Vesti
Kultura

NPP: Virtuelni festival uz želje za neposrednim susretima sa publikom

Za novogodišnje i božićne praznike Narodno pozorište u Prištini sa sedištem u Gračanici organizovalo je revijalni onlajn festival svojih predstava „Uprkos svemu“ koje su izvođene i snimljene tokom prethodnih nekoliko godina. Za realizaciju ovog virtuelnog festivala je izrađena i posebna internet platforma. Shodno periodu godine, iz NPP-a stižu i praznične želje.
NPP:  Virtuelni festival uz želje za neposrednim susretima sa publikom
''Revizor'' u Zvečanu (Foto Milan Kabašić)

„Iako je ovo svakako lep događaj kojim smo se potrudili da donekle nadomestimo umanjeni broj naših živih igranja i domaćih i inostranih gostovanja zbog pandemije korona virusa, nadam se da ćemo tokom naredne godine biti u prilici da se neposredno i što češće susrećemo sa našom publikom, što predstavlja suštinu bića pozorišta, kao i da ćemo nastaviti što pre sa našim normalnim funkcionisanjem i životima. To je i naša novogodišnja želja i za zaposlene u pozorištima i za našu publiku“, istakao je direktor Radonjić.

Na programu su gotovo sve predstave prištinskog pozorišta urađene u produkciji ove kuće tokom prethodnih nekoliko godina, od kojih su mnoge i na tekućem repertoaru. Tako će publika, među ostalima, moći da vidi i nešto starije predstave poput „Razvojnog puta Bore Šnajdera“ u režiji Slobodana Skerlića i „Revizora“ Maurisia Farea, ali i novije produkcije kao što su „Ženidba“ u režiji Milana Karadžića, „Žene iz Troje“ Nebojše Bradića i predstavu za decu „Sirano“ u rediteljskoj postavci Nenada Todorovića.

„Tokom deset dana, u terminu od 12 sati rezervisanom za dečje i od 20 časova za večernje predstave, biće prikazano ukupno 13 predstava našeg pozorišta koje će na ovaj način biti u prilici da pogleda publika na Kosovu i Metohiji, drugim delovima Srbije i u inostranstvu. Budući da smo relativno skoro obeležavali 70 godina od osnivanja našeg pozorišta koje uspelo da opstane uprkos izuzetno teškim okolnostima, shvatili smo da bi i ovaj naš onlajn festival mogao poneti isti naziv“, naveo je direktor Narodnog pozorišta u Prištini Predrag Radonjić.

Novogodišnji i božićni onlajn pozorišni festival Narodnog pozorišta u Prištini počeo je u ponedeljak, 28. decembra, a trajaće do 6. januara naredne godine. Predstavama će se u navedenim terminima moći da pristupi preko sajta i fejsbuk stranice Narodnog pozorišta u Prištini, gde se mogu pronaći i detaljnije informacije o programu.


PROGRAM FESTIVALA

28. 12. 2020.
12.00. „Uspavana lepotica“, tekst i režija Radmila Knežević
20.00 – „Razvojni put Bore Šnajdera“, tekst Aleksandar Popović, režija Slobodan Skerlić

29. 12. 2020.
12.00. „Sirano“, tekst Igor Bojović, režija Nenad Todorović
20.00 „Banović Strahinja“, tekst Borislav Mihailović Mihiz, režija Nebojša Bradić

30. 12. 2020.
12.00 „Uspavana lepotica“, tekst i režija Radmila Knežević
20.00 „Dantonova smrt“, tekst Georg Bihner, režija Maurisi Fare

31. 12. 2020.
12.00 „Dve novogodišnje jelke“, tekst i režija Radmila Knežević
20.00 „Ženidba“, tekst N. V. Gogolj, režija Milan Karadžić

01. 01. 2021.
12.00 „Sirano“, tekst Igor Bojović, režija Nenad Todorović
20.00 “Strah i beda Trećeg rajha“, tekst Bertol Breht, režija Slobodan Skerlić

02. 01. 2021.
12.00 „Uspavana lepotica“, tekst i režija Radmila Knežević
20.00. „Revizor“, tekst N. V. Gogolj, režija Maurisi Fare

03. 01. 2021.
12.00 „Dve novogodišnje jelke“, tekst i režija Radmila Knežević
20.00 „Žene iz Troje“, adaptacija teksta Evripida i režija Nebojša Bradić

04. 01. 2021.
12.00 „Sirano“, tekst Igor Bojović, režija Nenad Todorović
20.00 „Ministarstvo izbavljenja“, tekst Konal Morison, režija Luisa Sanfi

05. 01. 2021.
12.00 „Uspavana lepotica“, tekst i režija Radmila Knežević
20.00 „Ivkova slava“, po motivima teksta Stevana Sremca, režija Bojan Stojčetović

06. 01. 2021.
12.00 „Dve novogodišnje jelke“, tekst i režija Radmila Knežević
20.00 „Slobodan šou“, tekst i režija Jelena Bogavac i Nenad TodorovićOstale vesti

Učenici muzičke škole u Lapljem Selu nagrađeni sa devet priznanja
Na Međunarodnom takmičenju klavirista koje je od 23. do 30. decembra 2020. godine održano u OŠ „Vladimir Đorđević“ u Aleksincu, učenici Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ Gračanica – Laplje Selo osvojili su tri treće nagrade i jednu pohvalu. Tako su okončali godinu koja je za njih bila zaista uspešna jer su za nepunih mesec dana osvojili čak devet priznanja i nagrada.
  • 23.01.2021
Tamara Tomanović: Nasilje poprima sve veće razmere

"Nažalost, mislim da će proći i hiljadu godina i da će priča o demonstraciji sile nad slabijima biti aktuelna. Nakon premijere filma "Polomljeno rebro" mnogo žena mi je pisalo da mi kažu da su se pronašle u svakoj mojoj rečenici i šta su sve proživele od partnera. Ni sama nisam bila svesna koliko je nasilje učestalo i ne pričam samo o fizičkom, govorim i o psihičkom nasilju, koje poprima sve veće razmere. Nadam se da će ovaj film ohrabriti one žene koje nemaju snage ili mogućnosti ili se, prosto, plaše da napuste zlostavljača, kaže za Telegraf glumica Tamara Tomanović, junakinja "Polomljenog rebra", koje je podržao Populacioni fond Ujedinjenih nacija.

  • 22.01.2021
Gračanica: Tribina

Dom kulture „Gračanica“ organizuje tribinu „Strah i raseljeništvo u stvaranju mladih“ u okviru koje će predstaviti likovni portret mlade goranske likovne umetnice Julije Hočko. Tribina će se održati u petak u 18 časova putem Fejsbuk stranice Doma kulture.

  • 21.01.2021
„Sirano“ ponovo oduševio mališane u Gračanici
Izvođenjem predstave „Sirano“ Narodno pozorište u Prištini započelo je novu godinu. Mališani su uživali u komadu Edmonda Rostana, a Dom kulture Gračanica otvorio je svoj program za 2021. godinu.
  • 12.01.2021
Predstava
Pozorišna predstava "Sirano" Narodnog pozorišta u Prištini, a u režiji Nenada Todorovića, igraće se danas u Domu kulture "Gračanica".
  • 12.01.2021
Ansambl NPP-a izvešće sledeće nedelje predstavu "Sirano" u Domu kulture u Gračanici i Donjoj Gušterici.
  • 08.01.2021