NPP: Radno obeležavanje Svetskog dana pozorišta

Na inicijativu Međunarodnog pozorišnog instituta (ITI), od 1961. godine se širom sveta 27. marta obeležava Svetski dan pozorišta. "Mi ga obeležavamo radno", kazao je za RTV Kim direktor Narodnog pozorišta u Prištini Predrag Radonjić. Predstave večeras i u Kosovskoj Mitrovici.

Podeli ovaj članak sa:
  • Ivana Kovačević, Jasmina Stoiljković i Tamara Tomanović u predstavi ''Uspavana lepotica'' (Foto Kim)
  • Sa premijere predstave ’’Ujež’’ (Foto arhiva PKC Akvarijus)

"Narodno pozorište Priština celu nedelju obeležava turnejom dečije predstave ’Uspavana lepotica’. Moram napomenuti da smo u Ranilugu u ponedeljak imali čak dve predstave u okviru istog dana. Na taj način želimo, pre svega, našim prisustvom na Kosovu i Metohiji i upravo igranjem za najmlađe da obeležimo svetski dan pozorišta", rekao je Radonjić i dodao da ima još lepih vesti.

"Moram pomenuti nagradu „Ćuran“ koju je dobio Milan Vasić za glavnu ulogu u našoj predstavi „Ženidba“ koju smo radili u koprodukciji sa Srpskim narodnim pozorištem. Već sutradan odlazimo u Novi Sad gde će NPP od SNP-a dobiti medalju „Jovan Đorđević“ za doprinos razvoju pozorišnog života u Srbiji", naveo je Radonjić.

Podsetimo, ansambl NPP-a je nedavno započeo sa pripremama za predstavu „Ivkova slava“, nakon čije premijere najmlađe ljubitelje pozorišta na centralnom Kosovu očekuju širom otvorena vrata besplatne škole glume.

Svetski dan pozorišta u Kosovskoj Mitrovici

Povodom Svetskog dana pozorišta, večeras od 18 časova u Privatnom kulturnom centru "Akvarijus" u Kosovskoj Mitrovici će biti priređen pozorišni maraton.

Urednik programa je Snežana Džogović, a organizator je dečja i omladinska pozorišna trupa "Mali teatar" koja od 2017. godine radi pri "Akvarijusu", a koju vodi glumica Dunja Nikolić.

U okviru pozorišnog maratona biće izvedene dve predstave "Malog teatra". Publika će moći da vidi komade "Četiri godišnja doba" i "Mali princ", oba u režiji Dunje Nikolić. Učenici Gimnazije iz Kosovske Mitrovice odigraće komad "Ujež" po tekstu Branislava Nušića, a u režiji Snežane Džogović.

Tokom večeri će se predstaviti i studenti glume Fakulteta umetnosti iz Kosovske Mitrovice.

Poruka sa Kube

Tradicionalnu poruku povodom Svetskog dana pozorišta koju svake godine objavljuje ITI ove godine napisao je Karlos Seldran, režiser, dramski pisac i pozorišni pedagog sa Kube.

"Kada sam uvideo da je pozorište zasebna zemlja, jedna velika teritorija koja obuhvata čitav svet, u meni se začela ideja koja je istovremeno oličavala slobodu: ne moraš da se udaljiš niti da odeš sa mesta na kojem se nalaziš, ne moraš da trčiš niti da se pomeraš. Tamo gde postojiš ti, postoji i publika. Tamo su kolege čije prisustvo ti je potrebno. Tamo, izvan tvoje kuće, imas svakodnevnu stvarnost, neprozirnu i neprobojnu", napisao je, između ostalog, Karlos Seldran.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane