Vesti
Kultura

NPP obeležava 72. godišnjicu i otvara jesenju sezonu

Narodno pozorište u Prištini će 8. oktobra, u četvrtak, obeležiti svoj dan izvođenjem predstave "Ženidba" i drugim pratećim programima.
NPP obeležava 72. godišnjicu i otvara jesenju sezonu
Detalj iz predstave

Posle višemesečne pauze u radu koju je uzrokovala pandemija koronavirusa, NPP će izvođenjem Gogoljeve predstave "Ženidba" u režiji Milana Karadžića obeležiti svoj dan, 72. godišnjicu od osnivanja, i svečano otvoriti jesenju sezonu.

U Domu kulture u Gračanici će se 8. oktobra održati i drugi programi:

U 12:00 biće održana konferencija za novinare i dodela godišnjih nagrada Narodnog pozorišta u Prištini. Za 18:00 je planirana projekcija dokumetarnog filma "Uprkos svemu" autora Gorana Avramovića i Igora Vukovića o istorijatu Narodnog pozorišta u Prištini, dok će u 20:00 još jednom biti izvedena Gogoljeva "Ženidba", u režiji Milana Karadžića, koja je nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta u Prištini i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

"Ženidba" je jedna od najizvođenijih predstava NPP-a posle rata i odlaska ansambla iz Prištine. Početkom marta ove godine, neposredno pred uvođenje restriktivnih mera protiv koronavirusa, ovaj komad je odigran 30. put i to upravo u glavnom gradu Vojvodine.Ostale vesti

Đuren, događaj koji Gorance vraća u dom
Proslava Đurena u Gori je tradicionalni događaj koji uprkos promenama, iseljavanju i drugim društvenim i političkim događajima i dalje okuplja Gorance iz celog sveta. Đuren ili Đurđevdan je simbol identiteta ovog naroda. O samom događaju i o goranskom narodu i običajima danas se govorilo na tribini „„Nematerijalno kulturno nasleđe Goranaca” održanoj u Domu kulture “Gračanica”.
  • 28.10.2020

Pozorišna predstava "Sirano de Beržerak" u režiji Nenada Todorovića igra se danas u 11 časova u Domu kulture u Gračanici. 

  • 28.10.2020
Gračanica: Tribina o nematerijalnom kulturnom nasleđu Goranaca
Dom kulture „Gračanica“ organizuje tribinu „Nematerijalno kulturno nasleđe Goranaca: Proslava Đurđevdana (Đurena) – tradicija za održivu budućnost“. Tribina će biti održana u sredu, 28. oktobra, sa početkom u 13 časova.
  • 26.10.2020
Prestižne muzičke nagrade i priznanja za Kosovsku Mitrovicu
U toku meseca oktobra, prestižnim muzičkim nagradama i priznanjima okitili su se Crkveni hor “Branislav Nušić”, doajen mitrovičke muzičke scene Petar Rakić, kao i Džez i bluz festival “North city”.
  • 23.10.2020
Počinju Pesnički susreti “Lazar Vučković”
Pesnički susreti “Lazar Vučković” svečano će biti otvoreni večeras u 19 časova u Domu kulture “Gračanica”.
  • 21.10.2020
„Femart“ festival u Prištini: Solidarnost i upornost
U Prištini se po osmi put održava Međunarodni festival umetnika i aktivista „Femart“. „To je prvi i jedini feministički festival na Kosovu, ujedno i najveći na Balkanu koji već godinama okuplja umetnike i aktiviste iz celog sveta”, kazala je za RTV Kim menadžerka Femart-a Venera Ismailji.
  • 19.10.2020