Vesti
Kultura

NPP: Radno obeležavanje Svetskog dana pozorišta

Na inicijativu Međunarodnog pozorišnog instituta (ITI), od 1961. godine se širom sveta 27. marta obeležava Svetski dan pozorišta. "Mi ga obeležavamo radno", kazao je za RTV Kim direktor Narodnog pozorišta u Prištini Predrag Radonjić. Predstave večeras i u Kosovskoj Mitrovici.
NPP: Radno obeležavanje Svetskog dana pozorišta
Ivana Kovačević, Jasmina Stoiljković i Tamara Tomanović u predstavi ''Uspavana lepotica'' (Foto Kim)

"Narodno pozorište Priština celu nedelju obeležava turnejom dečije predstave ’Uspavana lepotica’. Moram napomenuti da smo u Ranilugu u ponedeljak imali čak dve predstave u okviru istog dana. Na taj način želimo, pre svega, našim prisustvom na Kosovu i Metohiji i upravo igranjem za najmlađe da obeležimo svetski dan pozorišta", rekao je Radonjić i dodao da ima još lepih vesti.

"Moram pomenuti nagradu „Ćuran“ koju je dobio Milan Vasić za glavnu ulogu u našoj predstavi „Ženidba“ koju smo radili u koprodukciji sa Srpskim narodnim pozorištem. Već sutradan odlazimo u Novi Sad gde će NPP od SNP-a dobiti medalju „Jovan Đorđević“ za doprinos razvoju pozorišnog života u Srbiji", naveo je Radonjić.

Podsetimo, ansambl NPP-a je nedavno započeo sa pripremama za predstavu „Ivkova slava“, nakon čije premijere najmlađe ljubitelje pozorišta na centralnom Kosovu očekuju širom otvorena vrata besplatne škole glume.

Svetski dan pozorišta u Kosovskoj Mitrovici

Povodom Svetskog dana pozorišta, večeras od 18 časova u Privatnom kulturnom centru "Akvarijus" u Kosovskoj Mitrovici će biti priređen pozorišni maraton.

Urednik programa je Snežana Džogović, a organizator je dečja i omladinska pozorišna trupa "Mali teatar" koja od 2017. godine radi pri "Akvarijusu", a koju vodi glumica Dunja Nikolić.

U okviru pozorišnog maratona biće izvedene dve predstave "Malog teatra". Publika će moći da vidi komade "Četiri godišnja doba" i "Mali princ", oba u režiji Dunje Nikolić. Učenici Gimnazije iz Kosovske Mitrovice odigraće komad "Ujež" po tekstu Branislava Nušića, a u režiji Snežane Džogović.

Tokom večeri će se predstaviti i studenti glume Fakulteta umetnosti iz Kosovske Mitrovice.

Poruka sa Kube

Tradicionalnu poruku povodom Svetskog dana pozorišta koju svake godine objavljuje ITI ove godine napisao je Karlos Seldran, režiser, dramski pisac i pozorišni pedagog sa Kube.

"Kada sam uvideo da je pozorište zasebna zemlja, jedna velika teritorija koja obuhvata čitav svet, u meni se začela ideja koja je istovremeno oličavala slobodu: ne moraš da se udaljiš niti da odeš sa mesta na kojem se nalaziš, ne moraš da trčiš niti da se pomeraš. Tamo gde postojiš ti, postoji i publika. Tamo su kolege čije prisustvo ti je potrebno. Tamo, izvan tvoje kuće, imas svakodnevnu stvarnost, neprozirnu i neprobojnu", napisao je, između ostalog, Karlos Seldran.Ostale vesti

Natalija Utvić pobednica četvrtog ciklusa Likovnih okršaja u “Akvarijusu”
Finalni turnir četvrtog ciklusa Likovnih okršaja, dva puta odlagan zbog pandemije, održan je prethodna dva dana u mitrovičkom PKC „Akvarijus“. Pobedila je, sasvim neočekivano, mada i potpuno zasluženo, Natalija Utvić iz Zubinog Potoka.
  • 19.09.2020
Gračanica: Počinje “Škola filmske magije 6”
Dom kulture "Gračanica"i "Gargantuafilms" iz Beograda organizuju "Školu filmske magije 6". Jedan od predavača, filmski reditelj Danilo Bećković kazao je za RTV Kim da je organizovanje škole dobar način da se pokaže "kako kinematografija i komunikacija funkcionišu u okolnostima kada je nemoguće raditi na uobičajen način".
  • 18.08.2020
Promocija knjige "Ogledi o srpskoj muzici" Dragana Mlađenovića održana je "na daljinu", preko Fejsbuk stranice Doma kulture "Gračanica". O knjizi su govorili autor, te istoričar i umetnički rukovodilac ansambla "Venac" Miloš Cile Mitić.
  • 17.08.2020
“Knjiga je čovekov najbolji prijatelj”
“Svet se menja, ali vrednosti ostaju iste. Knjiga je čovekov najbolji prijatelj, ali prijatelje moramo tražiti i među ljudima. Treba da nadogradimo sebe, jer time nadograđujemo i društvo, a knjiga je tu da nam pomogne”, rekla je za RTV Kim direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić.
  • 11.08.2020
„Pečat hercega Šćepana“ Živojinu Rakočeviću
Upravni odbor kulturne manifestacije „Trg od ćirilice“ jednoglasno je donеo odluku da ovogodišnji „Pečat hercega Šćepana“ pripadne Živojinu Rakočeviću, knjiženiku i novinaru, pesniku i nacionalnom pregaocu iz Gračanice.
  • 11.08.2020
Virtuelna izložba i razgovor sa slikarkom Irinom Černjavski Šantrić
Dom kulture "Gračanica" večeras priprema virtuelnu izložbu slika i razgovor sa umetnicom Irinom Černjavski Šantrić.
  • 05.08.2020