Vesti
Kultura

NPP: Revolucija u Berlinu

Izvođenjem predstave "Dantonova smrt" na sceni Monbižu teatra u Berlinu, glumci Narodnog pozorišta iz Prištine sa sedištem u Gračanici u utorak su zaključili petodnevni boravak u nemačkoj prestonici.
NPP: Revolucija u Berlinu
Predstava ''Dantonova smrt'' u Monbižu teatru u Berlinu (Foto NPP)

Pred oko 200 gledalaca na otvorenoj sceni koja se nalazi blizu Monbižu parka i Ostrva muzeja u Berlinu, ekipa ansambla Narodnog pozorišta iz Prištine odigrala je komad koji je po tekstu Georga Bihnera režirao dugogodišnji saradnik ovog teatra Maurisi Fare.

„Prirodno je da nastavljamo našu saradnju nastupom NPP u Berlinu. Nemačka publika je zahvaljujući ovoj predstavi u prilici da iskusi jedinstvenu pozorišnu trilogiju koja je za ovo leto pripremljena po delima Getea, Širela i Bihnera“, rekao je reditelj predstave Maurisi Fare.

Direktor Narodnog pozorišta iz Prištine Predrag Radonjić je izrazio zahvalnost domaćinima i zadovoljstvo posetom Berlinu.

„Mislim da je za našu kulturu veoma bitno predstavljanje u svetu. To ima poseban značaj kada su u pitanju srpske kulturne institucije na Kosovu i Metohiji koje rade u otežanim uslovima“, rekao je direktor NPP Predrag Radonjić.

Glumci NPP iskoristili su posetu Berlinu da bi razmenili iskustva sa svojim nemačkim kolegama.

„Ovo je izuzetan teatar, glumci su sjajni, navežbani, publika ih voli. Iako je njihov izraz nešto drugačiji od našeg, njihovo davanje na sceni i razmena energije sa gledaocima su za svako poštovanje“, rekao je glumac Igor Damnjanović.

U nedelju, 12. avgusta, anasambl NPP-a predstavio se publici u zamku Švante nadomak Berlina delovima monologa iz predstave „Dantonova smrt“ i spletom tradicionalnih srpskih pesama sa Kosova i Metohije.

Ekipi NPP ovo je bio drugi boravak u Berlinu u poslednje tri godine. U leto 2015. godine u Monbižu teatru izvedena je skraćena verzija komada „Hotel Kosovo“ po tekstu i u režiji Nenada Todorovića.Ostale vesti

Natalija Utvić pobednica četvrtog ciklusa Likovnih okršaja u “Akvarijusu”
Finalni turnir četvrtog ciklusa Likovnih okršaja, dva puta odlagan zbog pandemije, održan je prethodna dva dana u mitrovičkom PKC „Akvarijus“. Pobedila je, sasvim neočekivano, mada i potpuno zasluženo, Natalija Utvić iz Zubinog Potoka.
  • 19.09.2020
Gračanica: Počinje “Škola filmske magije 6”
Dom kulture "Gračanica"i "Gargantuafilms" iz Beograda organizuju "Školu filmske magije 6". Jedan od predavača, filmski reditelj Danilo Bećković kazao je za RTV Kim da je organizovanje škole dobar način da se pokaže "kako kinematografija i komunikacija funkcionišu u okolnostima kada je nemoguće raditi na uobičajen način".
  • 18.08.2020
Promocija knjige "Ogledi o srpskoj muzici" Dragana Mlađenovića održana je "na daljinu", preko Fejsbuk stranice Doma kulture "Gračanica". O knjizi su govorili autor, te istoričar i umetnički rukovodilac ansambla "Venac" Miloš Cile Mitić.
  • 17.08.2020
“Knjiga je čovekov najbolji prijatelj”
“Svet se menja, ali vrednosti ostaju iste. Knjiga je čovekov najbolji prijatelj, ali prijatelje moramo tražiti i među ljudima. Treba da nadogradimo sebe, jer time nadograđujemo i društvo, a knjiga je tu da nam pomogne”, rekla je za RTV Kim direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić.
  • 11.08.2020
„Pečat hercega Šćepana“ Živojinu Rakočeviću
Upravni odbor kulturne manifestacije „Trg od ćirilice“ jednoglasno je donеo odluku da ovogodišnji „Pečat hercega Šćepana“ pripadne Živojinu Rakočeviću, knjiženiku i novinaru, pesniku i nacionalnom pregaocu iz Gračanice.
  • 11.08.2020
Virtuelna izložba i razgovor sa slikarkom Irinom Černjavski Šantrić
Dom kulture "Gračanica" večeras priprema virtuelnu izložbu slika i razgovor sa umetnicom Irinom Černjavski Šantrić.
  • 05.08.2020