Vesti
Kultura

NPP u Osečini: "Ženidba" u čast pogibije pukovnika Pavlovića

Povodom 20 godina od herojske pogibije pilota pukovnika Milenka Pavlovića, glumci Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici sinoć su u Osečini odigrali predstavu "Ženidba".
NPP u Osečini:
Detalj iz predstave (Foto arhiva Kim)

Glumica Tamara Tomanović je u izjavi za RTV Kim kazala da je ovo izvođenje predstave bilo veoma emotivno, kako za glumce ovog ansambla tako i za porodicu poginulog pukovnika Pavlovića.

“Ovo igranje ‘Ženidbe’ je bilo posebno za sve nas jer smo igrali u čast poginulog pilota Milenka Pavlovića, koji je za nas više od heroja. Divno je to što smo smehom veličali njegovo ime, veličali njegov podvig. Na taj način smo pokušali da mu se odužimo za sve ono što je on učinio za nas”, kazala je Tomanovićeva.

Supruga poginulog pilota, Slavica Pavlović, u izjavi za RTV Kim kaže da je za nju i njenu porodicu bila velika čast što su upravo glumci Prištinskog pozorišta učestvovali u obeležavanju dve decenije od herojske pogibije njenog supruga.

“Nama je bilo jako drago što je baš Prištinsko pozorište bilo na obeležavanju dvadesetogodišnjice od pogibije mog supruga. Predstava je bila divna kao i druženje sa tim ljudima koji su došli sa Kosova. Drago nam je što su došli u naš kraj”, rekla je Pavlovićeva.

Predstava “Zenidba” koju je po tekstu Nikolaja Gogolja režirao Milan Karadžić, jedna je od najizvođenijih predstava NPP-a.
Postavku "Ženidbe" u izvođenju NPP čine: Jelena Orlović, Milena Jakšić, Anika Grujić, Milan Vasić, Igor Damjanović, Milorad Kapor, Nebojša Đorđević, Bojan Stojčetović, Branko Babović i Tamara Tomanović.

Komandant koji je poleteo u smrt umesto mlađeg kolege

Pukovnik Milenko Pavlović je poginuo na nebu iznad Valjeva u avionu MIG 29 u borbi sa eskadrilom NATO aviona 04. maja 1999. godine. Bio je pogođen sa tri rakete, ispaljene od strane holandskih pilota sa aviona F-16 fajting falkon koji su bili zapadno od Tuzle. Stradao je još u vazduhu, a ostaci njegovog aviona pali su u selo Petnica.

Bio je komandant 204. lovačkog puka Vojske Jugoslavije.

Država Srbija je Pavlovića odlikovala Ordenom za hrabrost, a SPC je njegovoj porodici dodelila Orden Svetog vladike Nikolaja za junačko delo.

Pavlović je od svog zamenika u trenutku naređenja o poletanju na avione NATO-a tražio da po svaku cenu zadrži mlađeg kolegu, kako bi sam stao u odbranu neba nad Valjevom.

Rođen je 5. oktobra 1959. godine u Gornjem Crniljevu. Završio je vojnu gimnaziju "Maršal Tito" u Mostaru.
Vazduhoplovnu akademiju je završio u Zadru. Komandant 204. lovačko-avijacijskog puka postao je 1998. Iza njega su ostali supruga i dva sina. Sahranjen je 06. maja 1999. godine na Bežanijskom groblju u Beogradu.Ostale vesti

’’Antigona’’ ili zašto je pobuna nemoguća

Tragedija „Antigona“ koju je, prema Sofokleovom tekstu, adaptirao i režirao Nenad Todorović, sutra će biti premijerno izvedena od 19:00 na sceni Doma kulture “Gračanica”. Predstava je urađena u koprodukciji Narodnog pozorišta u Prištini i Narodnog pozorišta Timočke krajine "Zoran Radmilović" iz Zaječara.

  • 07.05.2021
„Mali Joakim“ naredne nedelje u Gračanici
Narodno pozorište u Prištini, Dom kulture „Gračanica“ i Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije organizuju Festival predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“.
  • 06.05.2021
Predstava Antigona premijerno u Gračanici
Sofoklova drama „Antigona“ koju je adaptirao i režirao Nenad Torodović svoju premijeru će imati u subotu 8. maja u 19 časova u Gračanici.
  • 05.05.2021
’’Autoprotest’’ Vuka Đurića
Izložba „Autoprotest“ likovnog umetnika Vuka Đurića iz Čačka biće otvorena u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici u sredu, 28. aprila 2021. godine u 19 časova.
  • 27.04.2021
“Priča o snalaženju porodice u različitim sistemima”
Premijera predstave „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji” izvedena je sinoć u Gračanici. Reč je o komadu koju su, prema tekstu Bore Ćosića a u režiji Ivana Vukovića, u korpodukciji uradili  Narodno pozorište u Prištini i Kruševačko pozorište.
  • 27.04.2021
„Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“ šala sama po sebi
„Mi preživljavamo, idemo dalje, u svemu se trudimo da uživamo, budemo srećni, napredujemo, odgojimo dete, pravimo planove, a istorija nas samo uzima, lomi i baca na sve strane“, rekao je na konferenciji za medije povodom kosovske premijere komada „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“ reditelj Ivan Vuković.
  • 26.04.2021