Vesti
Kultura

NPP: U Republici Srpskoj kao kod kuće

Narodno pozorište u Prištini je proteklog vikenda izvelo predstavu „Ženidba“ u tri grada Republike Srpske. Imali smo utisak kao da smo igrali pred domaćom publikom, kazala je za RTV Kim glumica Jelena Orlović.
NPP: U Republici Srpskoj kao kod kuće
Poklon publici u Prijedoru (Foto infoprijedor.ba)

Publika u Banjaluci, Doboju i Prijedoru imala je priliku da pogleda komad „Ženidba“ koji je, prema tekstu Nikolaja Gogolja, na scenu postavio Milan Karadžić.

Direktor NPP-a Predrag Radonjić kaže da je publiku u Republici Srpskoj osim samog izvođenja predstave interesovao i sam rad našeg teatra.

„Publika je uživala u predstavama, družila se sa nama, podelili smo sa njima utiske nakon predstave. Pričali smo o našem radu i životu na Kosovu“, kazao je Radonjić.

„U Doboju i Prijedoru dogovorena su češća gostovanja u narednom periodu“, naveo je Radonjić i dodao da su „po njegovom mišljenju, gostovanja poput ovih veoma značajna“.

„Gostovati svuda gde možemo izvoditi predsatve na našem jeziku i biti među našim narodom, među ljudima koji nas lepo i toplo primaju, to je posebno zadovoljstvo“, kazao je on.

Glumica Jelena Orlović koja u predstavi „Ženidba“ tumači lik Agafje Tihonovne, istakla je da je turneja po Republici Srpskoj prevazišla njena očekivanja.

„Sale su bile prepune. Narod smo ostavili sa velikim i prelepim utiskom. Ostajali su nakon predstava da se upoznaju sa nama, ispraćani smo velikim aplauzima. Iako je gostovanje, a mi ne poznajemo dobro tamošnju publiku, imali smo utisak kao da igramo pred našom domaćom publikom“, rekla je Orlovićeva.

Narodno pozorište u Prištini, nakon mini turneje po Republici Srpskoj, vraća se domaćoj publici izvođenjem predstave „Žene iz Troje“ u režiji Nebojše Bradića 26. novembra u Bitef teatru u Beogradu, što će ujedno biti i prestonička premijera tog komada.

Na samom kraju ovog i početku sledećeg meseca ansambl NPP-a će odigrati "Ivkovu slavu u Prizrenu" 30. novembra u Zvečanu, a 1. decembra u Zubinom Potoku.

Krajem godine očekuje se i nova premijera dečije predstave.Ostale vesti

Dom kulture ’’Gračanica’’ i Kulturni centar ’’Lukijan Mušicki’’ potpisali protokol o saradnji
Dom kulture “Gračanica” i Kulturni centar “Lukijan Mušicki” iz Temerina potpisali su danas protokol o saradnji koji predviđa razmenu kulturnih sadržaja.
  • 20.05.2022
Gračanica: Prezentacija KC ’’Lukijan Mušicki’’  iz Temerina

Prezentacija Кulturnog centra „Lukijan Mušicki “ iz Temerina održaće se u petak 20. maja 2022. godine u 11 časova u čitaonici „Darinka Jevrić“ Doma kulture „Gračanica“.

  • 19.05.2022
Lidija Dimkovska: Čovekov identitet je relativna stvar
Lidija Dimkovska je trenutno jedan od najboljih i najaktivnijih severnomakedonskih pisaca koji ne želi da bude određen nijednom nacionalnom književnošću. Piše na makedonskom jeziku, ali odbija da bude deo makedonske nacionalne književnosti sve dok ona bude zatvorena za makedonske pisce koji ne pišu na makedonskom jeziku.
  • 19.05.2022
KM: Noć muzeja tragom jevrejskih lekara
Uzbudljivom gradskom šetnjom kroz Кosovsku Mitrovicu, Privatni kulturni centar „Akvarijus“ obeležiće večeras Noć muzeja.
  • 18.05.2022
Dve nagrade za ’’Zvonara’’ u Zaječaru
Predstava "Zvonar Bogorodičine crkve", nastala kao rezultat poslovno-tehničke saradnje Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Кosovskoj Mitrovici, Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) i Doma kulture u Gračanici je dvostruko nagrađena na upravo završenom 12. Pozorišnom festivalu za decu "ZajeČAR".
  • 13.05.2022
Lidija Dimkovska u PKC ’’Akvarijus’’
Lidija Dimkovska, jedna od najznačajnijih savremenih severnomakedonskih spisateljica, dobitnica Nagrade za književnost Evropske unije biće gošća Privatnog kulturnog centra (PKC) „Akvarijus“ u ponedeljak, 16. maja 2022. godine.
  • 13.05.2022