Vesti
Kultura

NPP: U Republici Srpskoj kao kod kuće

Narodno pozorište u Prištini je proteklog vikenda izvelo predstavu „Ženidba“ u tri grada Republike Srpske. Imali smo utisak kao da smo igrali pred domaćom publikom, kazala je za RTV Kim glumica Jelena Orlović.
NPP: U Republici Srpskoj kao kod kuće
Poklon publici u Prijedoru (Foto infoprijedor.ba)

Publika u Banjaluci, Doboju i Prijedoru imala je priliku da pogleda komad „Ženidba“ koji je, prema tekstu Nikolaja Gogolja, na scenu postavio Milan Karadžić.

Direktor NPP-a Predrag Radonjić kaže da je publiku u Republici Srpskoj osim samog izvođenja predstave interesovao i sam rad našeg teatra.

„Publika je uživala u predstavama, družila se sa nama, podelili smo sa njima utiske nakon predstave. Pričali smo o našem radu i životu na Kosovu“, kazao je Radonjić.

„U Doboju i Prijedoru dogovorena su češća gostovanja u narednom periodu“, naveo je Radonjić i dodao da su „po njegovom mišljenju, gostovanja poput ovih veoma značajna“.

„Gostovati svuda gde možemo izvoditi predsatve na našem jeziku i biti među našim narodom, među ljudima koji nas lepo i toplo primaju, to je posebno zadovoljstvo“, kazao je on.

Glumica Jelena Orlović koja u predstavi „Ženidba“ tumači lik Agafje Tihonovne, istakla je da je turneja po Republici Srpskoj prevazišla njena očekivanja.

„Sale su bile prepune. Narod smo ostavili sa velikim i prelepim utiskom. Ostajali su nakon predstava da se upoznaju sa nama, ispraćani smo velikim aplauzima. Iako je gostovanje, a mi ne poznajemo dobro tamošnju publiku, imali smo utisak kao da igramo pred našom domaćom publikom“, rekla je Orlovićeva.

Narodno pozorište u Prištini, nakon mini turneje po Republici Srpskoj, vraća se domaćoj publici izvođenjem predstave „Žene iz Troje“ u režiji Nebojše Bradića 26. novembra u Bitef teatru u Beogradu, što će ujedno biti i prestonička premijera tog komada.

Na samom kraju ovog i početku sledećeg meseca ansambl NPP-a će odigrati "Ivkovu slavu u Prizrenu" 30. novembra u Zvečanu, a 1. decembra u Zubinom Potoku.

Krajem godine očekuje se i nova premijera dečije predstave.Ostale vesti

Virtuelna izložba i razgovor sa slikarkom Irinom Černjavski Šantrić
Dom kulture "Gračanica" večeras priprema virtuelnu izložbu slika i razgovor sa umetnicom Irinom Černjavski Šantrić.
  • 05.08.2020
“Koronavirus ostavlja nesagledive posledice u svetu muzike”
Od trenutka kada se koronavirus pojavio i na Kosovu veliki broj malih preduzeća, trgovina, kao i ugostiteljski i uslužni sektor trpe velike gubitke. U problemu su se našli i muzičari jer su ostali bez zarade, koja je za njih uglavnom i jedini izvor prihoda.
  • 30.07.2020
Kosovski vez kao umetničko delo
Kosovski vez je posebna tehnika vezenja na platnu. Nastala je u srednjem veku a bila je vrlo popularna na kraljevskim dvorovima. Iako retki, njegovi motivi su i sada prisutni a najčeće krase haljine i narodne nošnje igrača iz kulturno umetničkih društava. O kosovskom vezu se danas govorilo u Prištini, u Srpskom kulturnom centru.
  • 27.07.2020
Nagrada Aleksandri Ničić za

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

  • 08.07.2020
Američki glumac snimio pesmu o Kosovu
Džonatan Džekson, glumac, muzičar i pisac, dobitnik pet Emi nagrada, snimio je i objavio pesmu "Kosovo (svih žalosnih radost)".
  • 30.06.2020
Vidovdansko pesničko bdenije:
U porti manastira Gračanica, večeras je održano 30. Vidovdansko pesničko bdenije. Piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara", a on se zahvalio rečima da "od ove, praznične noći, lepše nema".
  • 27.06.2020