Vesti
Kultura

NPP: Revolucija u Berlinu

Izvođenjem predstave "Dantonova smrt" na sceni Monbižu teatra u Berlinu, glumci Narodnog pozorišta iz Prištine sa sedištem u Gračanici u utorak su zaključili petodnevni boravak u nemačkoj prestonici.
NPP: Revolucija u Berlinu
Predstava ''Dantonova smrt'' u Monbižu teatru u Berlinu (Foto NPP)

Pred oko 200 gledalaca na otvorenoj sceni koja se nalazi blizu Monbižu parka i Ostrva muzeja u Berlinu, ekipa ansambla Narodnog pozorišta iz Prištine odigrala je komad koji je po tekstu Georga Bihnera režirao dugogodišnji saradnik ovog teatra Maurisi Fare.

„Prirodno je da nastavljamo našu saradnju nastupom NPP u Berlinu. Nemačka publika je zahvaljujući ovoj predstavi u prilici da iskusi jedinstvenu pozorišnu trilogiju koja je za ovo leto pripremljena po delima Getea, Širela i Bihnera“, rekao je reditelj predstave Maurisi Fare.

Direktor Narodnog pozorišta iz Prištine Predrag Radonjić je izrazio zahvalnost domaćinima i zadovoljstvo posetom Berlinu.

„Mislim da je za našu kulturu veoma bitno predstavljanje u svetu. To ima poseban značaj kada su u pitanju srpske kulturne institucije na Kosovu i Metohiji koje rade u otežanim uslovima“, rekao je direktor NPP Predrag Radonjić.

Glumci NPP iskoristili su posetu Berlinu da bi razmenili iskustva sa svojim nemačkim kolegama.

„Ovo je izuzetan teatar, glumci su sjajni, navežbani, publika ih voli. Iako je njihov izraz nešto drugačiji od našeg, njihovo davanje na sceni i razmena energije sa gledaocima su za svako poštovanje“, rekao je glumac Igor Damnjanović.

U nedelju, 12. avgusta, anasambl NPP-a predstavio se publici u zamku Švante nadomak Berlina delovima monologa iz predstave „Dantonova smrt“ i spletom tradicionalnih srpskih pesama sa Kosova i Metohije.

Ekipi NPP ovo je bio drugi boravak u Berlinu u poslednje tri godine. U leto 2015. godine u Monbižu teatru izvedena je skraćena verzija komada „Hotel Kosovo“ po tekstu i u režiji Nenada Todorovića.Ostale vesti

U Gračanici premijerno film
Igrani film "Dara iz Jasenovca", reditelja Predraga Gage Antonijevića biće prikazivan narednih sedam dana u Gračanici i drugim sredinama na Kosovu.
  • 24.11.2020
Pesnik Mošo Odalović nagradu poklonio zavičaju
Godišnja nagrada Zadužbine „Rodoljub Nićiforović“ iz Pariza pripala je ove godine srpskom pesniku za decu Mošu Odaloviću koji je ovu nagradu posvetio selu Staro Gracko kod Lipljana.
  • 24.11.2020
Neuspeh festivala
Kampanju „Sloboda ima ime – OVK“, osmislila grupa je od šest umetnika i intelektualaca od kojih su dvoje prikazani beogradskoj publici u sklopu festivala "Mirdita, dobar dan" – umetnica i poslanica DPK Eljiza Hodža, i glumac i režiser, Fatmir Spahiu. Inicijativa mladih za ljudska prava iz Srbije saopštila je da kao neuspeh festivala vidi činjenicu da neki od nekadašnjih učesnika "učestvuju u kampanji slavljenja optuženih za ratne zločine i u pritiscima na rad Specijalizovanih veća u Hagu".
  • 17.11.2020
Učenici nagradama ukrasili Muzičku školu „Stevan Mokranjac“
Muzičku školu „Stevan Mokranjac“ Priština pohađa više od 150 talentovanih osnovaca i srednjoškolaca. Koliko su mladi muzičari sa centralnog Kosova posvećeni i marljivo rade najbolje se ogleda u brojnim nagradama koje krase hodnike ove obrazovne ustanove.
  • 16.11.2020
Gračanica: Sutra otvaranje izložbe
Izložba radova mladih vajara Kosova i Metohije, pod nazivom “Bezimeni”, biće otvorena u petak, 6. novembra od 19 časova u Domu kulture u Gračanica.
  • 05.11.2020
Film „Ime naroda“ otvorio 6. Međunarodni filmski festival KiM

Šesti "Međunarodni filmski festival Kosovo i Metohija" (MFFKIM) otvoren je u Domu kulture Gračanica prikazivanjem filma „Ime naroda“ reditelja Darka Bajića. Do četvrtka publika će imati prilike da pogleda domaće bioskopske hitove i nekoliko stranih.

  • 03.11.2020