Vesti
Kultura

NPP obeležava godišnjicu i otvara jesenju sezonu

Narodno pozorište u Prištini (NPP) sa sedištem u Gračanici večeras na matičnoj sceni obeležava 74 godine postojanja i otvara jesenju sezonu izvođenjem predstave “SumLjivo lice” po tekstu Branislava Nušića, a u režiji Milana Neškovića. Premijera nove predstave se očekuje krajem sledećeg meseca.
NPP obeležava godišnjicu i otvara jesenju sezonu
Izvođenje predstave ''SumLJivo lice'' u Kumanovu, Severna Makedonija (Foto NPP, promo)

Narodno pozorište u Prištini danas obeležava 74. godine postojanja. Godinama unazad veoma uspešno izvodi predstave za publiku širom Kosova i Metohije, ali i Srbije i regiona. Kad im se ukaže prilika, nastupaju i po Evropi.

"Činjenica da postojimo u ovim oklonostima je velika stvar. Ne samo što postojimo, već postojimo kao jedno autentično i snažno pozorište koje ima dobre, kvalitetne predstave, igra u nemogućim uslovima vrlo često, ali se možemo uporediti sa bilo kojim profesionalnim pozorištem u Srbiji. Ova ustanova 74. godine deli sudbinu prevashodno srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Njegova vitalnost, na neki način, simboliše vitalnost i samog naroda koji uspeva, uprkos svemu, da opstane, funkcioniše i proizvodi kvalitetne rezultate", kazao je za RTV Kim direktor NPP-a Predrag Radonjić.

Polećnu sezonu Narodno pozorište u Prištini je završilo je izvođenjem komada "Ženidba" pred publikom u Velikoj Hoči. U toku je rad na novoj predstavi.

“U pripremi je Aristofanova "Lizistrata" koju će režirati naš poznati reditelj Boban Skerlić, trenutno najpoznatiji po radu na seriji "Klan". Očekujem da premijera bude 30. novembra, ukoliko nas neke druge spoljašnje okolnosti, korona, restrikcije ne spreče. Na repertoaru je i igranje starih predstava, različitih žanrova, za sve profile publike. Čini mi se da je Narodno pozorište u Prištini u tome prilično uspešno", zaključio je Radonjić.

Predstava "SumLJivo lice" je sa velikim uspehom premijerno izvedena na matičnoj sceni NPP-a u Domu kulture "Gračanica" 9. februara ove godine. Glumica Tamara Tomanović je vrlo zadovoljna reakcijom publike na ovaj komad.

"Gde god odigramo ovu predstavu, različite su reakcije u pitanju. Publika se smeje i aplaudira na različitim mestima, ali jednoglasno je da im se predstava sviđa. Pronađu se u tim malim životnim situacijama, interesantno im je na koji način smo uradili ovaj komad po Branislavu Nušiću, šta smo poentirali, kakavi su to ljudi, koja je pouka ovog komada. Sve je to ono što im privlači pažnju", kazala je ona za RTV Kim.

Nastup na sceni Centra za kulturu "Trajko Prokopiev" u Kumanovu u okviru 25. "Dana komedije" ostavio je poseban utisak na glumce.

"U Kumanovu je 600 duša gledalo ovu predstavu, ovacije su trajale oko pet minuta, publika je prekidala predstavu da bi aplauirala. Mislim da imamo jako dobru predstavu, radujem se što njom započinjemo sezonu i jedva čekam da je i druga mesta odgledaju i dobiju ovu predstavu na poklon", istakla je Tomanovićeva koja je skoro deceniju članica NPP-a.

"Jako sam zadovoljna kojom je putanjom krenula moja karijera krenula ovde, radila sam sa sjajnim rediteljima, igrala raziličite uloge, učila od svojih kolega i onih koji su dolazili ovde kao honorarni saradnici. Nekako sam na pravi način, iz dobrih i manje dobrih uloga uspela da izvučem najbolje za sebe i formiram svoj glumački habitus. Raduje me što, iz godine u godinu, dobijam sve zapaženije i teže uloge i nadam se da će u ovoj godini igrati u dobrim predstavama", zaključila je ona.

Najiskusniji član ovog ansambla, glumac Branko Babović već 33. godine igra na "daskama koje život znače". Prema njegovim rečima, svaki novi zadatak donosi novu lepotu i iskustvo.

"Svaki reditelj donosi sa sobom neku posebnu boju, jezik, stil, način rada, navike i to je prelepo. Toliko života proživeti na sceni, različitih karaktera, osobina, mentaliteta. Imamo sjajan asambl, mnogi su otišli u penziju, neki nisu među živima, ansambl je podmlađen i njihova energija me dopunjava, što mislim da je u ovom poslu veoma bitno", kazao je popularni Banjo za RTV Kim.

On smatra da komedija najbolje komunicira sa publikom.

“Fantastična je atmosfera bila u Kumanovu, ljudi su stajali sa strane. Dođite, gledajte nas iz predstave u predstavu, menjamo se i mislim da će publika biti zadovoljna sa nama i da će uživati u svakom novom projektu", zaključio je Babović.

Predstava "SumLJivo lice" biće izvedena večeras od 20 časova. Cena ulaznice je 250 dinara.

Nakon izvođenja u Gračanici, glumci NPP-a će se sutra u 19.00 časova pokloniti i publici u Domu kulture "Sveti Sava" u Štrpcu. "SumLJivo lice" će 27. oktobra od 20.30 biti izvedeno na sceni "Petar Kralj" Ateljea 212 u Beogradu.Ostale vesti

Koreodrama ’’700’’ večeras pred gračaničkom publikom
Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ iz Prištine, izvešće večeras u 19:30 u Domu kulture u Gračanici premijeru koreodrame „700“. Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica. 
  • 03.12.2022
Gračanica: Grafest od 5. do 7. decembra pod sloganom „Posle“
Jedanaesti međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi Grafest, održaće se od 05. do 07. decembra u Gračanici, pod sloganom „Posle“. Festival otvara film Gorana Radovanovića "Čekajući Handkea". 
  • 02.12.2022
Rastko Šejić u Akvarijusu
Reditelj, producent i novinar Rastko Šejić biće gost Privatnog kulturnog centra "Akvarijus" u Кosovskoj Mitrovici u nedelju, 4. decembra. Od 19.00 sati biće prikazan njegov film "Na veslu priča: Pozdrav pesniku!", a potom će uslediti razgovor sa autorom koji će voditi Ivana Vanovac i Aleksandar Dunđerin. Specijalni gosti će biti pesnici Branka Кasalović i Novica Sovrlić.
  • 02.12.2022
“Ona koja raspušta vojske”: Ženska pobuna protiv rata
Aristofanov komad "Lisistrata" pisan pre 2400 godina, reditelj Boban Skerlić adaptirao je za ovo vreme i dao mu naziv - “Ona koja raspušta vojske”. Glumci Narodnog pozorišta u Prištini večeras su ovu crnu komediju izveli premijerno pred svojom publikom u Gračanici. Prihod o prodatih karata ide u humanitarne svrhe.
  • 30.11.2022
„Ona koja raspušta vojske“ aktuelnija nego ikad
Komad "Ona koja raspušta vojske", urađen po Aristofanovoj komediji "Lisistrata", u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izveden večeras od 20.00 časova u gračaničkom Domu kulture. „Predstava je spojila antički diskurs sa ekspresionizmom i savremenim pozorištem“, rekao je umetnički direktor Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) Nenad Todorović na konferenciji za medije pred premijeru. 
  • 30.11.2022
Otvorena izložba slika Maje Todić: Prirodno je da budem inspirisana Gračanicom
Izložba slika „Identiteti“ akademske slikarke Maje Todić otvorena je u njenoj rodnoj Gračanici. Na platnu mnoštvo toplih boja, motivi Gračanice, Patrijaršije, monaške odore, Gazimestana. „Prosto je prirodno da kao slikarka rođena u Gračanici budem i inspirisana Gračanicom, ona je vesnik našeg identiteta ali i koren koji se dalje prenosi na ostale prostore“, kaže autorka.
  • 29.11.2022