Vesti
Kultura

NPP: Sa severa preko centra južno, pa na sever po nagradu

Nakon što su prošlog petka po deveti put rasprodali "Ženidbu" u Novom Sadu, a potom u subotu sa istom predstavom nastupili na Danima komedije u Jagodini, glumci NPP-a će danas u Ranilugu izvesti "Uspavanu lepoticu" i "Ženidbu", da bi zatim iz dana u dan, nastavili sa igranjem predstave za najmlađe u Gračanici, Štrpcu i Kosovskoj Mitrovici.
NPP: Sa severa preko centra južno, pa na sever po nagradu
''Ženidba'' u Gračanici (Foto Goran Andrejević)

Predstavu "Ženidba", po tekstu Nikolaja Gogolja, ansambl Narodnog pozorišta u Prištini je realizovao u koprodukciji sa Srpskim narodnim pozorištem iz Novog Sada.

"Mislim da u ranijoj i predratnoj istoriji NPP uopšte nije učestvovalo, te da je, u ovoj, posleratnoj, prvi put učestvovalo na ovom festivalu. Mi smo pred prepunom salom sinoć dobili ovacije", rekao je direktor NPP-a Predrag Radonjić.

Publika u Jagodini je "Ženidbu" NPP ocenila visokom prosečnom ocenom 4,56.

Milan Vasić je još 2006. godine na "Danima komedije" u Jagodini dobio nagradu za najboljeg mladog glumca.

"Ja volim ovaj festival, i po meni je ovo najjači festival od svih koje imamo. Mislim da je on najmanje izgubio na vrednosti. Stoje i dalje i "Sterija" i "Joakim", ali nešto se tu malo promenilo. Ne bih voleo da se ovde išta menja. Bilo je pokušaja da se ubace melodrame u "Dane komedije", smatram da to ne ide. Ovo treba da se neguje, iz poštovanja prema nagradama koje nose ime Mije Aleksića ili (Miodraga Petrovića) Čkalje. Voleo bih da ovde svake godine imam po jednu predstavu, a ove godine imam dve, što je jako lepo", naveo je Vasić.

Nakon, do večeras, poslednjeg izvođenja ove predstave, reditelj Milan Karadžić je kazao:

"Ovo je jedna sočna komedija karaktera koja nije karakteristična samo za to Gogoljevo vreme. To je jedna univerzalna komedija o ljudima koji su smešni, tužni i bedni. Gogolj ih jednako ismejava i sažaljeva".

Škola, nagrada i priprema nove predstave

Brzim drumovima Srbije ansambl NPP-a je danas stigao u Ranilug, gde su najpre izveli "Uspavanu lepoticu", a za 19:00 u tamošnjem Domu kulture zakazana je i "Ženidba".

"Ove nedelje nas očekuje još pet igranja dečije predstave ’Uspavana lepotica’ na Kosovu. Ono što još mogu da najavim, a što Narodno pozorište u Prištini priprema, je skoro otvaranje škole glume za decu najmlađeg uzrasta. Svake nedelje će naši glumci, od Milana Vasića, Igora Damjanovića, Branka Babovića, do Anike Grujić i ostalih kolega i koleginica, u Gračanici decu učiti veštinama glume", najavio je direktor NPP-a Predrag Radonjić.

On je za RTV Kim nezvanično saopštio još jednu važnu novost.

"Imali smo (prošlog petka) deveto izvođenje predstave ’Ženidba’ pred prepunom salom. To je za ljude u Novom Sadu i upravu SNP zaista značajno, a odigrana je bez neke posebne najave. Napravili smo predstavu koja je neprestano puni salu i prilično smo ponosni na to. I u to ime, i zbog svih drugih stvari koje smo uradili, mi ćemo 28. marta, mogu to nezvanično da najavim, dobiti srebrnu medalju ’Jovan Đorđević’ za doprinos razvoju pozorišnog života Srbije, za dan Srpskog narodnog pozorišta, jedne od najstarijih teatarskih institucija u Srbiji", naveo je Radonjić.

Ansambl NPP-a uporedo priprema i novu predstavu. "Ivkova slava", po tekstu Stevana Sremca, u adaptaciji i režiji Bojana Stojčetovića biće premijerno izvedena početkom maja u Gračanici.

"Uspavana lepotica" ponovo sanja na Kosovu i Metohiji

Svi klinci i klinceze koji su propustili pozorišnu verziju ove bajke krajem decembra prošle godine, moći će da je pogledaju u utorak u Gračanici, u sredu u Štrpcu i u četvrtak u Kosovskoj Mitrovici.

"Uspavana lepotica" je na scenu postavljena po tekstu i u režiji Radmile Knežević.Ostale vesti

’’To što ti je u srcu iznesi odmah, ne čekaj sutra’’
Više knjiga Penelope Skaj, jedne od najprodavanijih autorki Njujork Tajmsa, knjiga Slavoja Žižeka "Kao lopov usred belog dana", "Tuđa pravila" i "Svet po Garpu" Džona Irvinga u izdanju "Lagune", "Konstantinovo raskršće" Dejana Stojiljkovića, "Zamalek" Dejana Tiaga Stankovića, knjige Megi Stivoter u izdanju ’Publik praktikuma" – iza korica svih ovih knjiga stoji Predrag Peđa Marković.
  • 27.06.2022
Večeras dodela knjževnih nagrada i nastup Big benda RTS-a
U okviru Vidovdanskih svečanosti večeras će biti dodeljene književne nagrade "Zlatni krst kneza Lazara", "Gračanička povelja", "Кondir Кosovke devojke" i "Pero despota Stefana Lazarevića". Očekuje se i nastup Big benda RTS-a.
  • 27.06.2022
Marijana Simić izabrana za Kosovku devojku
U porti manastira Gračanica sinoć je održan „Izbor za Kosovku devojku“. Titulu najlepše je ponela Marijana Simić iz Batusa.
  • 27.06.2022
Uručene nagrade ‘’Longin’’ i ‘’Dimitrije Popović’’
U Galeriji Doma kulture "Gračanica" svečano je otvorena izložba sa 24. Vidovdanske likovne kolonije i dodeljena nagrada “Longin“ akademiku Svetomiru Arsiću Basari za sveobuhvatno likovno stvaralaštvo. Zvezdani Gerić je uručena nagrada "Dimitrije Popović" za najuspešniju mladu umetnicu na likovnoj koloniji "Vidovdan 2022".
  • 25.06.2022
Promocija Vidovdanskog glasnika: Štampani osvrt na godinu koju nije pojelo ćutanje
"Sudeći po ovom broju, nešto se u velikoj meri pomerilo kada je u pitanju naše stvaralaštvo na Kosovu i Metohiji", rekao je glavni i odgovorni urednik časopisa Vidovdanski glasnik Živojin Rakočević na promociji ove publikacije u Domu kulture "Gračanica".
  • 25.06.2022
Politička karijera i javni rad Tomislava Sekulića ostavili su zapažen trag na političkoj sceni Kosova i Metohije krajem 20. veka. U knjigu "Кosovska hronika Tomislava Sekulića", koja je sinoć promovisana u Domu kulture "Gračanica" autor Stojan Sekulić je utkao dokumenta, novinske tekstove, rukopise svog strica, kako bi sačuvao od zaborava njegov dopripnos sredini u kojoj je delovao, ali i stavio na uvid javnosti sve što je relevantno za razumevanje i tumačenje života i rada ovog kosovskog političara.
  • 24.06.2022