip Radivojević, Nataša Stanković, Maja Jovanović i Nađa Tomić.

Dramaturg je Željko Hubač, a scenograf Goran Stojčetović.

Predstava „Ako se probudiš ili kao da je važno“ počinje večeras u 20 sati na matičnoj sceni Prištinskog pozorišta u Gračanici.

 Ostale vesti

’’To što ti je u srcu iznesi odmah, ne čekaj sutra’’
Više knjiga Penelope Skaj, jedne od najprodavanijih autorki Njujork Tajmsa, knjiga Slavoja Žižeka "Kao lopov usred belog dana", "Tuđa pravila" i "Svet po Garpu" Džona Irvinga u izdanju "Lagune", "Konstantinovo raskršće" Dejana Stojiljkovića, "Zamalek" Dejana Tiaga Stankovića, knjige Megi Stivoter u izdanju ’Publik praktikuma" – iza korica svih ovih knjiga stoji Predrag Peđa Marković.
  • 27.06.2022
Večeras dodela knjževnih nagrada i nastup Big benda RTS-a
U okviru Vidovdanskih svečanosti večeras će biti dodeljene književne nagrade "Zlatni krst kneza Lazara", "Gračanička povelja", "Кondir Кosovke devojke" i "Pero despota Stefana Lazarevića". Očekuje se i nastup Big benda RTS-a.
  • 27.06.2022
Marijana Simić izabrana za Kosovku devojku
U porti manastira Gračanica sinoć je održan „Izbor za Kosovku devojku“. Titulu najlepše je ponela Marijana Simić iz Batusa.
  • 27.06.2022
Uručene nagrade ‘’Longin’’ i ‘’Dimitrije Popović’’
U Galeriji Doma kulture "Gračanica" svečano je otvorena izložba sa 24. Vidovdanske likovne kolonije i dodeljena nagrada “Longin“ akademiku Svetomiru Arsiću Basari za sveobuhvatno likovno stvaralaštvo. Zvezdani Gerić je uručena nagrada "Dimitrije Popović" za najuspešniju mladu umetnicu na likovnoj koloniji "Vidovdan 2022".
  • 25.06.2022
Promocija Vidovdanskog glasnika: Štampani osvrt na godinu koju nije pojelo ćutanje
"Sudeći po ovom broju, nešto se u velikoj meri pomerilo kada je u pitanju naše stvaralaštvo na Kosovu i Metohiji", rekao je glavni i odgovorni urednik časopisa Vidovdanski glasnik Živojin Rakočević na promociji ove publikacije u Domu kulture "Gračanica".
  • 25.06.2022
Politička karijera i javni rad Tomislava Sekulića ostavili su zapažen trag na političkoj sceni Kosova i Metohije krajem 20. veka. U knjigu "Кosovska hronika Tomislava Sekulića", koja je sinoć promovisana u Domu kulture "Gračanica" autor Stojan Sekulić je utkao dokumenta, novinske tekstove, rukopise svog strica, kako bi sačuvao od zaborava njegov dopripnos sredini u kojoj je delovao, ali i stavio na uvid javnosti sve što je relevantno za razumevanje i tumačenje života i rada ovog kosovskog političara.
  • 24.06.2022