Vesti
Kultura

NPP: Sa severa preko centra južno, pa na sever po nagradu

Nakon što su prošlog petka po deveti put rasprodali "Ženidbu" u Novom Sadu, a potom u subotu sa istom predstavom nastupili na Danima komedije u Jagodini, glumci NPP-a će danas u Ranilugu izvesti "Uspavanu lepoticu" i "Ženidbu", da bi zatim iz dana u dan, nastavili sa igranjem predstave za najmlađe u Gračanici, Štrpcu i Kosovskoj Mitrovici.
NPP: Sa severa preko centra južno, pa na sever po nagradu
''Ženidba'' u Gračanici (Foto Goran Andrejević)

Predstavu "Ženidba", po tekstu Nikolaja Gogolja, ansambl Narodnog pozorišta u Prištini je realizovao u koprodukciji sa Srpskim narodnim pozorištem iz Novog Sada.

"Mislim da u ranijoj i predratnoj istoriji NPP uopšte nije učestvovalo, te da je, u ovoj, posleratnoj, prvi put učestvovalo na ovom festivalu. Mi smo pred prepunom salom sinoć dobili ovacije", rekao je direktor NPP-a Predrag Radonjić.

Publika u Jagodini je "Ženidbu" NPP ocenila visokom prosečnom ocenom 4,56.

Milan Vasić je još 2006. godine na "Danima komedije" u Jagodini dobio nagradu za najboljeg mladog glumca.

"Ja volim ovaj festival, i po meni je ovo najjači festival od svih koje imamo. Mislim da je on najmanje izgubio na vrednosti. Stoje i dalje i "Sterija" i "Joakim", ali nešto se tu malo promenilo. Ne bih voleo da se ovde išta menja. Bilo je pokušaja da se ubace melodrame u "Dane komedije", smatram da to ne ide. Ovo treba da se neguje, iz poštovanja prema nagradama koje nose ime Mije Aleksića ili (Miodraga Petrovića) Čkalje. Voleo bih da ovde svake godine imam po jednu predstavu, a ove godine imam dve, što je jako lepo", naveo je Vasić.

Nakon, do večeras, poslednjeg izvođenja ove predstave, reditelj Milan Karadžić je kazao:

"Ovo je jedna sočna komedija karaktera koja nije karakteristična samo za to Gogoljevo vreme. To je jedna univerzalna komedija o ljudima koji su smešni, tužni i bedni. Gogolj ih jednako ismejava i sažaljeva".

Škola, nagrada i priprema nove predstave

Brzim drumovima Srbije ansambl NPP-a je danas stigao u Ranilug, gde su najpre izveli "Uspavanu lepoticu", a za 19:00 u tamošnjem Domu kulture zakazana je i "Ženidba".

"Ove nedelje nas očekuje još pet igranja dečije predstave ’Uspavana lepotica’ na Kosovu. Ono što još mogu da najavim, a što Narodno pozorište u Prištini priprema, je skoro otvaranje škole glume za decu najmlađeg uzrasta. Svake nedelje će naši glumci, od Milana Vasića, Igora Damjanovića, Branka Babovića, do Anike Grujić i ostalih kolega i koleginica, u Gračanici decu učiti veštinama glume", najavio je direktor NPP-a Predrag Radonjić.

On je za RTV Kim nezvanično saopštio još jednu važnu novost.

"Imali smo (prošlog petka) deveto izvođenje predstave ’Ženidba’ pred prepunom salom. To je za ljude u Novom Sadu i upravu SNP zaista značajno, a odigrana je bez neke posebne najave. Napravili smo predstavu koja je neprestano puni salu i prilično smo ponosni na to. I u to ime, i zbog svih drugih stvari koje smo uradili, mi ćemo 28. marta, mogu to nezvanično da najavim, dobiti srebrnu medalju ’Jovan Đorđević’ za doprinos razvoju pozorišnog života Srbije, za dan Srpskog narodnog pozorišta, jedne od najstarijih teatarskih institucija u Srbiji", naveo je Radonjić.

Ansambl NPP-a uporedo priprema i novu predstavu. "Ivkova slava", po tekstu Stevana Sremca, u adaptaciji i režiji Bojana Stojčetovića biće premijerno izvedena početkom maja u Gračanici.

"Uspavana lepotica" ponovo sanja na Kosovu i Metohiji

Svi klinci i klinceze koji su propustili pozorišnu verziju ove bajke krajem decembra prošle godine, moći će da je pogledaju u utorak u Gračanici, u sredu u Štrpcu i u četvrtak u Kosovskoj Mitrovici.

"Uspavana lepotica" je na scenu postavljena po tekstu i u režiji Radmile Knežević.Ostale vesti

Virtuelna izložba i razgovor sa slikarkom Irinom Černjavski Šantrić
Dom kulture "Gračanica" večeras priprema virtuelnu izložbu slika i razgovor sa umetnicom Irinom Černjavski Šantrić.
  • 05.08.2020
“Koronavirus ostavlja nesagledive posledice u svetu muzike”
Od trenutka kada se koronavirus pojavio i na Kosovu veliki broj malih preduzeća, trgovina, kao i ugostiteljski i uslužni sektor trpe velike gubitke. U problemu su se našli i muzičari jer su ostali bez zarade, koja je za njih uglavnom i jedini izvor prihoda.
  • 30.07.2020
Kosovski vez kao umetničko delo
Kosovski vez je posebna tehnika vezenja na platnu. Nastala je u srednjem veku a bila je vrlo popularna na kraljevskim dvorovima. Iako retki, njegovi motivi su i sada prisutni a najčeće krase haljine i narodne nošnje igrača iz kulturno umetničkih društava. O kosovskom vezu se danas govorilo u Prištini, u Srpskom kulturnom centru.
  • 27.07.2020
Nagrada Aleksandri Ničić za

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

  • 08.07.2020
Američki glumac snimio pesmu o Kosovu
Džonatan Džekson, glumac, muzičar i pisac, dobitnik pet Emi nagrada, snimio je i objavio pesmu "Kosovo (svih žalosnih radost)".
  • 30.06.2020
Vidovdansko pesničko bdenije:
U porti manastira Gračanica, večeras je održano 30. Vidovdansko pesničko bdenije. Piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara", a on se zahvalio rečima da "od ove, praznične noći, lepše nema".
  • 27.06.2020