Vesti
Kultura

NPP večeras u Beogradu, sutra u Novom Sadu

Glumci Narodnog pozorišta Priština večeras će se u Narodnom pozorištu u Beogradu predstaviti publici predstavom "Razvojni put Bore Šnajdera", koju je režirao Boban Skerlić. Isti komad će sutra biti izveden u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.
NPP večeras u Beogradu, sutra u Novom Sadu
Sa premijere predstave u Gračanici (Foto arhiva Kim)

Drama "Razvojni put Bore Šnajdera" koju je napisao Aleksandar Popović proglašena je polovinom devedesetih od strane pozorišne kritike za najbolju srpsku dramu druge polovine dvadesetog veka.

Direktor Narodnog pozorišta Priština Predrag Radonjić očekuje da će se glumci pozorišta kojim rukovodi Beograđanima i Novosađanima predstaviti u punom sjaju.

"Gostovanja u Narodnom pozorištu u Beogradu, a potom u Novom Sadu, puno znače. Na neki način, mi kao Narodno pozorište Priština smo treća kuća po značaju. Imamo tu čast da gostujemo u Beogradu i Novom Sadu i posebno mi je zadovoljstvo što ćemo gostovati sa obnovljenom predstavom ’Razvojni put Bore Šnajder’ za koju lično smatram da je jedna od najboljih predstava koje su urađene od obnavljanja rada Prištinskog pozorišta 2005. godine. Mislim da će se naše pozorište večeras u Beogradu i sutra u Novom Sadu predstaviti u svom punom sjaju, u svom punom kapacitetu, sa jednom dobrom predstavom, postavkom i jednim profesionalnim ansamblom koji je uradio svoj posao na veoma zavidnom nivou", kazao je Radonjić.

Gostovanje Narodnog pozorišta Priština u Beogradu i Novom Sadu je, prema rečima glumice Aleksandre Cucić, odlična prilika da publika van Kosova i Metohije vidi i oceni rad ovog profesionalnog ansambla.

"Ta predstava je imala jednu pauzu i nismo imali mogućnosti da je igramo. S obzirom da je jako kvalitetna, obnovili smo je i nama to veoma znači jer publika van Kosova i Metohije može da vidi naš rad i da oceni kakav je", kazala je Cucićeva.

U predstavi igraju još i Igor Damnjanović, Dejan Cicmilović, Branko Babović, Nebojša Đorđević, Bojan Stojčetović, Milan Vasić, Anika Grujić i Ivana Kovačević.

Predstava "Razvojni put Bore Šnajdera" je premijerno izvedena u Gračanici 28. januara 2016. godine, a izvođena je u Šilovu, Zvečanu, Zubinom Potoku.Ostale vesti

MMA u ’’Akvarijusu’’
Prvi deo umetničkog performansa MMA („Mali Multimedijalni Angažman“) održaće se u mitrovačkom Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u petak 5. marta 2021. godine od 19 časova.
  • 03.03.2021
Ponovo radi Škola glume NPP-a!
Škola glume Narodnog pozorišta u Prištini nastavlja sa radom u Domu kulture Gračanica u sredu, 10. marta 2021. godine.
  • 01.03.2021
Restaurisani spomen krst ponovo istaknut u dvorištu Doma kulture
Danas je u dvorištu Doma kulture "Gračanica" postavljen restaurisani spomen krst "Srbi Кosovci - za krst časni i slobodu zlatnu" posvećen stradalim Srbima u NATO bombardovanju i tokom egzodusa 1999. godine.
  • 01.03.2021
’’Uprkos svemu’’ u gradu na Ibru
Dokumentarni film „Uprkos svemu“ Gorana Avramovića, posvećen radu Narodnog pozorišta u Prištini sa privremenim sedištem u Gračanici, priča je o kolektivu koji je pokazao da se ljubav prema umetnosti ne može uništiti. Film koji kroz priču o životu jedne institucije, govori o sudbini srpskog naroda, kulture, postojanja i identiteta na Kosovu, prikazan je sinoć u severnom delu Kosovske Mitrovice.
  • 26.02.2021
Projekcija filma
Dokumentarni film „Uprkos svemu“ Gorana Avramovića posvećen radu Narodnog pozorišta Priština biće premijerno prikazan danas u Kosovskoj Mitrovici, u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“.
  • 25.02.2021
Veče ruskih romansi u Gračanici
U Domu kulture u Gračanici večeras će biti održan Koncert ruskih romansi.
  • 25.02.2021