Vesti
Kultura

NPP: Premijera u martu, predstave širom Kosova i Srbije

Ansambl Narodnog pozorišta u Prištini izvešće šest različitih predstava do kraja februara i tokom marta za publiku u Gračanici, Zvečanu, Šilovu, Novom Sadu i Beogradu.
NPP: Premijera u martu, predstave širom Kosova i Srbije
Deo glumačke ekipe iz predstave "LIFT: Slobodan šou" (Foto novosti.rs)

Premijera predstave o bračnom paru Milošević - "LIFT: Slobodan šou", koja je već u najavi izazvala veliku pažnju publike i medija, pa su o radu na njenoj pripremi pisali i "Korijere de la sera", "Rojters", "Vašington post", "Njujork tajms", "Slobodna Evropa", "Sputnjik" i drugi, biće izvedena 6. marta u Domu kulture u Gračanici.

Prva repriza ove predstave biće odigrana 18. marta u Narodnom pozorištu u Beogradu, a stanovnike glavnog grada čeka njeno novo izvođenje 23. marta u "Akademiji 28".

Priliku da pozdravi izuzetno vrednu ekipu NPP-a imaće i publika u Šilovu, 14. marta, kada će biti odigran komad "Ministarstvo izbavljenja". Ova predstava je bila planirana za početak poslednje nedelje februara, ali je otkazana.

Igraće se i "Strah i beda Trečeg rajha" u Zvečanu. Termin je simboličan - 27. mart.

Podsetimo se, vojni puč 27. marta 1941. izvela je grupa prozapadno orijentisanih oficira Jugoslovenske vojske na čelu sa generalom Borivojem Mirkovićem, zbacivši s vlasti tročlano kraljevsko namesništvo, kneza Pavla Karađorđevića, dr Radenka Stankovića, dr Ivu Perovića i vladu Cvetković-Maček, koja je dva dana ranije, 25. marta 1941. potpisala protokol u Beču o pristupanju Kraljevine Jugoslavije Trojnom paktu.

U ostalim terminima tokom februara i marta, predstave NPP-a biće izvođene u Beogradu i Novom Sadu. Kompletan repertoar možete pogledati ovde.Ostale vesti

MMA u ’’Akvarijusu’’
Prvi deo umetničkog performansa MMA („Mali Multimedijalni Angažman“) održaće se u mitrovačkom Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u petak 5. marta 2021. godine od 19 časova.
  • 03.03.2021
Ponovo radi Škola glume NPP-a!
Škola glume Narodnog pozorišta u Prištini nastavlja sa radom u Domu kulture Gračanica u sredu, 10. marta 2021. godine.
  • 01.03.2021
Restaurisani spomen krst ponovo istaknut u dvorištu Doma kulture
Danas je u dvorištu Doma kulture "Gračanica" postavljen restaurisani spomen krst "Srbi Кosovci - za krst časni i slobodu zlatnu" posvećen stradalim Srbima u NATO bombardovanju i tokom egzodusa 1999. godine.
  • 01.03.2021
’’Uprkos svemu’’ u gradu na Ibru
Dokumentarni film „Uprkos svemu“ Gorana Avramovića, posvećen radu Narodnog pozorišta u Prištini sa privremenim sedištem u Gračanici, priča je o kolektivu koji je pokazao da se ljubav prema umetnosti ne može uništiti. Film koji kroz priču o životu jedne institucije, govori o sudbini srpskog naroda, kulture, postojanja i identiteta na Kosovu, prikazan je sinoć u severnom delu Kosovske Mitrovice.
  • 26.02.2021
Projekcija filma
Dokumentarni film „Uprkos svemu“ Gorana Avramovića posvećen radu Narodnog pozorišta Priština biće premijerno prikazan danas u Kosovskoj Mitrovici, u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“.
  • 25.02.2021
Veče ruskih romansi u Gračanici
U Domu kulture u Gračanici večeras će biti održan Koncert ruskih romansi.
  • 25.02.2021