Vesti
Kultura

NPP priprema dve nove predstave

Glumci Narodnog pozorišta Priština počeli su da pripremaju dve nove predstave “Strah i beda Trećeg Rajha“ Bertolta Brehta i “Dve jelke“ koju režira glumica ansambla Radmila Knežević.
NPP priprema dve nove predstave
Konferencija za štampu u Domu kulture (Foto Kim)

Komad “Strah i beda Trećeg rajha“ Bertolta Brehta koji režira filmski, televizijski i pozorišni reditelj Slobodan Skerlić, bavi se problematikom nemačkog društva u periodu od 1933. godine, kada Adolf Hitler dolazi na vlast, pa do nemače aneksije Austrije 1938. godine.

“Ne bavi političkim pozorištem već se bavi nekim građanskim i ljudskim situacijama koje su omogućile opstanak i bujanje fašizma. Ono zbog čega mislim da je ovaj komad važan za sve nas u ovom vremenu je to što smo svedoci da fašizmi raznih vrsta prosto bujaju širom planete, i nas baš ne zaobilaze. U tom smislu nije loše suočiti se sa istorijskim referencama pa da se možda opametimo, da ne dozvolimo nam te neke retrogradne snage pojedu slobodu, istinu i ljubav“, kazao je reditelj Slobodan Skerlić.

Glumci Narodnog pozorišta Priština su već bili u prilici da sarađuju sa Skerlićem i to kroz predstavu “Razvojni put Bore Šnajdera“, koji je po rečima direktora pozorišta Predraga Radonjića, jedan od najuspešnijih komada koji je u ovom pozorištu postavljan.

“Uspešni rad na tom komadu bio je i najbolja preporuka da nastavimo da radimo sa njim. Ubeđen sam da ćemo ovoga puta imati jedan veoma ozbiljan i snažan komad sa kojim ćemo imati uspehe i na festivalima“, kazao je Radonjić.

O predstavi “Strah i beda Trećeg Rajha“ govorili su i glumci Aleksandra Cucić i Igor Damnjanović.

"Ovaj komad se sastoji iz dvadeset i nešto priča koje su različite i svi igramo u tim likovima. Tek smo počeli, još ne znam kako će to da se razvija. Iz Bore Šnajdera mi smo imali divnu saradnju i bilo je super. Intenzivno radimo na tome pričamo viceve o fašizmu i zgražavamo se na njih“, kazala je glumica Aleksandra Cucić.

Osim Aleksandre Cucić i Igora Damnjanovića u predstavi "Strah i beda trećeg Rajha“ igraju i Ivana Kovačević, Bojan Stojčetović, Milan Vasić, Tamara Tomanović, Nebojša Đorđević i Anika Grujić.

Za scenografiju je zadužen Bojan Stojčetović, kostime Tatjana Radišić, a muziku komponuje Milivoje Petrović.
Na konferenciji za medije najavljen je početak priprema za predstavu „Dve jelke“ koju po sopstvenom tekstu režira glumica ansambla Narodnog pozorišta Priština Radmila Knežević.

Predstava “Dve jelke“ koja je namenjena najmlađoj publici i koja će se izvoditi i u ostalim srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji propagira ljubav sreću i slogu.

“Zaista sam presrećna što imam priliku da radim dečiju predstavu jer smatram da je u tom edukativnom smislu značaj pozorišta veliki. Dovodeći pozorište kod mališana mi tu dočaravamo njihovu čaroliju, možda ono što njima nedostaje i tu duhovonst“, kazala je Radmila Knežević.

U predstavi "Dve jelke“ igraju: Jasmina Stoiljković, Jelena Orlović, Milica Mandić i Strahinja Bičanin.

Scenograf je Goran Stojčetović, kostimograf Sara Blam, a kompozitor Aleksandar Petrović Mečka.

Premijere predstava “Strah i beda Trećeg rajha“ i “Dve jelke najavljene su za decembar.Ostale vesti

MMA u ’’Akvarijusu’’
Prvi deo umetničkog performansa MMA („Mali Multimedijalni Angažman“) održaće se u mitrovačkom Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u petak 5. marta 2021. godine od 19 časova.
  • 03.03.2021
Ponovo radi Škola glume NPP-a!
Škola glume Narodnog pozorišta u Prištini nastavlja sa radom u Domu kulture Gračanica u sredu, 10. marta 2021. godine.
  • 01.03.2021
Restaurisani spomen krst ponovo istaknut u dvorištu Doma kulture
Danas je u dvorištu Doma kulture "Gračanica" postavljen restaurisani spomen krst "Srbi Кosovci - za krst časni i slobodu zlatnu" posvećen stradalim Srbima u NATO bombardovanju i tokom egzodusa 1999. godine.
  • 01.03.2021
’’Uprkos svemu’’ u gradu na Ibru
Dokumentarni film „Uprkos svemu“ Gorana Avramovića, posvećen radu Narodnog pozorišta u Prištini sa privremenim sedištem u Gračanici, priča je o kolektivu koji je pokazao da se ljubav prema umetnosti ne može uništiti. Film koji kroz priču o životu jedne institucije, govori o sudbini srpskog naroda, kulture, postojanja i identiteta na Kosovu, prikazan je sinoć u severnom delu Kosovske Mitrovice.
  • 26.02.2021
Projekcija filma
Dokumentarni film „Uprkos svemu“ Gorana Avramovića posvećen radu Narodnog pozorišta Priština biće premijerno prikazan danas u Kosovskoj Mitrovici, u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“.
  • 25.02.2021
Veče ruskih romansi u Gračanici
U Domu kulture u Gračanici večeras će biti održan Koncert ruskih romansi.
  • 25.02.2021